KWSP i-Invest: Pelbagaikan portfolio persaraan anda melalui pelaburan digital

Share

Berita baik buat para pelabur di seluruh Malaysia apabila Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan pengurangan caj jualan bagi menggalakkan orang ramai melabur secara digital.

EPF-Account-2-home-financing

© 123RF

Bermula 1 Mei 2020, ahli KWSP yang layak melabur dalam Skim Pelaburan Ahli (SPA KWSP) akan menikmati pengurangan caj jualan dengan EPF i-Invest daripada 0.5% ke 0% yang dikenakan oleh Institusi Pengurusan Dana (IPD) bagi tempoh 12 bulan sehingga 30 April 2021.

Kita semua sedia maklum bagaimana pandemik COVID-19 telah menyebabkan ramai orang mengalami kepayahan hidup. Ada yang kehilangan pekerjaan, ada yang diberi cuti tanpa gaji, dan tidak kurang pula yang dipotong gaji mereka.

Pelbagai pakej rangsangan ekonomi telah diumumkan oleh pihak kerajaan seperti PRIHATIN dan PENJANA bagi membantu individu dan perniagaan yang terjejas bagi meringankan beban kewangan yang dihadapi. Maka, rangsangan untuk pelaburan juga sama penting.

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilonggarkan, kita dapat lihat bagaimana keadaan ekonomi semakin pulih. Apabila ekonomi kembali pulih, kedudukan kewangan orang ramai juga semakin kukuh dan keyakinan mereka untuk melabur akan kembali. Baru-baru ini, banyak dana pelaburan meningkat naik seiring dengan pemulihan ekonomi.

1. Apa itu EPF i-Invest?

skim-pelaburan-i-Invest

© Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

EPF i-Invest merupakan sebuah aplikasi untuk memudahkan para pencarum KWSP melabur sebahagian daripada lebihan di dalam Akaun 1 mereka ke dalam unit amanah saham (unit trust) secara Do-It-Yourself (DIY).

Anda boleh memindahkan sehingga maksimum 30% daripada jumlah yang melebihi Simpanan Asas dalam Akaun 1 kepada Institusi Pengurusan Dana (IPD) atau Institutional Unit Trust Adviser (IUTA) yang dilantik. Selain itu, anda juga boleh melihat sendiri jumlah yang boleh dilaburkan mengikut kelayakan tanpa perlu bersusah-payah untuk kira sendiri.

2.  Siapa yang boleh memohon? 

  • Warganegara Malaysia atau Penduduk Tetap (PR) atau Bukan Warganegara (Berdaftar sebagai ahli KWSP sebelum 1 Ogos 1998)
  • Umur 55 tahun ke bawah
  • Mempunyai simpanan KWSP yang secukupnya
  • Permohonan melalui kaunter/agen IPD atau i-Akaun (Ahli)

BACA: Inisiatif i-Lestari: Cara untuk mengeluarkan RM500 dari Akaun 2 KWSP anda

3. Macam mana nak mohon? 

Permohonan melalui ejen/kaunter IPD

  • Borang KWSP 9N (AHL) dan Senarai Semak Dokumen (Borang ini perlu diperolehi dari IPD yang berkenaan)
  • Dokumen Pengenalan atau Pasport (Untuk Bukan Warganegara yang telah menjadi ahli sebelum 1 Ogos 1998)

Pihak KWSP berhak meminta apa-apa dokumen tambahan dan menolak mana-mana permohonan yang tidak lengkap dan tidak memenuhi syarat yang ditetapkan.

i-Akaun (Ahli)

  • Ahli mendaftar sebagai pengguna i-Akaun (Ahli)
  • Ahli mempunyai nombor telefon bimbit yang berdaftar bagi penerimaan nombor TAC

Sahkan dokumen 

Semua salinan dokumen disahkan dan diakui oleh individu yang diberi kuasa (lengkap dengan nama, jawatan dan cop rasmi melainkan dokumen yang memerlukan pengesahan oleh pegawai KWSP)

Related Stories

4. Macam mana nak guna EPF i-Invest?

kalkulator-kwsp-i-invest

Kira jumlah yang boleh anda laburkan menggunakan kalkulator anggaran amaun kelayakan. © Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

Dengan EPF i-Invest, anda boleh pilih sendiri dana yang bersesuaian dengan tahap toleransi risiko dan berpeluang untuk meningkatkan dana persaraan dengan mempelbagaikan portfolio pelaburan yang mungkin berpotensi untuk memperoleh pulangan lebih menarik.

Dengan hanya melakukan sedikit ‘kerja rumah’, kajian sendiri mengenai pulangan dana sebelum ini, di mana dana tersebut melabur, berapa tinggi risiko pelaburan tersebut dan sebagainya, anda boleh menjadi pelabur yang bijak dan berpotensi untuk menikmati pulangan bagi dana persaraan anda.

Inilah juga masanya untuk anda melabur ke luar negara. Apabila keadaan kembali reda, orang ramai dah boleh melancong ke luar negara, ekonomi pula semakin pulih, pastinya prestasi pelaburan akan mencatatkan peningkatan.

Bagi umat Islam, adalah wajib untuk mencari pelaburan yang patuh Syariah. Memang cukup mudah untuk dilakukan sendiri kerana anda boleh buat sendiri di mana saja anda berada dan pada bila-bila masa. Dengan telefon pintar pun boleh, siap dapat bonus lagi.

5. Contoh pengiraan kelayakan i-Invest

Ahli Umur Simpanan di Akaun 1 (RM) Simpanan Asas Baharu (RM) Pengiraan Untuk Pelaburan (30%) Kelayakan
A 22 4,000 10,000 Ahli tidak layak memohon. Simpanan di Akaun 1 kurang daripada Simpanan Asas baharu
B 22 11,000 10,000 11,000 – 10,000 x 30% = RM300 Ahli tidak layak memohon. Kelayakan minimum adalah RM1,000.00
C 25 24,000 18,000 24,000 – 18,000 x 30% = RM1,800 Ahli layak memohon. Amaun kelayakan minimum adalah RM1,000.00 dan maksimum adalah RM1,800.00

Sumber: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

6. Bagaimana untuk bermula?

Mudah saja, pastikan anda menilai profail risiko terlebih dahulu. Lepas itu tetapkan pilihan dana pelaburan patuh Syariah dan objektif pelaburan, dan dah boleh mula melabur. Dengan modal permulaan serendah RM1,000, pilihlah Institusi Pengurusan Dana (IPD) yang dipercayai. Anda boleh lihat Senarai Institusi Pengurusan Dana (IPD) yang dilantik di laman sesawang KSWP. 

Apa tunggu lagi, rebutlah peluang terbaik ini sekarang!

BACA: Apa terjadi pada duit simpanan ASB sekiranya anda meninggal dunia & proses tuntutan mana yang terbaik ?

Artikel asal diterbitkan oleh Majalah Labur dan ditulis oleh Eza Ezamie.


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.