Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 jualan rumah termahal di Malaysia

test

Sumber: Getty Images

Bayangkanlah, rumah-rumah bernilai jutaan ringgit ini hanya mampu dimiliki oleh 1% isi rumah terkaya di Malaysia, tetapi itu tak bermakna kita tak boleh meninjau – jom kita lihat lebih dekat, sekadar untuk suka-suka.

Tempoh tinjauan ini ialah dari Okt’16 – Sept’17 (rujuk kepada nota kaki di hujung rencana) di mana data jualan diperolehi dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) lalu dikumpulkan oleh penyelesai data besar iProperty.com, iaitu iPropertyiQ.com. Ayuh kenali 10 jualan rumah termahal sepanjang tahun lepas dan apa yang membuatkannya unik dan begitu mahal sekali:

10. Banglo, Casa Permai, Tanjung Tokong (RM9 juta)

Median setiap kaki persegi bagi banglo di Tanjung Tokong: RM854 *Catatan: Kiraan median setiap kaki persegi diperolehi daripada kesemua urusniaga sub-penjualan banglo-banglo di Tanjung Tokong dari Okt’16 ke Sept’17.

Casa Permai di Tanjung Tokong ialah kawasan kediaman ekslusif berlatarbelakangkan tropika di mana median harga setiap kaki persegi bagi sebuah banglo ialah RM854. Siapa sangka, Tanjung Tokong yang dahulunya sebuah kampung perikanan tradisional sehingga tahun 1970-an, kini lebih dikenali sebagai kawasan kediaman kelas atasan di sepanjang pantai timur laut Pulau Pinang. Dengar cerita, penduduk pertama Pulau Pinang mula berpangkalan di sini. Tanjung Tokong terletak hanya 4km dari Pulau Tikus, satu lagi pinggiran bandar mewah yang berdekatan. Antara tempat-tempat yang sering dikunjungi di sini termasuklah Straits Quay (pusat membeli-belah yang juga sebuah marina), Island Plaza, dan Kuil Tanjung Tokong Tua Pek Kong.

9. Banglo, Masera Bukit Segar, Cheras (RM9.8 juta)

Masera Bukit Segar di Cheras merupakan kawasan kediaman utama berbukit yang dikelilingi alam semula jadi. Ia amat ideal bagi mereka yang ingin melarikan diri dari hiruk-pikuk kota Kuala Lumpur, yang jauhnya lebih kurang 20 minit. Tahukah anda, pada tahun 1974, sebahagian daripada Cheras secara rasmi dipindahkan ke bawah Kerajaan Persekutuan untuk membentuk Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Sejak itu, Cheras terbahagi kepada dua bahagian, satu di bawah Selangor dan satu lagi di bawah bidang kuasa Wilayah Persekutuan. Antara tumpuan di kawasan itu ialah Cheras Leisure Mall, pusat beli-belah Cheras Sentral, Viva Home dan Ikea.

8. Kondominium, The Binjai On The Park, KLCC (RM9.9 juta)

Median setiap kaki persegi bagi kondominium di KLCC: RM675

Dari namanya saja kita sudah tahu The Binjai On The Park adalah sebuah kondominium berprestij. Terletak di Jalan Binjai, kondominium dua menara ini menghadap pemandangan pusat bandar yang indah dan Taman KLCC. Dua menara tersebut berketinggian 45 dan 44 tingkat, keseluruhannya mempunyai 171 unit. Dibina pada tahun 1996, KLCC adalah kawasan pembangunan serbaguna yang menjadi tumpuan hotel terkemuka, bangunan pejabat, pusat beli-belah mewah, dan menara berkembar yang terkenal di dunia. Suria KLCC, Pusat Konvensyen KL, Aquaria KLCC, Menara Maxis, dan Menara Exxon Mobil adalah di antara tarikan popular di sana. Memang sesuailah dengan harganya!

BACA: 10 Things to think about when buying a high rise property

7. Rumah bandar, One Menerung, Bangsar (RM10 juta)

Median setiap kaki persegi bagi rumah bandar di Bangsar: RM759

Seluas 8 ekar, One Menerung semestinya sebuah pembangunan “glamour” yang terdiri daripada rumah bandar dan kondominium. Terletak di Bangsar, ia dikelilingi rimbunan hijau dan taman berlanskap. Sebagai salah satu kawasan pinggir bandar yang sofistikated di Lembah Klang hari ini, Bangsar pernah menjadi tempat bagi syarikat-syarikat gergasi untuk menempatkan kakitangan dan keluarga mereka pada pertengahan abad kedua puluh. Jika anda berada di sekitar Bangsar, anda akan melihati beberapa bangunan pejabat yang memaparkan gaya seni bina dari era ini. Bangsar Shopping Centre, Bangsar Village dan Jalan Telawi merupakan tarikan popular di kalangan penduduk tempatan dan ekspatriat. Memang “high class”!

6. Banglo, The Enclave, Bangsar (RM12 juta)

Median setiap kaki persegi bagi banglo di Bangsar: RM588

Harga jualan sehebat namanya, The Enclave ialah sebuah kawasan kediaman bertaraf tinggi yang direkacipta untuk privasi maksimum, terletak kira-kira 4km dari pusat bandar. Konsep seni bina The Enclave diilhamkan oleh Oku; sebuah prinsip Jepun yang mempraktikkan lapisan ruang dalaman untuk memberikan sebuah rasa privasi dan hubungan yang mendalam terhadap kawasan sekeliling seseorang. Cuba anda bayangkan! Prinsip ini dapat dilihat pada penggunaan pokok-pokok yang berbeza tinggi dan saiznya di seluruh kawasan tersebut. Unik sekali, kan? Di sinilah letaknya KL Sentral dan Dataran Maybank.

5. Banglo, Bukit Damansara, Damansara Heights (RM12 juta)

Median setiap kaki persegi bagi banglo di Damansara Heights: RM652

Damansara Heights atau Bukit Damansara menempa nama sebagai salah satu alamat yang sukar ditandingi di kalangan pembeli rumah individu dan juga perniagaan. Pada awal tahun 1970-an, kawasan kejiranan berbukit ini kebanyakannya terdiri daripada rumah bersambung yang didiami kakitangan kerajaan. Banyak jabatan dan badan pengawalseliaan berpusat di sini sebelum ibu-ibu pejabat operasinya secara rasmi dipindahkan ke Putrajaya. Tidak hairanlah jika pada tahun 2017 Damansara Heights disenaraikan sebagai di antara 10 kawasan kejiranan paling hebat di dunia oleh Lonely Planet, dek suasana kosmopolitannya.

4. Kondominium, Serai Bukit Bandaraya, Bangsar (RM12.1 juta)

Median setiap kaki persegi bagi kondominium di Bangsar: RM815

Beralamat di Jalan Medang Serai, Bangsar, Serai Bukit Bandaraya adalah kondominium 21 tingkat di mana pemandangannya amat mengagumkan. Setanding reputasinya, ia juga salah satu alamat kediaman yang sering menjadi pilihan golongan ekspatriat dan isi rumah kelas pertengahan atasan Malaysia, sesuailah dengan harga hartanah di sini!

3. Banglo, Kenny Hill, Bukit Tunku (RM12.6 juta)

Median setiap kaki persegi bagi banglo di Bukit Tunku: RM422

Dikenali sebagai Kenny Hill sebelum ini, Bukit Tunku adalah kawasan kediaman orang berada yang berbukit yang tidak asing lagi di Kuala Lumpur, di mana kebanyakan penghuninya terdiri daripada tokoh-tokoh terkemuka . Dinamakan sempena Perdana Menteri pertama Malaysia Tunku Abdul Rahman yang suatu ketika dahulu pernah tinggal di sini, median setiap kaki persegi untuk banglo adalah RM422. Ia terkenal di kalangan pemburu dan penggemar hantu tempatan berikutan aktiviti ghaib yang dilaporkan sering berlaku. Di sebalik reputasinya yang berhantu, (para skeptik percaya ia tidak lebih daripada gimik yang sengaja direka oleh pihak yang mengaut keuntungan melalui lawatan berhantu), Bukit Tunku masih kekal sebagai salah satu alamat yang paling di idami bukan saja di Kuala Lumpur tetapi juga di Lembah Klang. Anda berani?

2. Banglo, Jalan Bunga Hinai, Tanjung Tokong (RM13.6 juta)

Median setiap kaki persegi bagi banglo di Tanjung Tokong: RM854

Seindah namanya, Jalan Bunga Hinai adalah jalan sempit kira-kira 220 meter panjang, yang dikelilingi oleh banglo, kondominium dan rimbunan hijau. Terletak di Tanjung Tokong, bahagian utaranya menuju ke jalan mati, manakala bahagian selatannya menghubungkan ke Jalan Gajah, menuju ke jalan utama, Jalan Tanjung Bungah. Bagi mereka yang menggemari rumah gaya retro (kira-kira tahun 1960-an-1970an), ada terdapat beberapa unit sedemikian di blok tersebut. Tesco Tanjung Penang, Kelab Renang Cina Pulau Pinang dan Tanjung Tokong World War II Relics adalah beberapa tempat terkenal berhampiran Jalan Bunga Hinai.

1. Paling mahal: Banglo, Jalan Utama, Pulau Tikus (RM14.5 juta)

Median setiap kaki persegi bagi banglo di Pulau Tikus: RM570

Jalan Utama terletak di pinggir bandar kelas atasan di Pulau Tikus, Pulau Pinang. Ia mendapat namanya dari bukit pasir dan batu yang menyerupai tikus semasa air surut. Dibina pada tahun 1786, orang-orang Eurasia adalah yang pertama mendiami kawasan tersebut setelah melarikan diri dari Siam untuk mengelakkan penganiayaan. Didiami masyarakat majmuk, Pulau Tikus adalah syurga makanan, kerana pelbagai masakan Pulau Pinang yang terkenal di dunia boleh dirasai di sini. Konsulat China, Indonesia dan Thailand juga berpangkalan di Pulau Tikus. Gereja Immaculate Conception dan Pasar Basah Pulau Tikus merupakan mercu tanda yang dikenali di kawasan ini. Patutlah begitu mahal!

Catatan:
1)Data JPPH secara rasmi merekodkan transaksi hartanah apabila duti setem untuk Perjanjian Jualan dan Pembelian telah dibayar, yang menyebabkan tempoh kajian berakhir pada September 2017, kerana data dari JPPH belum lagi dikeluarkan. Analisis berdasarkan data yang tersedia pada tarikh penerbitan dan mungkin tertakluk kepada semakan apabila lebih banyak data boleh didapati.

2) Maklumat terperinci (pemilik, nombor lot, dan lain-lain) setiap jualan tidak didedahkan untuk tujuan privasi.

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles