Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 kawasan kediaman paling popular di Malaysia (oleh pencari rumah 2018)

test

Berikut merupakan kawasan perumahan paling popular di Malaysia berdasarkan data carian pengguna iProperty.com.my yang kami kumpul pada 2018.

couple-first-time-homebuyer
© twinsterphoto | Getty Images

Hidup hanya sekali, tapi akan sampai masanya kita ingin pulang ke pangkuan orang tersayang. Kata orang, rumahku syurgaku. Banyak perkara boleh menjadikan sebuah rumah itu teratak idaman, daripada jenis hartanah hingga ke saiz. Lokasi memainkan peranan utama, lebih-lebih lagi kerana apabila membeli rumah, kita turut menjadi sebahagian daripada kejiranannya.

Tahun ini, kami mengambil keputusan menyenaraikan 10 kawasan kediaman yang merupakan carian paling popular di kalangan pengunjung iProperty.com.my dari Januari ke November 2018. Data carian diambil menggunakan kemudahan big data iProperty.com.my, iaitu iPropertyiQ.com. Populariti setiap kawasan dipaparkan dalam bentuk peratusan (%).

Kawasan-kawasan perumahan yang menjadi tumpuan ini penuh dengan sejarah yang unik, infrastruktur pengangkutan yang bagus, dan kompleks membeli-belah. Jom lihat senarai “Top 10” kami!

#10 JOHOR BAHRU

Peratusan carian: 6.5%

10 kawasan kediaman paling popular di Malaysia - Johor Bahru
Johor Bahru, bandar yang semakin maju! © Tuah Roslan | Getty Images

Di tempat ke-10, Johor Bahru. Tahukah anda, ibu negeri Johor ini mendapat namanya daripada perkataan Arab “Jauhar” yang bermaksud permata? Ekonominya yang kukuh, peluang pekerjaan dan pembangunan besar-besaran membuatkan Johor Bahru popular di kalangan pelabur hartanah.

Ini digalakkan lagi oleh projek Johor Bahru-Singapore Rapid Transit System (RTS) yang dijangka siap pada 2024 dan akan memberi kesan positif dan menggalakkan ekonomi di bandar ini. Sistem transit ini bakal membantu mengurangkan kesesakan trafik Tambak Johor sebanyak 15%. Johor juga bakal ada pengangkutan awam Autonomous Rapid Transit (ART) yang pertama di Asia Tenggara.

Terdapatnya banyak pilihan perumahan di Johor, di mana kami telah menyenaraikan 7 perbandaran di Johor dengan hartanah bawah RM650,000.

#9 MONT KIARA

Peratusan carian: 7.15%

10 kawasan kediaman paling popular di Malaysia - Mont Kiara
© Nirian/ gettyimages

Tiada kawasan yang lebih mewah daripada Mont Kiara yang terletak berdekatan bandaraya Kuala Lumpur dan dikelilingi lebuh raya utama seperti DUKE, NKVE, Penchala Link and Kerinchi Link. Penghuni Mont Kiara menikmati pelbagai kemudahan yang tertumpu di dalamnya. Baca artikel ini yang mendedahkan 5 sebab utama Mont Kiara merupakan alamat paling popular di Malaysia.

#8 AMPANG

Peratusan carian: 8%

Ampang dulunya masyhur sebagai sebuah pekan perlombongan bijih timah. Kini, ia memiliki pemandangan yang terindah di Kuala Lumpur. Ia juga terkenal dengan pelbagai kedai makan. Tak kira nak makan mewah atau berjimat cermat. Nak cuba donut RM1 di Donut Gebu Al Jabbar? Atau Roti John di Big Eat Kitchen? Sorry lah, kami hilang fokus seketika. Nak pergi ke Ampang sekejap untuk menjamu selera. Alangkah baiknya kalau kami tinggal di situ!

Pengangkutan awam di Ampang amat senang dicari, dan disini kita senaraikan 5 hartanah di Ampang dalam jarak 1km dari LRT laluan Ampang.

#7 KUALA LUMPUR CITY CENTRE (KLCC)

Peratusan carian: 8.2%

10 kawasan kediaman paling popular di Malaysia - KLCC
Lampu menerangi malam di pusat bandaraya. © Getty Images

Pusat bandaraya Kuala Lumpur juga dikenali sebagai Segi Tiga Emas yang merangkumi utara Jalan Pudu, selatan Jalan Ampang dan barat Jalan Imbi dan Jalan Tun Razak. Ia juga merangkumi Bukit Bintang, Jalan Raja Chulan, Jalan Sultan Ismail, Jalan P. Ramlee and dan seluruh kawasan KLCC.

Benar, kesesakan lalu lintas kronik di sini. Tapi menurut data kami, ramai yang merasakan tinggal di pusat bandaraya mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding kekurangan. Sama ada untuk bekerja atau berhibur, pusat bandaraya Kuala Lumpur mempunyai segalanya, daripada hiburan malam kepada gerai makanan yang enak dan murah. Lokasi ini kami benci tapi sayang. Jika berpeluang, kami pasti berpindah ke sana.

#6 DAMANSARA

Peratusan carian: 9.6%

10 kawasan kediaman paling popular di Malaysia - Damansara
Jalan utama Damansara menghubungkan Petaling Jaya dengan Kuala Lumpur. © Kratobb | Getty Images

Walaupun dianggap kawasan pinggir bandar, Damansara umpama sebuah bandar tersendiri. Damansara salah satu kawasan berpenduduk paling padat di Malaysia dan merangkumi perbandaran Damansara Perdana, Damansara Heights, Kota Damansara, Ara Damansara dan Bandar Utama.

Kawasan pinggir bandar ini mempunyai banyak kelebihan seperti taman bunga dan rekreasi dan kafe untuk bersantai. Pusat komersil Uptown Damansara pesat berkembang dengan pelbagai syarikat multinasional. Membeli-belah mudah dengan pusat membeli-belah berdekatan termasuk The Curve, One Utama dan The Starling Mall.

Terdapat 8 hartanah di Damansara & Petaling Jaya dalam jarak 1km dari laluan MRT Sungai Buloh – Kajang (SBK), dengan harga yang berpatutan.

#5 SUBANG JAYA

Peratusan carian: 10.28%

Subang Jaya bermula pada lewat 1970-an dengan sekelompok rumah yang dibina di antara Lebuhraya Persekutuan dan Lebuhraya KESAS. Kawasan ini sekarang merangkumi SS12 sehingga SS19 di tengah-tengah Subang Jaya, Ia juga telah diperluas ke perbandaran Subang Jaya yang lebih besar, UEP Subang Jaya (USJ) dan Putra Heights.

Subang Jaya adalah satu bandar yang matang. Terdapat banyak kemudahan di Subang Jaya yang tidak dapat dijumpai di bandar yang lain. Bacalah panduan kawasan dan kejiranan Subang Jaya.

#4 SHAH ALAM

Peratusan carian: 10.56%

10 kawasan kediaman paling popular di Malaysia - Shah Alam
Shah Alam digelar “Daerah Bulatan/Roundabout” oleh penduduk tempatan. Anda pasti bertemu dengan banyak bulatan apabila memandau di bandar ini. © hafiz ismail/EyeEm | Getty Images

Ramai yang mencari rumah di Shah Alam kerana ibu negeri Selangor ini mempunyai pelbagai tarikan mesra keluarga dan pusat membeli-belah. Shah Alam juga terkenal sebagai Bandar Bercahaya dengan adanya iCity, tarikan seluas 72 ekar yang sarat dengan lampu, ukiran ais dan pelbagai aktiviti.
Penghuni juga boleh bersuka-ria dengan aktiviti menarik seperti mendaki tembok, paintball, acara kebudayaan dan komuniti buku. Anda juga boleh ‘cafe hop’ di Shah Alam – jenguk 5 tarikan utama dan pekara yang wajib anda lakukan di Shah Alam.

Baca juga apa yang anda perlu tahu jika tinggal di Shah Alam.

#3 PETALING JAYA

Peratusan carian: 12.29%

Tahukah anda, Petaling Jaya hanya diberi gelaran bandaraya pada tahun 2006? Sungguh tak disangka kerana tempat inilah yang melahirkan Sunway Lagoon yang popular di kalangan semua tak kira usia! Ya, mungkin Sunway Lagoon bukan faktor utama bagi pencari rumah idaman, tapi Petaling Jaya mempunyai daya tarikan lain seperti harga hartanah, pelbagai kemudahan dan restoran yang menyajikan masakan tempatan yang lazat.

#2 PUCHONG

Peratusan carian: 12.35%

10 kawasan kediaman paling popular di Malaysia - Puchong
Puchong menawarkan pelbagai kemudahan seperti Tesco Extra Puchong, Giant Bandar Puteri Mall, IOI Mall, Aeon Big Puchong Utama dan pusat komersil seperti IOI Boulevard, IOI Business Park dan Setia Walk. © Getty Images

Beberapa tahun lalu, anda mungkin terkejut jika Puchong muncul lokasi #2 paling popular di kalangan pencari rumah di Malaysia. Kini tidak lagi. Dengan peningkatan pesat infrastruktur pengangkutan dan perbandaran baru yang diperkenalkan oleh pelbagai pemaju di kawasan ini, Puchong kini semakin memikat pencari rumah.

Anda mungkin tahu terdapat banyak restoran dan kafe 24 jam di Puchong. Bagi peminat kriket, Puchong juga tuan rumah kepada Persatuan Kriket Malaysia! Ini hanya dua fakta rawak yang menarik, banyak lagi daya tarikan yang terdapat di Puchong.

Kita telah menulis satu artikel tentang apa yang anda perlu tahu jika ingin tinggal di Puchong. Bacalah untuk mengenali bandar Puchong dengan lebih teliti.

#1 CHERAS

Peratusan carian: 15.07%

10 kawasan kediaman paling popular di Malaysia - Cheras
Sini taman, sana taman… di mana-mana taman!

Pelawat mungkin kagum melihat banyaknya Taman di Cheras. Di mana sahaja, anda akan melihat papan tanda memaparkan beberapa nama Taman. Memang sah ramai yang tergila-gilakan Cheras! Memang ada sesuatu yang istimewa di sini. Mungkinkah IKEA? Atau pasar malam yang terkenal di Taman Connaught? Mungkin juga taman yang berselerak di sini! Ketahui 5 sebab kenapa Cheras memukau ramai pencari rumah di Malaysia.

Terdapat juga banyak kondominium di Cheras. Antara konodominium yang beratusan di Cheras, di sini adalah 10 kondominium paling popular di Cheras.

Artikel ini diterjemah dari Top 10 most searched areas by Malaysian home buyers in 2018 | Diedit oleh Reena Kaur Bhatt

 

 

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles