IMF: KDNK Malaysia dijangka tumbuh 9% pada 2021, paling berkembang dalam kalangan ASEAN-5

Share

Tabung Kewangan Antrabangsa atau International Monetary Fund (IMF) mengunjurkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) berkembang 9% pada tahun 2021. 

bank-negara-malaysia-bnm

©  Abdul Razak Latif / 123RF

Pertumbuhan ini adalah lebih tinggi daripada jangkaan Fitch Ratings sebanyak 5.8%. Ini juga merupakan pertumbuhan terpantas dalam kalangan ASEAN-5 yang dijangka secara keseluruhannya akan tumbuh sebanyak 7.8%.  Thailand. Filipina dan Vietnam masing-masing akan berkembang pada 8.25, 6.1% dan 7%. 

Untuk tahun 2020, organisasi yang berpengkalan di Washington ini menjangkakan ekonomi Malaysia merosot 1.7% berikutan kemerosotan KNDK ASEAN-5 yang susut 0.6%.

BACA: Apa itu cukai bagi pendapatan sewa rumah dan cara pengiraannya?

IMF dalam laporannya turut menjangkakan ekonomi global akan pulih kepada 5.8% pada tahun hadapan. Namun begitu itu, ia bergantung sama ada Covid-19 beransur pulih menjelang separuh kedua 2020.

Di seluruh dunia, setiap negara telah mengambil tindakan dasar ekonomi yang signifikan untuk menghadkan impak penularan Covid-19. Dasar-dasar ini juga diambil untuk mengelakkan kemuflisan syarikat, kehilangan pekerjaan yang berpanjangan dan tekanan kewangan yang merangkumi seluruh sistem.

Related Stories

Kerajaan Malaysia sebagai contoh telah  telah mengumumkan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) berjumlah RM 250 bilion yang akan memberikan manfaat kepada segenap lapisan masyarakat terutamanya kepada golongan B40 dan M40. Pakej rangsangan segera itu juga diumumkan untuk menyokong Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS)/ SME yang terjejas teruk.

Berdasarkan laporan dari laman web rasmi SMECORP, hampir 98.5 % daripada entiti perniagaan di Malaysia adalah PKS dan telah menggajikan hampir 65% daripada tenaga kerja negara. Di samping itu, Kerajaan dan Bank Negara Malaysia (BNM) turut menyediakan dana tambahan berjumlah RM 4.5 bilion dengan lima inisiatif.

Bagi meringankan beban kewangan pengguna yang terkesan akibat wabak ini, kebanyakan bank di Malaysia juga telah mengumumkan program khas bantuan kewangan buat pelanggan mereka. Ini termasuk penangguhan sementara ansuran pinjaman yang dikenali sebagai tempoh moratorium kepada peminjam. BNM juga menurunkan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate atau OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 2.5% akibat Covid-19

Walaupun KNDK Negara dijangka berkembang, masih wujd ketidaktentuan mengenai situasi ini. Ia bergantung kepada pertumbuhan ekonomi global, kemerosotan ekonomi yang lebih teruk pada 2020 dan pandemik itu sendiri.

BACA: Senarai dan tips pelepasan cukai pendapatan LHDN untuk e-Filing 2020


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.