BNM dijangka akan turunkan lagi kadar faedah – Pakar ekonomi

Share

bnm-opr-loan-interest

© Ekachai Wongsakul/ 123RF

10 February, KUALA LUMPUR – Bank Islam Malaysia Bhd menjangka Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengurangkan kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas (bps) pada Mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) yang dijadual berlangsung pada 4 Mac depan.

Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata jangkaan itu susulan daripada ketidaktentuan ekonomi yang berlaku sekarang berikutan pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan atau PKP 2.0.

Beliau berkata sekatan perjalanan akan menyebabkan kesan besar kepada ekonomi sekiranya ia dilanjutkan, tempoh kesan itu sukar untuk diramal.

“Justeru, BNM harus melakukan pengurangan OPR tersebut, kesemuanya bergantung kepada tempoh PKP itu,” katanya kepada Bernama.

Mohd Afzanizam berkata unjuran itu telah mengambil kira vaksin COVID-19 yang sudah berada di pasaran, pemboleh ubah yang masih belum pasti berlaku.

Beliau berkata risiko vaksin itu ditolak oleh masyarakat juga dapat menjejaskan fasa pemulihan dan menyebabkan ketidaktentuan kepada pertumbuhan ekonomi.

BACA: BNM menurunkan OPR kepada 1.75% disebabkan Covid-19 – apakah kesannya terhadap pinjaman perumahan anda?

OPR ketika ini berada pada paras terendah sebanyak 1.75 peratus, BNM mengurangkan 125 mata asas terkumpul kadar faedah utama antara bulan Januari dan Julai tahun 2020.

Bank pusat mengekalkan OPR itu semasa mesyuarat pertama untuk tahun ini pada 20 Januari lepas kerana ia melihat ekonomi global terus berada dalam trend pemulihan.

Mohd Afzanizam berkata pengurangan OPR akan membantu menurunkan kos pinjaman dan meningkatkan perbelanjaan dalam ekosistem terutama dalam kalangan syarikat melibatkan antara lain ialah perbelanjaan modal, pengembangan dan peningkatan.

Bagaimanapun, langkah itu pasti akan merugikan industri perbankan kerana ia dapat mengurangkan margin faedah bersihnya.

Beliau berkata keyakinan bahawa penurunan OPR hanya akan berlaku sekali sahaja untuk tahun ini dan BNM tidak akan mengurangkannya menghampiri angka sifar.

Dalam pada itu  Bank of Thailand menurunkan kadar dasar sebanyak tiga kali tahun lepas ke paras terendah iaitu 0,50 peratus untuk membantu mengurangkan kesan pandemik COVID-19 terhadap pelancongan dan perbelajaan domestik.

BNM membiarkan penanda aras kadar faedah tidak berubah ketika MPC baru-baru ini pada pada 3 Februari lepas ketika langkah fiskal dilakukan bagi memulih ekonomi dalam persekitaran penularan semula COVID-19.

– BERNAMA


Share