Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

UDA salurkan bantuan bernilai lebih RM100,000 barangan dan keperluan bagi persiapan wad tambahan COVID-19

test

YBrs Sr Mohd. Salem Kailany, Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif UDA menyempurnakan penyerahan sumbangan berbentuk televisyen dan thermopot dalam membantu pihak Hospital Sungai Buloh menaik taraf wad lama da asrama bagi membuka wad tambahan untuk pesakit Covid-19 yang kian meningkat. Turut hadir YBrs Encik Azrudyn Rashid, Ketua Pegawai, Pengurusan Aset Kumpulan UDA dan wakil dari Hospital Sungai Buloh bagi menerima sumbangan ini ialah Dr. Kuldip Singh Dhillon.

24 Mac, KUALA LUMPUR – UDA Holdings Berhad (UDA) sekali lagi mengambil langkah proaktif dengan menjalankan tanggungjawab sosial korporat (CSR) – UDA Cares dengan menyumbangkan lebih RM100,000 bantuan berupa barangan dan keperluan bagi membantu hospital serta petugas perubatan barisan hadapan dalam mengatasi penularan pandemik koronavirus (Covid-19) di Malaysia.

Sumbangan tersebut disalurkan terus ke Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melalui Hospital Sungai Buloh yang sedang dalam kesiapsiagaan menghadapi peningkatan kes dari semasa ke semasa.

Hospital Sungai Buloh dalam usaha membangunkan wad tambahan bagi pesakit Covid-19 dan dalam fasa menyiapkan serta menaiktaraf wad lama dan asrama di Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia (ILKKM). Langkah menaik taraf tersebut tidak hanya membabitkan wad rawatan yang kondusif bagi pesakit Covid-19 tapi turut merangkumi tempat rehat dan bilik pejabat kepada petugas perubatan barisan hadapan.

Barangan dan keperluan yang disalurkan adalah televisyen dan thermopot bagi kegunaan pesakit dan petugas perubatan. Barangan dihantar ke beberapa lokasi seperti ILKKM, Pusat Kawalan Kusta Negara, Bilik Gerakan Unit Kesihatan Awam dan Bilik Gerakan Covid Hospital Sungai Buloh. UDA juga dalam usaha untuk mendapatkan telefon bimbit dan set sofa bagi keperluan pihak hospital.

Sr Mohd. Salem (kanan) melawat ke wad tambahan di Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia yang bakal dibuka oleh HSB dalam kesiapsiagaan menghadapi jangkaan penambahan pesakit.

Pada masa yang sama, UDA turut bekerjasama dengan syarikat infrastruktur telekomunikasi, edotco Malaysia, untuk merapatkan jurang kesalinghubungan di sekitar kawasan Hospital Sungai Buloh. edotco Malaysia dengan segera telah memasang secara percuma infrastruktur khas, edotco Mobile Solution (eMOS) yang kini sudah sedia dan membolehkan pengendali rangkaian mudah alih untuk meningkatkan liputan dan kapasiti kepada pengguna.

Penyerahan sumbangan UDA telah disempurnakan oleh YBrs Sr Mohd. Salem Kailany, Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif UDA dan diiringi YBrs Encik Azrudyn Rashid, Ketua Pegawai Operasi, Pengurusan Aset Kumpulan UDA, semalam (23 Mac 2020). Wakil Hospital Sungai Buloh yang hadir bagi menerima sumbangan tersebut ialah Dr. Kuldip Singh Dhillon. Anak syarikat UDA, UDA Dayaurus Sdn Bhd turut mengambil bahagian dan membantu dalam proses pemasangan televisyen.

Sr Mohd. Salem berkata, “Kami menghargai penat lelah dan usaha berterusan petugas perubatan barisan hadapan yang bertungkus-lumus menangani penularan Covid-19. Dengan jumlah kes yang semakin meningkat, pihak hospital semestinya memerlukan pelbagai bantuan dalam melaksanakan usaha-usaha mereka.

“Hospital Sungai Buloh antaranya bakal membuka wad tambahan dari infrastruktur dan bangunan lama bertujuan menampung jumlah pesakit yang dijangka meningkat. Melihat pada keperluan ini, UDA rasa terpanggil untuk membantu pihak hospital agar usaha untuk menyediakan wad tambahan yang selesa kepada pesakit dapat dilaksanakan selain membantu petugas perubatan barisan hadapan memberikan perkhidmatan yang terbaik. Inisiatif ini juga selari dengan salah satu teras perniagaan UDA iaitu memperkasa gaya hidup,” katanya.

Selain itu, pihak UDA turut memberikan sumbangan 250 pek makanan kepada petugas perubatan di Hospital Sungai Buloh bermula semalam (23 Mac 2020) hingga 30 Mac 2020.  Bagi sumbangan 250 pek makanan semalam, ia disumbangkan oleh Datuk Hisham Hamdan, Pengerusi UDA. Sumbangan ikhlas tersebut adalah bagi menghargai usaha dan penat lelah petugas hospital berkenaan yang banyak membantu sepanjang tempoh pesakit berada di hospital terutama sekali pesakit dari UDA.

AnCasa Hotel Kuala Lumpur, anak syarikat UDA, turut menyalurkan sumbangan pek makanan kepada Hospital Sungai Buloh dan Pejabat Kesihatan Daerah Petaling, baru-baru ini. Untuk makluman, sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, AnCasa Hotel ditutup sementara waktu namun perkhidmatan makanan dan minuman (food and beverages) beroperasi seperti biasa dan dibuka untuk penghantaran sahaja.

AnCasa Hotel sentiasa bersedia mengambil tempahan untuk tajaan pek makanan dan ingin mengajak orang ramai, organisasi serta syarikat agar dapat menyumbangkan pek makanan kepada kakitangan perubatan atau pesakit Covid-19. Tempahan minimum adalah 30 pek dan penghantaran terus ke lokasi yang diminta. Terbaru, AnCasa Hotel turut menerima tempahan untuk sumbangan pek makanan daripada individu kepada Pejabat Kesihatan Daerah Putrajaya bermula 24 – 31 Mac 2020.

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles