Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apakah adat-adat berpindah ke rumah baru yang diamalkan di Malaysia?

test

Terdapat banyak amalan tradisi dan adat berpindah rumah di Malaysia. Tentu sekali ini berlaku kerana wujudnya kepelbagaian budaya dan agama di sini.

house-moving-in-ceremony
© Pratchaya Leelapratchayanont | 123rf

Artikel ini ditejemah dari What are some house moving-in rituals that are practiced here in Malaysia oleh Azmah Zakariah.

Malaysia merupakan negara yang berbilang bangsa dan budaya dengan pelbagai kepercayaan agama dan adat. Amalan-amalan ini mewarnai segenap sudut kehidupan kita termasuklah ketika berpindah ke rumah baru.

Ini sesuatu yang boleh diterima oleh kebanyakan orang kerana berpindah rumah merupakan suatu langkah penting dalam kehidupan. Rumah ialah tempat yang melambangkan keselamatan dan perlindungan untuk kita semua. Jadi, tak hairanlah begitu banyak upacara dan adat yang dilakukan ketika masuk ke rumah baru.

Kami senaraikan di sini beberapa adat resam, upacara dan adat berkaitan dengan berpindah rumah yang biasa dilakukan di Malaysia.

Adat berpindah rumah untuk orang Islam

muslim-house-moving-in-rituals
© ferli | 123rf

Perkara paling asas dalam adat berpindah ke rumah baru untuk orang Islam ialah mengucapkan syukur kepada Allah kerana merahmati dan memurahkan rezeki mereka untuk memiliki rumah. Adat tersebut melibatkan beberapa langkah.

Langkah 1: Melaungkan Azan di rumah

Adat dimulakan dengan menyebut ‘Bismillah’ dan tetamu masuk ke rumah dimulakan dengan kaki kanan. Kemudian, laungkan Azan di empat penjuru rumah. Hal ini dilakukan agar rumah tersebut dirahmati dan dilindungi daripada gangguan jin dan iblis. Jika rumah tersebut rumah dua tingkat, laungkan Azan di kedua-dua tingkat.

Langkah 2: Membersihkan rumah baru

Kemudian, bersihkan rumah baru anda sepenuhnya — bukan saja kerana anda tidak kenal pemilik atau tidak tahu perkara-perkara yang dilakukan di rumah itu sebelum ini, tetapi juga kerana jin dan iblis tidak masuk ke dalam rumah yang bersih.

Langkah 3: Membaca Surah Al-Baqarah

Surah Al-Baqarah, iaitu surah terpanjang dalam Al-Quran, dibaca selepas rumah dibersihkan. Surah ini merupakan antara surah yang bagus untuk menghalang jin dan iblis daripada mengganggu rumah anda.

Langkah 4: Membaca Surah Al-Fatihah, Surah Yasin dan Surah Al-Ikhlas selama tujuh hari tujuh malam.

Tujuh hari pertama di rumah baru dianggap amat penting untuk kesejahteraan keluarga yang akan tinggal di situ. Bacaan surah-surah ini selama tujuh hari tujuh malam akan menjadikan rumah anda terlindung daripada gangguan jin dan iblis. ‘Air Yasin’ yang disediakan semasa Yasin dibaca juga boleh menjadi pendinding rumah anda.

Langkah 5: ‘Memagar’ rumah dengan baik

Maksud pagar di sini bukanlah pagar fizikal tetapi pagar yang bersifat spiritual. Ini dilakukan dengan merenjis Air Yasin di sekeliling rumah anda untuk menghalang gangguan jin dan iblis.

Langkah 6: Mengadakan kenduri untuk keluarga, kawan-kawan dan jiran.

Keluarga, kawan dan jiran dijemput makan kenduri di rumah anda sebagai tanda kesyukuran atas nikmat dan rezeki yang diterima.

BACA: Berapakah kos pindah rumah baru di Malaysia?

Adat berpindah rumah untuk orang Cina

chinese-house-moving-in-rituals
© twinsterphoto | 123rf

Ada banyak juga ritual masuk rumah baru untuk orang Cina. Berikut ini antara yang biasa dilakukan oleh mereka.

1. Mencari hari berpindah yang bertuah

Perkara pertama yang mesti dilakukan ialah mencari hari yang baik atau bertuah untuk berpindah. Ini dilakukan dengan merujuk kepada pakar Feng Shui dan dia akan memilihkan tarikh yang baik untuk anda berpindah berdasarkan panduan penilikan/takwim Tung Shing. Asas untuk memilih hari bertuah adalah berdasarkan pada mencari titik ruang dan masa yang betul untuk upacara tertentu. Pemilihan tarikh dibuat dengan hubungan harmoni antara tempat, masa dan individu yang berkaitan dengan upacara tersebut untuk mendapatkan nasib yang baik. Berpindah pada hari yang tidak bertuah akan membawa nasib malang dan kemusnahan.

2. Menggantung kain merah di pintu masuk rumah

Menggantung kain merah di atas pintu masuk ini biasa dilakukan sebagai tanda ‘membawa masuk nasib yang baik ke rumah’ dan untuk menghalang roh jahat daripada memasuki rumah.

3. Menggunakan barang-barang bertuah

Satu lagi amalan yang biasa dilakukan ialah dengan meminta ahli keluarga tertua masuk ke rumah dengan membawa barang-barang yang bertuah seperti nenas, sebekas beras atau duit. Sesetengah orang mungkin akan menggolekkan nenas di seluruh rumah sambil menyebut ayat-ayat bertuah seperti ‘Semoga awak semua diberikan kesihatan yang baik dan kemakmuran’ atau ‘Semoga awak semua bahagia dan gembira’. Ini merupakan ‘restu’ untuk rumah baru anda dan memastikan kehidupan anda di situ dilimpahi kemewahan dan kemakmuran.

4. Membiarkan lampu menyala selama tiga hari

Terdapat juga adat yang membiarkan lampu terpasang dan muzik dimainkan dengan kuat di seluruh rumah. Ini bertujuan untuk mewujudkan persekitaran yang ceria dan membawa tenaga positif masuk ke rumah.

5. Membuat permulaan baru

Selain itu, ada juga yang meletakkan dapur di depan pintu masuk, dan kemudian setiap ahli keluarga yang tinggal di situ perlu melangkah dapur tersebut mengikut giliran sambil meneriakkan perkataan bertuah. Ini adalah sebagai menandakan permulaan baru dan meninggalkan ‘nasib malang’ mereka.

6. Menyediakan bebola nasi

glutinous-rice-ball
© Gu Min | 123rf

Memasak dan menyediakan bebola beras pulut di dapur dan makan bersama keluarga dilakukan untuk menggambarkan perpaduan keluarga dan kesihatan yang mantap.

Adat berpindah rumah untuk orang Hindu

hindu-house-moving-in-ritual
© Murali Nath | 123rf

Orang Hindu di Malaysia biasanya akan melakukan “Griha Pravesh” sebelum berpindah ke rumah baru mereka. Adat ini merangkumi beberapa langkah persediaan dan boleh dilakukan sama ada oleh ketua keluarga atau sami. Ini dimulakan dengan memilih tarikh bertuah mengikut kalendar Hindu. Ini juga diadakan untuk membawa nasib yang baik ke rumah. Jadi, jika anda berpindah pada tarikh yang tidak bertuah anda mungkin akan membawa nasib malang ke rumah itu.

Persediaan Griha Pravesh

Untuk menyediakan persekitaran rumah yang sesuai bagi mengadakan Griha Pravesh, ia perlulah lengkap, bermakna semua kerja-kerja ubah suai sudah selesai dan rumah pun telah dibersihkan sepenuhnya. Ritual ini menandakan anda masuk ke fasa kehidupan yang baru dan lengkap dengan rumah baru. Selain itu, rumah yang bersih dan menarik akan membawa masuk tenaga positif bagi upacara yang akan diadakan.

