5 pemilik rumah ini kongsikan pengalaman bina rumah sendiri

Share

Dengan pelbagai pilihan rumah yang sudah siap dibina, pernahkah kita tertanya-tanya bagaimana pula pengalaman mereka yang membina rumah sendiri?

Kali ini, kami bawakan 5 perkongsian pemilik rumah yang membina rumah mereka sendiri.

Dengan pelbagai pilihan pasaran rumah, masih ada golongan yang memilih untuk membina rumah sendiri. Dalam perkongsian cerita #iPropertyStories kali ini, semoga cerita-cerita di bawah dapat dijadikan iktibar kepada bakal pemilik rumah yang ingin membina rumah mereka sendiri.

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

1. Rumah di tengah sawah

Rumah Encik Zainuddin di tengah sawah © Adilah

Perkongsian Encik Zainuddin kepada kami cukup menarik. Rumahnya yang dibina sendiri terletak betul-betul di tengah sawah. Namun, ada cabaran yang tersendiri  membina rumahnya ini.

“Tanah bagi tapak rumah ini merupakan kawasan sawah padi asalnya. Ia diwarisi daripada ayah saya. Pada waktu itu, gaji saya masih kecil, saya belum mampu untuk membeli rumah yang sudah siap dan pilihan di tempat saya juga tidak banyak.

“Rumah saya ini akan di atas tanah dengan status pertanian, jadi saya dapatkan nasihat daripada pejabat tanah daerah. Majlis Daerah membenarkan pembinaan rumah di atas tanah dengan status pertanian dengan syarat hanya sebuah rumah yang dibina dan pelan rumah mesti diluluskan terlebih dahulu.

“Disebabkan tanah ini asalnya sawah padi, saya menambun tanah terlebih dahulu untuk dijadikan tapak rumah yang kukuh. Selepas menambun tanah dan pasir, saya menunggu pula sehingga tanah itu betul-betul kukuh untuk dibina rumah.

Bagi mendapatkan modal untuk mula membina rumah ini, saya ada buat pengeluaran KWSP sebanyak RM 10,000. Kemudian, saya buat pinjaman perumahan kerajaan sebanyak RM40,000 yang dikhaskan untuk bina rumah. Duit bagi pinjaman ini akan diberikan mengikut perkembangan proses pembinaan rumah ini.

“Tipulah jika saya katakan tidak mencabar. Saya menggunakan bantuan abang ipar saya sebagai kontraktor dan tukang rumah. Dari segi bahan binaan seperti kayu, ada jasa rakan yang baik sudi meminjamkan kayu terlebih dahulu di stor kayunya dan saya bayar kembali bila duit sudah mencukupi.

Disebabkan lokasi rumah di tengah sawah, pada mulanya bekalan air sangat susah dan saya hanya meminjam dengan jiran terdekat. Isteri terpaksa menggunakan air telaga yang berkarat untuk kehidupan seharian. Ingat lagi, habis kuning baju sekolah anak-anak dibasuh menggunakan air karat.

Alhamdulillah, tidak lama kemudian, kemudahan bekalan air mula dibawa masuk. Masa mula-mula masuk rumah, tiada perabot. Saya usahakan buat perabot yang kecil dengan buluh yang ditebang di belakang rumah.

Tahun 2021 ini, sudah 21 tahun saya tinggal di rumah ini. Anak-anak pun semua sudah bekerja. Paling seronok, kalau cucu balik ke kampung cukup seronok bila di rumah ini. Atuk mereka ini ada bela macam-macam di kawasan rumah, ada kolam ikan, arnab, burung, ayam, kucing pun ada!

Nasihat saya, apa jua benda kita buat, memang susah termasuklah bina rumah ini. Kena mula dari awal dan kena lalui macam-macam proses. Tapi, bila semua sudah siap, ia berikan kepuasan yang tidak terhingga. Sebab selagi kalau kita tak bermula, apa-apa perkara pun tak akan siap.”— Zainuddin, tidak sabar menunggu kepulangan anak dan cucunya ke rumah ini apabila pandemik sudah tamat.

BACAAN POPULAR:
🐢 Beli rumah tapi lambat siap: Jadikan perkongsian di sini sebagai pengajaran. 
🏘️ Cara beli rumah sebelum umur 30, ini dia tip daripada pemilik rumah Malaysia.

2. Jimatkan pembinaan rumah dari segi pemilihan material

© 123rf

 Seterusnya, kita kongsikan pula pengalaman Encik Suhaili dan isterinya membina rumah sendiri untuk tempat berteduh keluarga kecil mereka.

 “Proses Abang Li bina rumah ini bermula memang dari awal. Abang Li mula daripada beli tanah ini untuk dijadikan tapak rumah. Tanah bagi tapak rumah ini pun sudah mencecah RM67,000.

“Kemudian, Abang Li buat pinjaman bersama isteri untuk bina rumah pula. Alhamdulillah, bukan sebuah rumah yang siap, tetapi ada lebihan duit, Abang Li bina dua buah rumah.

Sebuah rumah Abang Li bina untuk tinggal bersama keluarga, manakala rumah yang kecil pula Abang Li sewakan. Bolehlah untuk menampung sedikit sebanyak ansuran bulanan kepada bank.

budget-malaysian-ringgit-finance

© Asnida Marwani/ 123RF

“Kalau boleh berkongsi tips macam mana boleh bina rumah ini sampai siap, Abang Li tak pandai tapi bolehlah kongsikan setakat mana yang tahu:

  • Bila berbincang dengan tukang rumah, pastikan upah tukang tetap kalau boleh buat perjanjian
  • Abang Li banyak jimat dari segi material, sebab banyak buat kajian tentang material dan bahan sebelum buat sesuatu.
  • Contoh, Abang Li pilih gred kayu yang murah tapi berkualiti. Bagi frame tingkap atau pintu, biasanya pilihan yang ada ialah besi atau kayu. Kalau besi lagi murah tetapi Abang Li tak kisah asal ia menjadi dan kukuh untuk digunakan. Contoh atap Metaldeck pula, jimat pasang guna kayu sebab ringan
  • Kalau rasa ingin jimat lagi, kalau ada barang dalam rumah boleh DIY, usahakan saja sampai boleh.

Sampai sekarang, rumah ini  masih kukuh dan rumah kecil di belakang pun masih ada penyewa.”— Suhaili, ayah kepada 4 orang anak yang telah menetap selama 9 tahun di rumah yang dibina.

3. Bina rumah suatu kepuasan untuk diri sendiri

Seterusnya, kami menemuramah Kak Nor, seorang wanita berkerjaya tentang mengapa beliau membina rumahnya sendiri:

“Kak Nor bina rumah sendiri untuk kepuasan. Selagi ada tanah, ada kebebasan bagi Kak Nor untuk  bina seluas mana yang Kak Nor mahu. Rekaan rumah pun Kak Nor boleh tentukan mengikut citarasa Kak Nor sendiri.

“Jujurnya, Kak Nor ada mohon skim rumah mampu milik, tapi terlampau banyak persaingan dan tak ada rezeki. Akhirnya, Kak Nor ambil saja keputusan untuk bina rumah sendiri.

“Kak Nor pula pilih pinjaman peribadi berbanding pinjaman perumahan. Bukan apa, Kak Nor malas berhutang untuk waktu yang lama.

“Rumah Kak Nor sebenarnya dibina di atas tanah ladang kelapa sawit ayah yang telah ditebang dan diratakan. Selepas itu, Kak Nor kena lalui proses menukar status tanah pertanian ini kepada status tanah bangunan.

“Kalau ada kerja tetap, bagi Kak Nor, buat rumah dulu. Kereta paling murah pun tak apa asal boleh bergerak. Harga binaan rumah makin lama makin naik. Upah pula makin mahal dari tahun ke tahun.” — Kak Nor, kini menetap bersama suaminya di rumah baru mereka.

