Thermomix, mesin serba boleh yang menjadi idaman tetapi dengan harga kayangan

Ramai yang kagum dengan mesin serba boleh yang digelar sebagai ‘Bibik Jerman’ iaitu Thermomix.

thermomix-majalah-labur

© serezniy/ 123RF

Thermomix dikatakan mampu menjimatkan masa para isteri dari duduk di dapur dalam waktu yang lama dan tidak perlu menggunakan banyak bekas dan periuk untuk penyediaan memasak. Ia mampu memasak apa jua makanan seperti rendang, nasi lemak dan bermacam-macam lagi. 

Secara teknikal, ia boleh membasuh dirinya sendiri (self-cleaning). Anda perlu meletakkan sedikit air dan sabun, kemudian ia akan melakukan proses membasuh dan lebihan air itu kita boleh buang. Untuk kebersihan menyeluruh, basuhan secara tradisional menggunakan span dan sabun boleh dilakukan sekiranya terdapat sisa masakan yang sukar ditanggalkan.

Di kala pandemik Covid-19 ini, ramai orang menghabiskan masa di rumah. Salah satu daripada rutin harian adalah dengan memasak. Dan terbaru,  ramai yang kagum dengan mesin serba boleh yang digelar sebagai ‘Bibik Jerman’ iaitu Thermomix.

Apa sebenarnya Thermomix ni

Thermomix adalah peralatan dapur yang dibuat oleh Vormerk Corporate Group. Nama mesin ini adalah gabungan perkataan “thermo” (memanaskan) dan “mix” (campuran). Thermomix yang baru ini mempunyai elemen pemanasan, motor untuk proses blending dan stirring secara pantas atau lambat serta mesin penimbang.

Mesin ini umpama gabungan beberapa peralatan seperti mesin pembuat roti, periuk stim (steamer), periuk tekanan (pressure cooker), pengisar (blender), periuk nasi dan juga mesin penimbang makanan. Thermomix TM5 mempunyai skrin sesentuh beserta pilihan sebanyak 50,000 resipi!

Hanya tekan dan pilih jenis menu makanan yang ingin dimasak, sediakan bahan yang diperlukan dan masukkan ke dalam mesin satu-persatu mengikut apa yang dipaparkan di skrin.

Asal usul Thermomix

Thermomix bermula sebagai mesin pengisar yang dipanggil “VKM5” pada tahun 1961. Pada tahun 1970, pengarah urusan Vorwerk France mendapat idea untuk membuat revolusi mesin yang boleh kisar dan juga memasak, buat sup dan makanan bayi yang ketika itu popular di Perancis. Pada tahun 1971, Thermomix VM 2000 telah dilancarkan di pasaran -pertama di Perancis, kemudian di Sepanyol dan Itali. Setakat ini, sudah lebih 10 model Thermomix dikeluarkan.

Terkini adalah Thermomix TM6 (2019). 75% mesin terjual dibuat di Cloyes-sur-le-loir, Perancis. Selebihnya di Wuppertal-Laaken, Jerman. Kedua-dua kilang ini membangun dan berkembang bersama.

Baiklah, kami disini bukan ingin menggalakkan anda untuk membeli, cuma ia muncul dan menjadi popular di kala seluruh dunia dalam tempoh kuarantin dan hampir semua orang terpaksa duduk di rumah dan isteri perlu memasak. Thermomix TM6 berharga RM 7,188 atau RM 6,888 untuk pre-order dan ia dijual oleh pembekal rasmi Thermomix Malaysia.

Ada yang melihat ia sebagai ‘harga’ kepada ‘kemalasan’. Ada juga yang melihatnya sebagai ‘harga’ untuk bersama keluarga. Tanyalah poket. Jika mampu, silakan. Tak perlu dikecam kepada mereka yang membelinya. 

Namun tahukah anda, dengan modal RM 6,888, apa yang boleh dibuat untuk digandakan?

1. Melabur

Ada pelbagai instrumen patuh syariah seperti pasaran saham, unit amanah, robo-advisor dan banyak lagi. Kalau melalui unit amanah yang mampu memberikan pulangan 10% setahun, melalui pengiraan “Rule 72”, ia mengambil masa 7.2 tahun untuk modal kita berganda.

2. Menyimpan

Boleh juga menyimpan (sambil melabur) di Amanah Saham Bumiputera (ASB) atau Tabung Haji. Boleh juga dapat dividen tahun hadapan. Kalau dapat dividen dalam 5%, dapat jugalah dalam RM 344.

3. Emas/ Perak

Dengan modal RM 6,888 dapat juga beli emas. Dengan harga semasa Public Gold RM256 untuk satu gram pada ketika artikel ini ditulis, maka boleh dapat 27gram emas. Kalau 1 dinar dengan harga RM1,084, boleh dapat 6 dinar sekarang. Kalau beli perak, boleh dapat 2.5kg silver bar,kalau beli dirham boleh dapat 44 dirham dengan kadar RM 155 untuk 10 dirham.

4. Takaful

Walaupun hanya duduk di rumah sahaja,sakit akan datang tak kira masa dan keadaan. Dengan peningkatan kes Covid-19, hospital kerajaan akan mendahulukan pesakit itu berbanding penyakit lain. Jadi, pilihan lain adalah untuk ke hospital swasta. Kita hanya mampu buat persediaan, seterusnya adalah di atas kuasa-Nya.

Dengan memiliki kad perubatan takaful dan hibah takaful, ianya dalah langkah terbaik. Hibah takaful amat diperlukan bagi ketua keluarga. Jika anda tiada, percayalah kehidupan keluarga anda sedikit terganggu kerana anda andalah “breadwinner” keluarga. Isteri pun perlu juga bersedia dengan segala kemungkinan.

Bayangkan apabila suami anda tiada, pergi outstation pun dah rindu, apa lagi jika betul-betul tiada. Rindu itu satu, kewangan untuk keperluan keluarga juga turut terhenti.

Sekarang yang penting adalah ‘Cash Is King!’ Boleh buat perkara tersebut terlebih dahulu:

  • Naikkan jumlah pelaburan, kawal perbelanjaan dan kumpul wang kecemasan
  • Sebelum berangan memiliki mesin serba boleh harga kayangan, siapkan diri dulu dompet dan aset umpama kayangan
  • Bukan hanya isi dompet umpama bayangan, kerana wang hilang akan pergi dan tak kembali

Artikel asal ini diterbitkan oleh Majalah Labur dan ditulis oleh Sarah Hata.

Share