6 tips ubahsuai dapur tanpa perlu belanja banyak

Share

Menurut kebanyakan pakar rekaan dalaman pengubahsuaian dapur sering mendapat permintaan paling tinggi dan selalunya menelan belanja yang besar. Usah risau, kami akan membantu anda dengan tips memiliki dapur idaman anda pada bajet yang berpatutan.

6 tips penjimatan kos yang telah dicuba dan diuji ini akan membantu anda menaik taraf dapur tanpa memudaratkan akaun bank anda.

1. Ketepikan kabinet buatan khas

WAD DESIGN
Project: Tropicana Avenue

Anda tidak semestinya memerlukan kabinet yang diperbuat khas buat ruang dapur anda. Cara terbaik untuk berjimat sewaktu mengubahsuai dapur adalah dengan membeli kabinet sedia ada yang boleh didapati dari gudang perabot seperti IKEA atau jenama lain melalui pembelian atas talian. Susun atur dan penggunaan kabinet ini yang boleh diubahsuai mengikut cita rasa dan keperluan anda akan memberi kepuasan yang setaraf kabinet rekaan khas!

2. Gunakan kaunter dapur yang dialas

CUBE ASIA DESIGN
Project: Parklane OUG

Kaunter dapur beralas adalah rahsia untuk mendapatkan kaunter dapur pada harga yang berpatutan tetapi masih kekal elegan. Kaunter dapur yang diperbuat dengan batu kuarza, granit, dan marmar pastinya tampak berkilau dan elegan. Namun, ianya datang dengan harga yang tinggi. Kaunter dapur yang dialas tidak seperti marmar, ia tidak mudah kotor. Anda juga boleh mendapatkan reka bentuk alas kaunter dapur yang kelihatan seperti batu semula jadi mengikut citarasa kesukaan anda.

3. Dapur konkrit – trend terkini

SEVEN DESIGN
Project: Foreston Bukit Puchong

Kemasan konkrit kini menjadi pilihan buat kediaman kerana ia memberi gambaran industri yang tampak elegan. Ia juga merupakan alternatif yang murah bagi jubin dan kayu. Dinding konkrit, kaunter dapur, dan juga ruang penyimpanan adalah antara pilihan yang patut dititikberatkan untuk dimuatkan di dalam dapur anda.

4. Tumpukan pada kelebihan fungsi dapur

PEDINI CUCINE (M) SDN BHD
Project: Concerto Mon’t Kiara

Salah satu perkara penting yang perlu diingat apabila menghias atau mengubahsuai rumah anda adalah fungsi peralatan bahan dan kegunaan setiap perinciannya. Sebagai contoh, lantai dapur haruslah kukuh dan tidak mudah terdedah kepada kerosakan air, oleh itu elakkan kayu keras yang mahal dan tidak praktikal.

5. Mulakan ubahsuai dapur dengan langkah yang kecil

MAITREYA DESIGN SDN. BHD.
Project: Modern Comfortable

Apabila hendak mengubahsuai dapur pada kos yang rendah, terdapat beberapa perkara yang perlu dirancang dengan teliti dan ia termasuklah kerja paip, gas, dan elektrik. Pengubahan lokasi yang ketara boleh menelan jumlah yang besar untuk memindahkan semula sistem paip dan elektrik anda.

6. Ubahsuai pencahayaan ruang dapur

YOUNG CONCEPT DESIGN SDN BHD
Project: Pelangi Semenyih 2

Sekiranya anda merasakan ruang dapur anda tampak bosan dan tipikal, sedikit pengubahsuaian pencahayaan dapat memberi impak yang lebih ketara dari apa anda bayangkan. Pencahayaan ruang yang lebih cerah adalah langkah yang bijak untuk menjadikan dapur anda lebih menarik. Selain itu, anda boleh mengenakan lampu gantung bagi menambah gaya dan juga lampu bawah kabinet yang akan menjadikan ruang kerja anda lebih cerah. Pencahayaan siling yang baik di ruang makan anda pasti memberikan pandangan yang jelas pada hidangan-hidangan lazat yang disediakan.

Artikel ini diterjemahkan oleh Aizzat Afiq dari versi Bahasa Inggeris 6 cost-saving kitchen remodelling tips.

Related Stories


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.