4. Tunaikan janji pada ibu

woman hugging mother overseeing garden

© Imagehit Asia | 123RF

Sebagai anak sulung, Puan Syu ada ceritanya sendiri kenapa beliau membuat keputusan untuk membina rumah untuk ibunya.

“Saya anak sulung, ibu pula ibu tunggal. Rumah asal kami memang sangat kecil. Jadi, saya berjanji kepada ibu saya untuk membina rumah untuknya sebelum saya berkahwin.

“Dengan membuat pinjaman peribadi sebanyak RM 50,000,  saya upah tukang untuk bina semula rumah. Saya bina semula ruang tamu dan dapur yang lebih besar dan tambah bilik air menjadi dua. Ibu saya ada masalah penglihatan yang teruk, jadi dengan bina rumah semula dengan ruang yang lebih besar, ia lebih selesa dan selamat untuk ibu saya bergerak.

Kalau tanya saya, saya tak menyesal untuk utamakan rumah ibu dahulu. Rumah saya boleh cari bila-bila masa, tapi ibu saya ada seorang saja.” — Ibu Puan Syu masih menetap di rumah baru yang dibina di Kuala Terengganu.

5. Bina rumah sendiri di Selangor

professional construction worker laying bricks and building barbecue in industrial site. Detail of hand adjusting bricks

Bogdan Mircea Hoda | 123rf

Jika ramai golongan muda yang lebih memilih untuk membeli rumah yang sudah siap di Selangor, ia sedikit berbeza bagi Puan Aznira. Berikut merupakan perkongsian beliau.

“Saya bernasib baik kerana suami memiliki tanah sendiri di Semenyih. Ayah mertua juga sangat baik untuk membantu kami menguruskan urusan pembinaan rumah ini.

“Saya buat pinjaman peribadi atas nama saya, tapi bayaran bulanan dikongsi bersama suami saya. Jujur saya cakap, hampir semua proses ayah mertua yang uruskan. Saya dan suami hanya sediakan wang.

Rumah saya pun tidak memakan kos yang besar, kurang daripada RM 100,000. Salah satu kelebihan dan kekurangan bina rumah sendiri adalah dari segi kos. Saya dapat ayah mertua yang sangat membantu, kami berjaya siapkan rumah ini di dalam bajet.

“Memang kena hati-hati dalam bajet, sebab kalau tersalah pengiraan, takut rumah yang dibina tak sempat siap, nanti terbengkalai pula.” — Puan Aznira, menetap di rumah yang dibina bersama anak dan suaminya.

* Perkongsian di dalam artikel ini adalah pendapat dan pandangan daripada penyumbang cerita dan tidak semestinya mewakili pandangan dari iProperty.com.my. 

Sebenarnya, terdapat beberapa pilihan yang boleh digunakan untuk membina rumah sendiri. Tidak kira sama ada pinjaman perumahan kerajaan, pengeluaran KWSP bagi membina rumah, atau menggunakan pinjaman peribadi, pastikan anda menilai terlebih dahulu kemampuan kewangan anda.

Kami juga ada berkongsi panduan membina rumah sendiri dan juga skim dengan subsidi bagi anda membina rumah di atas tanah sendiri. Apa jua keputusan anda, jangan lupa untuk mendapatkan ilmu yang secukupnya di iProperty.com.my secara percuma, serta semak kelayakan pinjaman perumahan sehingga 17 bank!

Bagaimana pula dengan anda, pembaca kami? Ada kisah lain untuk dikongsikan atau apa sahaja tips? Kongsikan kisah anda bersama kami di sini!

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK DI SINI:
👷 6 tips untuk pilih dan elak kontraktor rumah bermasalah.
🧐 Pemilik rumah dedah sebab membeli rumah. Bukan untuk pelaburan dan kediaman semata-mata!
💰 Cara beli rumah pertama dengan slip gaji kecil.


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.