Pada hari Griha Pravesh

Pada hari upacara itu diadakan, pintu masuk rumah akan dihiasi dengan bunga-bungaan dan daun mangga segar. Rangoli, suatu seni orang Hindu yang indah yang dilukis di atas lantai ketika sambutan Deepavali, akan dibuat sebagai lambang kemakmuran dan tuah. Satu tempat berdoa akan disediakan di dalam rumah dan diletakkan gambar Dewa penjaga keluarga tersebut. Sebuah pelita berisi minyak juga turut disediakan. ‘Puja’ (upacara memuja) akan dilakukan dan keluarga berkenaan akan masuk ke rumah dengan membawa ‘kalash’ (periuk logam) yang diisi dengan susu atau air.

Rumah dianggap bertuah apabila kaum lelaki masuk bermula dengan kaki kanan manakala kaum perempuan bermula dengan kaki kiri. Sebagai satu tanda simbolik, susu akan dididihkan di dalam periuk logam yang baru sehingga ia meruap dan melimpah dan kemudian diberikan kepada Dewa penjaga keluarga dan tetamu. Ini merupakan simbol kemewahan dan makanan yang melimpah-ruah yang akan dikurniakan di rumah baru tersebut. Air suci akan direnjiskan di seluruh rumah untuk mengusir roh-roh jahat dan tenaga negatif.

Adat berpindah rumah orang Kristian

Orang Kristian yang berpindah rumah biasanya akan mengadakan upacara yang dipanggil merahmati rumah. Mereka boleh melakukannya bersama ahli-ahli gereja atau dengan paderi. Doa untuk mendapatkan perlindungan dan sebagai tanda pembersihan dibacakan ketika salep minyak digunakan untuk disapukan pada semua pintu, tingkap dan pintu masuk ke rumah. Ini dilakukan agar semua laluan masuk ke rumah tersebut terlindung daripada roh tidak baik dan juga memastikan rumah tersebut aman damai. Ahli gereja atau paderi akan membacakan doa penutup bagi merestui dan melindungi keluarga yang akan tinggal di rumah itu.

Adat berpindah rumah orang Sikh

Amalan orang Sikh ketika berpindah masuk ke rumah baru banyak berkisar pada doa dan pembacaan kitab “Guru Granth Sahib” oleh “Giani” atau orang yang warak. Sesetengah pemilik rumah akan memilih untuk membaca seluruh kitab tanpa henti di rumah baru mereka, yang mengambil masa kira-kira 48 jam. Doa khusus juga dibuat bergantung pada masa dalam hari tersebut – ‘Asa Di Var’ pada waktu pagi, ‘Sukhmani Sahib’ pada waktu petang dan ‘Rehraas Sahib’ pada waktu malam. Gita puja akan dinyanyikan diikuti dengan “Ardas” yang merupakan permintaan tiga bahagian kepada Dewa untuk merahmati rumah dan keluarga berkenaan. Terdapat juga variasi pada adat ini iaitu dengan menjemput lima Giani, menghidangkan makanan kepada mereka dan kemudian diikuti dengan Ardas.

Adat berpindah rumah untuk orang Iban

Satu daripada kumpulan etnik di Malaysia iaitu orang Iban di Sarawak juga mempunyai adat masuk rumah baru yang khusus dipanggil “mandi rumah” atau juga dikenali sebagai “masu rumah”. Jika diterjemahkan, ini bermaksud ‘membersihkan rumah’. Yang anehnya, amalan ini tidak berkaitan langsung dengan adat pembersihan tetapi sebaliknya lebih kepada keraian yang merangkumi beberapa perlambangan simbolik. Ini termasuklah membuat tangga untuk rumah baru yang digunakan untuk adat ‘beban tangga’ dan juga persediaan dan memasak makanan yang akan dipersembahkan kepada tuhan sewaktu pesta makan diadakan, yang merupakan kemuncak adat tersebut.

Meskipun Malaysia mempunyai pelbagai budaya, agama dan latar belakang etnik, senarai kami ini hanya meliputi sebahagian daripada tradisi dan adat yang berkaitan dengan berpindah ke rumah baru. Adat-adat yang kami senaraikan di atas juga sebenarnya mempunyai butiran-butiran yang lebih terperinci yang mungkin berbeza-beza bergantung pada amalan kekeluargaan, keturunan atau agama. Kami yakin, artikel ini dapat menyerlahkan warna-warni kekayaan budaya kita di Malaysia ini.

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles