Rumah subsale atau rumah baru. Yang mana lebih berbaloi?

Share

Pada topik kali ini, kami akan menerangkan tentang jenis-jenis rumah yang bakal anda miliki. Bagi anda yang masih baru dalam selok-belok membeli rumah, mungkin artikel ini berguna untuk anda.

© 123rf

Kebiasaannya, dalam proses membeli rumah, anda akan dapat melihat pelbagai jenis rumah yang dijual. Antara perkataan yang bakal anda jumpa adalah rumah jenis subsale atau second hand, dan rumah baru.

Bagi yang masih baru dalam jenis-jenis rumah, anda tidak perlu risau kerana kami akan terangkan kepada anda maksud dan tips berguna untuk membeli rumah yang anda inginkan

Rumah subsale

© Mohd Salmizie Mohd Noor / EyeEm | Getty Images

Dalam bahasa mudah, rumah subsale adalah rumah yang pernah dimiliki oleh pemilik sebelumnya. Tetapi jangan salah faham. Rumah subsale bukanlah rumah yang telah ditinggalkan atau ada masalah tertentu. Terdapat banyak sebab kenapa rumah tersebut dikategorikan sebagai rumah subsale. Mungkin pemilik sebelum ini ingin berpindah rumah, berhijrah ke luar negara atau pelbagai lagi sebab lain. Jadi, di sini kami akan senaraikan kebaikan dan tips sebelum membeli rumah jenis ini.

● Harga yang mampu milik kerana harga pasarannya telah turun.
● Boleh dijadikan rumah sewa atau mungkin rumah tumpangan seperti Airbnb
● Tiada tempoh menunggu jika proses pinjaman anda berjalan lancar. Kemungkinan untuk memiliki rumah ini menjadi lebih singkat.
● Kebanyakan rumah jenis ini telah diubahsuai dan jika anda bernasib baik, ada perabot-perabot lama yang masih elok disediakan pemilik sebelumnya.

BACA: Bersediakah anda untuk membeli rumah pertama?

Tetapi, anda juga perlu teliti dalam membeli rumah subsale. Memang pada asasnya, harga rumah ini nampak murah dan anda mungkin terlepas pandang beberapa perkara. Antaranya adalah:

● Keadaan rumah yang telah ditelan usia. Bahan pembinaan rumah tersebut mungkin telah rosak, ada masalah anai-anai, reput dan sebagainya. Pastikan anda periksa dengan teliti sebelum membuat sebarang keputusan.
● Buat serba sedikit kajian mengapa pemilik lama menjualnya. Kaji kesemua aspek, lihat kawasan persekitaran, ketahui indeks jenayah di kawasan tersebut, susun atur kawasan perumahan berkenaan dan kemudahan yang berdekatan.
● Periksa dengan pihak bank mengenai baki hutang rumah tersebut. Pastikan tiada sebarang tunggakan daripada mana-mana pihak.

Rumah baru

© nizamkem | 123rf

Rumah baru adalah rumah yang baru siap dalam tempoh masa pembinaan yang ditetapkan dan masih tiada penghuni. Bergantung kepada bajet anda, jika berkemampuan, rumah jenis ini mungkin yang terbaik bagi yang pertama kali membeli rumah. Mengapa?

● Tidak perlu risau mengenai bahan yang digunakan kerana semuanya adalah barang baru. Jadi tiada barang yang rosak, pecah atau masalah seumpamanya.
● Kawasan persekitaran yang baru. Sudah semestinya pemaju akan menyediakan susun atur kawasan perumahan baru ini dekat dengan pelbagai kemudahan.
● Rumah yang lebih moden dan mengikut rekaan terkini.
● Tidak perlu runsing dengan kelengkapan rumah. Selalunya bagi pembeli rumah seperti ini akan mendapat kelengkapan percuma seperti pendingin hawa, peti ais, mesin basuh dan sebagainya.

Bagi yang berminat untuk memiliki rumah baru di sekitar Kuala Lumpur, apa kata luangkan masa dan lihat 5 projek perumahan yang mungkin menarik minat anda.

Sudah faham konsep rumah subsale dan baru? Mari kita lihat pula topik-topik yang selalu dibincang oleh para pembeli rumah seperti anda. Selalunya, bagi mereka yang pertama kali mahu membeli rumah, sudah pasti akan bertanya mana lebih berbaloi?

BACA: 5 cara peguam dapat membantu anda dalam urusan jual beli rumah

Bagi kami, soalan seperti ini mempunyai jawapan yang subjektif. Ia bergantung kepada objektif anda dalam memiliki rumah mana-mana jenis sekalipun. Bagi pembeli yang mempunyai bajet besar, apa salahnya beli rumah baru. Tetapi, ada juga mereka yang ada bajet besar tapi masih membeli rumah subsale. Jom kita tengok yang mana satu lebih berbaloi.

Harga

Maximise-property-purchase-value-for-money-main

©Andriy Popov/ 123RF

Antara yang pasti menarik tumpuan para pembeli adalah harga rumah subsale yang lebih rendah. Bagi yang mempunyai bajet yang agak kecil, rumah ini adalah yang paling berbaloi untuk anda miliki. Ketepikan alasan rumah yang dimiliki dari pemilik sebelumnya, yang penting anda dapat jimat duit. Jadi bagi kami, ia adalah pilihan yang sangat berbaloi untuk anda.

BACA: Bagaimanakah DSR mempengaruhi kelayakan pinjaman rumah anda & bagaimana kiraannya?

Proses beli

Bagi mereka yang memilih rumah baru, proses permulaan mungkin agak panjang bagi anda.

● Anda perlu sediakan duit deposit antara 10% hingga 30%.
Sale and Purchase atau lebih dikenali sebagai Perjanjian Jual-Beli. Antara perkara yang perlu anda lalui dalam proses membeli rumah baru adalah yuran guaman, duit setem, kos valuasi dan duit upah ejen yang menguruskan proses jual-beli tersebut. Ini adalah antara kos-kos penting yang perlu anda ketahui.

Kualiti

©akz/ 123RF

Ini pun antara perkara-perkara yang selalu dibangkitkan oleh pembeli rumah. Sememangya apabila membeli rumah baru, semua benda baru. Memang tidak salah jika anda ingin membeli rumah jenis ini. Rumah subsale ini selalunya rumah yang sudah lama.

Anda juga perlu bersedia untuk berhadapan dengan pelbagai kos lain seperti kos baik pulih bahagian-bahagian yang sudah terlampau lama dan tidak relevan. Bahan yang digunakan seperti cat juga mungkin sudah mengandungi plumbum yang membahayakan kesihatan anak-anak anda, atau mungkin sekali sudah mula dinaiki anai-anai dan lumut.

Jadi, kesimpulannya, berbaloi atau tidak adalah bergantung kepada niat dan bajet yang anda mampu sediakan.

Selamat membaca!

Bagi ingin memiliki rumah baru, apa kata klik di sini untuk kepastian kenapa anda perlu beli rumah jenis ini.

Artikel ini ditulis oleh Ariff Yusof


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.