Belum sempat mendaftar i-Akaun KWSP? Boleh guna cara ini di rumah

Share

Artikel ini telah dikemaskini pada 22 Disember 2020.

Baru-baru ini kerajaan telah mengumumkan bahawa rakyat Malaysia boleh membuat pengeluran duit dari KWSP akaun 1. Inisiatif ini ialah Program i-Sinar yang dapat membantu lebih kurang 8 juta ahli. Tapi sebelum memohon, anda haruslah mempunyai atau mendaftar i-Akaun bagi memudahkan proses pengeluaran.

Program i-Sinar terbahagi kepada dua kategori dan permohonan boleh dibuat secara online pada 21 Disember 2020 bagi Kategori 1 dan 11 Julai 2020 bagi Kategori 2. Pembayaran pertama akan bermula pada Januari 2021 dan dibayar sehingga 6 bulan dari tarikh pertama pembayaran.

Rupa-rupanya kita boleh mendaftar i-Akaun KWSP dengan melalui emel saja. Terima kasih kepada pihak pengurusan KWSP atas inisiatif ini.

BACA: Tahukah anda ada 16 jenis pengeluaran KWSP?

Caranya mudah sahaja, boleh ikut langkah berikut:

Download borang di sini Borang Pendaftaran i-Akaun (AHLI) Melalui E-mel. *Kalau web KWSP jem boleh download sini.

Untuk ketahui lebih lanjut tentang i-Sinar, anda boleh baca artikel ini: i-Sinar KWSP: Permohonan Pengeluaran RM10,000 Akaun 1 & Syarat kelayakan

BACA: Panduan membeli rumah menggunakan KWSP akaun 2

Artikel asal ini diterbitkan dari Majalah Labur.


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.