Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bagaimana WFH memberi impak kepada industri hartanah dan tips untuk pelabur hartanah

test

Sejak pandemik COVID-19, stail bekerja telah berubah kepada trend “work from home” dan “working remotely”. Apakah impak trend ini kepada industri hartanah? Sebagai pemilik atau pelabur hartanah anda harus memanfaatkan trend ini untuk keuntungan anda.

© pressmaster | 123RF

Pandemik COVID-19 di dunia  bermula dari sekitar awal tahun 2020 dan dengan jumlah semasa kes positif COVID-19 yang tinggi dan peningkatan kematian, Work From Home (WFH) menjadi cara kerja paling selamat. Walaupun kini banyak syarikat telah membuka pintu perniagaan kepada pekerja namun masih banyak syarikat-syarikat multinasional dan korporat yang masih meneruskan WFH dan istilah Working Remotely mula juga menjadi popular. Dalam laporan kajian yang dijalankan oleh  JobStreet Malaysia , antara syarikat yang masih beroperasi, 67% memerlukan kakitangan mereka bekerja dari rumah. Sebagai pelabur hartanah , anda harus menitikberatkan trend ini kerana ia memberikan impak kepada industri hartanah seperti yang akan dibincangkan dengan lebih lanjut di dalam artikel ini.

Apakah Work From Home (WFH) atau Working Remotely

WFH atau diterjemahkan ke Bahasa Melayu sebagai Bekerja Dari Rumah ialah konsep di mana pekerja bekerja dari rumah, apartment atau tempat kediaman mereka, bukannya bekerja dari pejabat dengan menggunakan aset, polisi dan alatan yang diluluskan oleh syarikat. Bekerja dari rumah memberikan waktu kerja yang fleksibel. WFH adalah  pendekatan cara kerja moden yang didayakan melalui internet dan mobiliti tanpa mengira lokasi fizikal. Oleh kerana itu ia juga dikenali sebagai Working Remotely atau Bekerja Dari Rumah di mana pekerja boleh bekerja dari mana-mana lokasi dan tidak semestinya harus berada secara fizikal di pejabat. Ini bermakna pekerja boleh bekerja dari Kuching, Sarawak walaupun pejabat berlokasi di Kuala Lumpur.

Bagaimana “work from home” dan “working remotely”  memberi impak kepada industri hartanah

Semestinya peralihan trend bekerja semasa musim pandemik kepada trend WFH memberikan impak kepada industri hartanah terutama kepada hartanah komersial dan residensi.  Di bawah kami bincangkan beberapa impak ini.

Perubahan ruang pejabat hartanah komersial

Mengejutkan ramai, pandemik COVID-19 telah membuktikan bahawa sejumlah besar kerja yang biasanya dilakukan di pejabat masih boleh dijalankan apabila ia ditutup. WFH bermakna orang ramai tidak akan berulang-alik ke pejabat mereka. Namun kepeluan untuk mempunyai pejabat secara fizikal masih kekal kerana faedah penting pertemuan bersemuka yang tidak dapat ditangkap oleh persidangan video dalam talian. Syarikat kini akan sedar bahawa mereka boleh melakukan kerja dengan kurang ruang pejabat tetapi mereka juga mungkin menyedari bahawa mereka juga memerlukan ruang pejabat yang lebih baik dan lebih selamat dengan menyediakan perkhidmatan untuk membantu penyewa menjadi lebih produktif, sama ada penyelesaian kemampanan atau kesejahteraan atau teknologi digital.

Kejatuhan permintaan jualan dan sewa hartanah komersial

Dengan trend WFH, sebarang kerja yang boleh dilakukan pada komputer riba, boleh dilakukan jika bekerja dari rumah. Keperluan untuk bekerja di pejabat bukan lagi keperluan penting. Dalam senario yang berubah ini, syarikat yang mempunyai ruang pejabat sendiri atau yang menyewa mempertimbangkan semula cara mereka mahu menggunakannya. Keperluan untuk ruang pejabat yang besar untuk menempatkan semua pekerja tidak lagi diperlukan. Perniagaan boleh memilih ruang pejabat yang lebih kecil yang berfungsi dengan lebih baik dan ini akan menjimatkan kos perniagaan yang berkaitan. Akibatnya, pengurangan permintaan untuk ruang pejabat akan mengurangkan nilai pasaran bangunan, yang bergantung kepada hasil pajakan. Kajian yang dijalankan oleh Knight Frank : 2021 Investment Trend A Year Into Covid-19; mendapati lebih dari 70% responden kajian yang terdiri daripada  wakil dalam peringkat pengurusan kanan industri hartanah komersial Malaysia menjangkakan sewa untuk pejabat dan ruang runcit akan jatuh.

Perubahan permintaan hartanah residensi di pusat komersial

Perubahan trend cara bekerja disebabkan Covid-19 itu tidak dapat dielakkan dan syarikat menyedari bahawa teknologi membolehkan keupayaan ini. Sebagai contoh, kos hartanah di bandar-bandar seperti  Kuala Lumpur, Selangor, Johor Bahru dan Penang memang dikenali dengan kadar yang tinggi . Lokasi-lokasi ini  adalah hab pekerjaan utama  dan banyak syarikat korporat dan multinasional beroperasi di sekitarnya. Bekerja dari jauh mungkin bermakna pekerja tidak perlu lagi tinggal di kawasan tersebut untuk mendapatkan pekerjaan dengan syarikat yang berpangkalan di sana. Mereka boleh berpindah kawasan ke pinggir bandar di mana mereka boleh mendapatkan rumah yang lebih luas dengan harga yang lebih murah. Pada suku pertama 2021, pasaran hartanah Malaysia menunjukkan prestasi yang lebih lemah daripada yang dijangkakan. Antara faktor penyumbang termasuk jangkitan COVID-19 yang meningkat semula dan pelaksanaan semula peraturan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang ketat. Menurut Indeks Pasaran Hartanah Malaysia (MPMI), keseluruhan median harga permintaan psf dalam empat bandar utama di Malaysia – Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Johor – menurun sebanyak -1.79% YoY pada Q1 2021.

TOPIK HANGAT UNTUK PELABUR HARTANAH:
?‍♀️Bersediakah anda membeli hartanah kedua? 7 perkara yang perlu anda tahu.
?Pertumbuhan Modal atau Hasil Sewa: Mana Lebih Penting Dalam Pelaburan Hartanah?
?Hartanah kediaman sebagai pelindung nilai terhadap inflasi?

Permintaan untuk rumah pinggir bandar yang meningkat

© photovs | 123RF

Kawasan kediaman pinggir bandar menawarkan rumah lebih besar yang jauh lebih murah jika dibandingkan dengan membeli rumah dengan keluasan yang sama di bandar. Menurut Portal Demand Analytics oleh iProperty.com membabitkan permintaan hartanah subsale atau sekunder di Malaysia dengan tumpuan khusus di Selangor, Johor, Kuala Lumpur dan Pulau Pinang mendapati peningkatan ke atas hartanah residensi pinggir bandar setelah tercetusnya wabak Covid-19 pada tahun 2020.

Selangor menunjukkan peningkatan sebanyak 3.2 peratus pada 2020 berbanding pada 2019 dan daerah pinggir bandar seperti Puncak Alam, Dengkil dan Semenyih mendapat permintaan yang tinggi. Bagi tahun 2021, permintaan untuk rumah teres sekunder terutama di pinggir bandar, meningkat 29 peratus tahun ke tahun pada separuh pertama tahun 2021 dengan purata harga permintaan melonjak 1.6 peratus. Sebaliknya, Portal Demand Analytics mendapati harga permintaan untuk kondominium di pasaran hartanah sekunder turun 0.9 peratus tahun ke tahun manakala kediaman servis sekunder turun 1.1 peratus dalam tempoh tersebut.

Tips untuk pemilik dan pelabur hartanah

Tips ini bukan sahaja untuk pelabur-pelabur yang ingin membeli atau melabur dalam hartanah , namun turut berguna dan bermanfaat bagi pemilik hartanah. Pelabur harus meneliti perkara-perkara tertentu sebelum membuat keputusan untuk melabur dalam pelaburan hartanah semasa trend “work from home” dan “working remotely”  ini berterusan, manakala pemilik harus meneliti dan beradaptasi dengan norma baharu ini. Di bawah, kami kongsikan beberapa perkara dan tips yang harus diambil kira.

Ubah suai hartanah residensi anda dengan memenuhi keperluan WFH

Bagi pemilik rumah yang merancang untuk menjual atau menyewakan hartanah semasa musim pandemik ini, anda dicadangkan untuk  membuat pengubahsuaian dan peningkatan dengan mengambil kira keutamaan dan keperluan pembeli  dan penyewa yang berubah. Ciri dan kemudahan rumah yang khusus seperti pejabat rumah, ruang luar yang diselenggara dengan baik dan pencahayaan yang baik akan menjadikan hartanah anda lebih menonjol dan menarik di pasaran.

KETAHUI: Cara mendapat pembiayaan untuk ubah suai rumah idaman anda

Hartanah komersial  yang memenuhi pelbagai keperluan

© kelleherphoto | 123RF

WFH memberikan ruang pengaturan kerja yang fleksibel yang mungkin mempengaruhi cara sesebuah syarikat menggunakan ruang komersial yang besar termasuk pejabat, ruang mesyuarat dan sebagainya. Pelabur hartanah komersial harus mempertimbangkan ruang yang mempromosikan konsep lantai terbuka, ruang kerja kongsi berkonsepkan hibrid dan juga pengurangan saiz kaki persegi sesebuah pejabat sebagai alternatif untuk syarikat yang meneruskan trend WFH sebagai norma kerja yang baharu. Sesetengah bangunankomersial juga boleh disesuaikan dengan pendekatan penukaran guna campuran, dengan satu bahagian bangunan untuk pejabat dan sebahagian sebagai unit kediaman.

Melabur di hartanah yang berfokuskan komuniti

Perubahan norma bekerja ke WFH tidak bermakna individu mahukan isolasi atau pengasingan malah dengan WFH ini bermakna seseorang akan menghabiskan hampir keseluruhan harinya di rumah. Oleh kerana itu sekiranya anda ingin melabur atau membeli hartanah, anda harus mempertimbangkan hartanah yang berkonsepkan komuniti seperti projek-projek yang menyediakan ruang kerja yang fleksibel, restoran dan pasar raya serta berdekatan dengan kemudahan komuniti seperti taman riadah serta rekreasi.

Mempertimbangkan untuk melabur hartanah pinggir bandar

Satu trend impak dari WFH ialah peningkatan populariti hartanah pinggir bandar. Profesional yang kini boleh bekerja dari jauh sanggup berpindah dari bandar metro yang lebih besar dan padat ke kawasan pinggir bandar yang mempunyai lebih banyak pilihan perumahan mampu milik dan lebih banyak ruang. Apabila lebih ramai orang berpindah ke lokasi pinggir bandar dan setelah negara beralih ke fasa endemik, mereka mungkin akan terus bekerja di tempat kerja dan syarikat yang sama, berulang-alik dari pinggir bandar tetapi dari masa ke masa. Berulang-alik boleh menjadi satu cabaran.  Satu cara untuk mengurangkan masa berulang-alik adalah dengan bekerja lebih dekat dengan rumah. Apabila penduduk pinggir bandar terus meningkat, kemungkinan semakin ramai penduduk pinggir bandar akan mencari pekerjaan yang berdekatan dengan tempat tinggal. Kesannya ialah kemungkinan lebih banyak permintaan untuk ruang pejabat pinggir bandar.

BACA: Panduan membeli rumah tepi pantai di Malaysia

 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain