OK

Soalan Lazim Transaksi Hartanah

iProperty.com.my Transactions menyediakan data transaksi hartanah sekunder (subsale) rasmi di Malaysia. Data urus niaga rasmi adalah apabila terdapat rekod penjualan hartanah sekunder (subsale) dan pemindahan hak milik dan hak milik yang sepadan serta pembayaran duti setem kepada LHDN.​

Data pada iProperty.com.my Transactions memberikan pengguna akses kepada data penyelidikan pasaran kami untuk transaksi hartanah sekunder (subsale). Data tersebut boleh membantu mereka membuat keputusan yang lebih baik sebelum membeli atau menjual hartanah.

Hanya transaksi hartanah sekunder (subsale) rasmi, dengan pembayaran duti setem yang direkodkan, akan tersedia di iProperty.com.my Transactions.

Ini mungkin terjadi kerana;​​

 • Data transaksi di iProperty.com.my dikuasakan oleh brickz.my. Data transaksi tersebut akan diterbitkan di brickz.my (dan selepas itu di iProperty.com.my Transactions) berikutan rekod pembayaran duti setem LHDN untuk transaksi tersebut dan bukannya apabila Perjanjian Jual Beli (SPA) ditandatangani.
 • Transaksi hartanah akan mengambil masa beberapa bulan untuk diterbitkan di brickz.my (dan selepas itu di iProperty.com.my Transactions) berikutan rekod penjualan hartanah dalam rekod awam. Oleh itu, brickz.my menerbitkan data sejarah transaksi yang tertakluk kepada kemas kini apabila data telah tersedia. Analitis kami juga berdasarkan data yang tersedia dan akan tertakluk pada semakan sebagai dan apabila lebih banyak data tersedia.

Ini mungkin terjadi kerana;​​​

 • Data transaksi hartanah di brickz.my disusun mulai Januari 2014, justeru maklumat sebelum itu tidak tersedia. ,
 • Tarikh yang ditunjukkan pada iProperty.com.my Transactions ialah tarikh Perjanjian Jual Beli (SPA). Transaksi hartanah hanya akan direkodkan oleh brickz.my (dan selepas itu di iProperty.com.my Transactions) apabila duti setem dibayar dan bukan apabila SPA ditandatangani. Dengan itu, anda akan melihat transaksi hartanah diurus niaga dalam pelbagai bulan dalam kemas kini bulanan kami.​

Adalah penting untuk mengambil perhatian bahawa perekodan urus niaga hartanah adalah satu proses yang kompleks dan ia akan mengambil masa anggaran  diantara 1 bulan hingga 12 bulan untuk transaksi dapat dilihat di brickz.my (dan selepas itu di iProperty.com.my Transactions). Dalam sesetengah kes yang luar biasa, ia mungkin mengambil masa yang lebih lama.

Perkara ini terjadi kerana proses Jual Beli hartanah melalui pelbagai proses dan masa yang diperlukan untuk menyiapkan pembelian hartanah selepas menandatangani SPA bergantung kepada kerumitan hartanah yang dibeli dan diurusniagakan.

Untuk meningkatkan kebolehpercayaan data yang dibentangkan kepada anda, sistem pengecaman corak kami secara automatik mengalih keluar yang berikut;​

 • Data yang tidak lengkap. Contohnya, tiada saiz hartanah, harga atau kawasan.​
 • Data yang tidak konsisten. Contohnya, harga terlalu rendah, atau saiz hartanah terlalu kecil.​
 • Urus niaga pembelian pukal. Contohnya, pembeli membuat pembelian 10 atau lebih unit daripada projek yang sama, dalam bulan yang sama.​
 • Ketidakkonsistenan berbilang bahagian. Jika terdapat lebih daripada seorang pembeli untuk unit hartanah dan peratusan saham tidak sepadan.

brickz.my tidak mengedit maklumat kritikal seperti alamat hartanah, harga unit, saiz lot dan tarikh transaksi.​
brickz.my hanya mengedit bidang  tidak kritikal dan umum seperti bandar, kegunaan tanah dan jenis bangunan untuk memastikan maklumat yang konsisten dan biasa kepada pengguna.

Berikut ialah sebab mengapa anda hanya melihat 10 transaksi 12 bulan terkini;​

 • Maklumat tersebut mewakili trend aliran harga yang paling terkini untuk mana-mana pasaran.​
 • Maklumat tersebut boleh sesuai dengan trend pasaran semasa.​
 • Gabungan mana-mana saiz hartanah, bilangan bilik tidur atau penapis harga adalah memadai untuk kajian harga.
Transaksi

Temui data hartanah yang paling komprehensif dan tepat

Buat keputusan yang tepat dengan data transaksi hartanah subsale yang terkini, sehingga 12 bulan terakhir dan cari hartanah serupa pilihan anda. 

 • Harga hartanah mengikut lokasi
 • Harga per kaki persegi