5 perkara yang menjengkelkan bagi penduduk Taman Desa

Tak suka lah.

taman-desa

© Adrian Yap

Siapa yang tak kenal Taman Desa? Sama ada sebagai tempat menjamu selera atau destinasi “tersilap belok” di Jalan Klang Lama, kawasan pinggir bandar ini semakin lama, semakin menjadi pilihan ramai. Tapi ini bukan bermakna penduduk di sana tak merungut tentang kawasan perumahan mereka.

Berikut ialah 5 perkara yang tak disukai oleh penduduk Taman Desa.

#1 Lawatan mengejut sahabat handai dari Utara, Selatan, Timur, Barat dan Angkasa Lepas

Untunglah siapa yang tinggal di Pajam. Sekurang-kurangnya hujung minggu tak kena ganggu. Tak ada siapa pun yang akan terlajak ‘500 miles just to fall down at your door’ (macam lirik lagu The Proclaimers tu) ke Pajam. Penduduk Taman Desa tak pernah duduk senang di hujung minggu. Mesti ada je kawan-kawan dari Petaling Jaya, Bangsar, Subang dan mungkin juga Endor (dari filem Star Wars) yang telefon nak bertandang.

Ewoks

Jom kita pergi jenguk Luke di Taman Desa minggu ini, dan minggu depan….dan minggu selepas itu!

Fakta menarik: Hakikat ini diakui oleh penduduk Taman Desa sendiri. Tengok saja nama kumpulan Facebook penduduk Taman Desa ini.

taman-desa-universe

#2 Digelar hipster

taman-desa-hipster1

© Pexels

Nak digelar hipster? Kalau belum ada janggut atau man bun, atau gemar minum kopi dengan penapis dan makan kubis daun (kale), pindahlah ke Taman Desa. Sebab orang dah mula menggelar Taman Desa salah satu tempat ‘hipster’.

via GIPHY

Ini mungkin disebabkan gentrifikasi yang banyak berlaku di sana, seperti pembukaan kawasan tayangan filem yang memainkan filem berbeza setiap minggu mengikut tema. Temanya pula bukan ‘The Best of Rachel McAdams’ atau ‘Pixar’s Finest’, tapi lebih menjurus kepada filem yang yang tak pernah kita dengar. Bukankah ini salah satu petanda kuat hipster – hanya disukai segelintir manusia?

View this post on Instagram

 

A post shared by TDSC (@tdsc332) on

Di Taman Desa juga terdapat banyak kedai kopi seperti Await yang menghidangkan kopi yang dibru daripada biji kopi eksotik dari Sumatra, Guatemala, Colombia dan Honduras. Yang paling utama, kesemua kopi di sini dibancuh menggunakan penapis. Kalau ini tak membuatkan jiwa dan janggut hipster anda bergelora, tak tahulah.

View this post on Instagram

 

A post shared by AWAIT CAFE 珈琲工坊 (@awaitcafekl) on

#3 Berpusing-pusing sampai bosan

Nakkan adventure? Taman Desa bukan tempatnya. Ini bukan Bangkok atau Jakarta – kalau tersilap jalan akan jadi drama. Kalau tersilap belok, pandu terus saja beberapa kilometer dan cari semula simpang asal tadi. Taman Desa sangat selamat, teratur dan membosankan sehinggakan ada cerita pasal orang tertidur semasa memandu atau sengaja membelok ke dalam parit sebab terlalu bosan.

Fakta menarik: Taman Desa mempunyai persatuan penduduk yang aktif dipanggil TDRA (Taman Desa Residents Association). Ahli kerap bertemu dan proaktif membendung jenayah kecil. Persatuan penduduk ini ditubuhkan pada 1978 dan kini mempunyai 700 orang ahli.

#4 Terpaksa membetulkan tanggapan bahawa ini bukan Jalan Klang Lama

Kami faham. Lokasi Taman Desa yang terletak bersebelahan Jalan Klang Lama boleh membuatkan ramai keliru. Kerap berlaku orang luar menganggap Taman Desa dan Jalan Klang Lama tempat yang sama, tapi sebenarnya bukan. Ini sama seperti memanggil New Jersey, New York atau Winterfell, King’s Landing (kontroversi).

via GIPHY

Kami juga akui Jalan Klang Lama salah satu jalan utama di Lembah Klang yang menghubungkan kejiranan seperti Taman Desa, OUG, Bangsar, Subang, Jalan Gasing dan Puchong. Penduduk Taman Desa pun secara senyap-senyap suka jalan ini. Tapi Taman Desa dan Jalan Klang Lama bukan tempat yang sama.

#5 Terbiasa dengan masakan Korea dan Jepun yang enak dan murah

Penduduk Taman Desa dah lama dimanjakan dengan masakan Jepun dan Korea yang agak murah.

View this post on Instagram

 

A post shared by 권지용🐣 (@jingyi_1105) on

Bagi penggemar yakitori (sate Jepun) tetapi tak sanggup bayar harga melampau, Maruhi Sakaba menawarkan yakitori berkualiti tinggi pada harga berpatutan. Juga terdapat pelbagai pilihan sake (arak Jepun). Apa pun, tempat makan di sini simple sahaja, jadi jangan lah mengadu kalau ia agak comot dan berminyak.

View this post on Instagram

 

A post shared by Sandra.T サンドラ (@sandratan.js) on

Kalau daging cucuk bukan kegemaran anda, boleh pergi ke Sanuki Udon untuk menikmati semangkuk udon pada harga kurang daripada RM10 (tak tipu!). Seperti Maruhi Sakaba, Sanuki Udon juga dimiliki oleh pengusaha restoran Jepun yang sama iaitu Seiji Fujimoto, anda pasti mendapat masakan Jepun yang 100% asli. Cuma anda perlu mengorbankan sedikit keselesaan untuk harga murah ini. Kalau dilihat kepada bilangan pengunjung setiap hari, orang ramai tak kisah pun duduk di atas kerusi plastik sambil menikmati Kakiage Udon.

View this post on Instagram

 

A post shared by Zhen Wei™ (@zh3nw3i) on

Penggemar makanan Korea pasti mengenali restoran Seoul Korea (nama tak kreatif langsung). Lokasinya di atas sebuah restoran mamak membuatkan ramai yang tak menjangka ada tempat makan BBQ Korea popular di sini. Hanya kehadiran pengunjung hujung minggu yang beratur panjang dari tingkat atas hingga ke tingkat bawah yang menjadi petanda.

View this post on Instagram

 

A post shared by Ken Fong Ng (@ken.fong.ng) on

Masalahnya, apabila penduduk Taman Desa pergi makan di kawasan lain, mereka tak lagi berminat untuk makan di restoran Korea dan Jepun kerana harganya yang terlalu mahal.

via GIPHY

Fakta menarik: Taman Desa dinamakan kerana pada awal pembinaannya disekitar awal 1970-an, kawasan ini merupakan sebuah desa yang hanya dikelilingi ladang getah, hutan dan lombong bijih timah.

Kalau anda masih berminat untuk tinggal di Taman Desa (walaupun dah diberi amaran tentang 5 perkara menjengkelkan ini), bolehlah klik di sini untuk mencari rumah sewa. Atau kalau nak menetap dan mencari rumah untuk dibeli, klik di sini.

Sebelum membeli rumah, jangan lupa untuk mencuba LoanCare, produk terbaru kami di mana DSR anda akan dikira dan digunakan untuk membandingkan kelayakan anda dengan sekurang-kurangnya 10 bank di seluruh Malaysia.

Artikel ini diterjemah oleh Ridzwan A.Rahim dari artikel asal 5 Annoying things Taman Desa residents have to deal with.

Share