Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tips terbaik merancang dapur baru anda

test

Mengubahsuai dapur merupakan projek yang mengujakan dan biasanya memerlukan perbelanjaan besar. Tapi jika dibuat dengan baik, dapur mampu menambah nilai kepada kediaman dan menjadi pelaburan yang bijak.

Fokus kepada apa yang akan anda buat di dapur. Apa yang nak disimpan? Apa yang perlu disembunyikan? Apa pula yang ingin ditonjolkan? Berapa banyak masa yang dihabiskan di rumah? Jika ini dapur idaman untuk rumah idaman anda, silalah bergolok gadai dan buatlah secara all out.

Sebaliknya, jika ini kediaman yang bakal dijual atau disewakan dalam masa setahun dua, tak perlulah banyak aksesori yang ditempah khas. Lagi pun, bukan anda yang akan menggunakannya apabila rumah ini dijual kelak.

Jadi, di mana patut anda mulakan?

Anda boleh membaca versi Bahasa Inggeris di sini

Perancangan

Buat lukisan pelan untuk dapur baru anda. Pereka bentuk profesional tahu bagaimana untuk memanfaatkan ruang dan memastikan setiap keperluan anda dipenuhi. Anda boleh buat sendiri lukisan jika tahu selok-belok pembuatan kabinet dan penggunaan ruang.

Banyak kedai DIY menawarkan pelan lantai dan khidmat nasihat percuma yang membantu anda berjimat semasa fasa reka bentuk. Bagi yang pandai mencari, banyak syarikat pembuat dapur juga menawarkan khidmat nasihat percuma. Pelan yang dibuat secara profesional akan memastikan sebut harga yang tepat. Ini dapat menolong anda mematuhi bajet dan mengelakkan daripada menanggung kos tinggi akibat kesilapan semasa fasa pembinaan.

Perkara yang perlu dipertimbangkan

• Bajet
• Bekalan gas dan elektrik yang sedia ada
• Sistem paip
• Ketinggian meja (900mm merupakan standard)
• Sama ada pengguna utama menggunakan tangan kanan atau kidal
• Bilangan pengguna dapur
• Reka bentuk dan warna
• Ruang 300mm di sekeliling tempat memasak supaya periuk belanga boleh diletakkan dengan selamat

Perabot dapur

Perabot dapur didatangkan dalam pelbagai gaya dan reka bentuk, tapi biasanya dijual sebagai unit modular berasingan atau ditempah khas. Kebanyakan syarikat pembuat dapur adalah fleksibel dan sedia melayan permintaan untuk menggabungkan kedua-dua medium ini.

Unit dapur flat-pack DIY atau DFY (done for you)

Unit dapur flat-pack didatangkan dalam saiz yang telah ditetapkan dan biasanya boleh dibeli dari kedai perkakasan atau kedai pembuat dapur yang berdekatan. Unit-unit modular ini ditanggalkan dan diletakkan pada rak, sedia untuk dipasang secara DIY atau oleh tukang. Jika anda ragu-ragu dengan kemampuan DIY anda, upahlah tukang untuk memasangnya. Kabinet dapur perlu mampu menyokong berat yang besar. Begitu juga bangku kerja anda.

Dapur tempah khas DFY

Jika bajet bukan penghalang, dapur yang dibuat khas boleh menjadi pilihan anda.

Reka bentuk khas mungkin agak mahal, tapi menawarkan fleksibiliti untuk memanfaatkan setiap inci ruang yang ada. Tambahan pula, anda ada pilihan bahan untuk menghasilkan gaya yang diingini, daripada gaya Perancis lama hingga ke kayu tradisional. Bahan yang biasa digunakan termasuk lapisan venir kayu, poliuretana, kayu pejal, poliuretana metalik, laminat, keluli tahan karat dan batu.

Tapi jika anda kesuntukan masa, dapur yang ditempah khas mungkin kurang sesuai kerana proses pembinaan tak akan bermula selagi tempahan belum dibuat.

Perkakasan

Anda perlu memilih perkakasan dapur yang akan digunakan sebelum membuat persiapan akhir mengubah suai dapur untuk memastikan setiap perkakasan muat dan mempunyai cukup ruang di sekelilingnya bagi mematuhi peraturan tempatan. Pastikan pengalihan udara yang mencukupi di sekeliling perkakasan seperti ketuhar dinding dan peti ais, dan baca manual pemasangan pengilang. Manalah tahu ada kelainan dengan produk yang telah anda beli. Biasanya, satu atau dua kabinet memerlukan pengubahsuaian di belakang untuk membolehkan kabel, plag dan hos masuk.

• Sediakan ruang 300mm di sekeliling tempat memasak supaya periuk belanga boleh diletakkan dengan selamat

• Elakkan memasang tempat memasak atau ketuhar di sebelah peti ais kerana ini akan memaksa peti ais bekerja lebih keras untuk penyejukan

• Keluli tahan karat • Tumbuhan dan cat berasaskan air dengan kandungan VOC (sebatian organik meruap) yang rendah

• Kabinet dibina rapat untuk mengelakkan masalah binatang perosak

• Jika anda memilih dapur modular mesra alam, jangan lupa ia didatangkan dalam pakej, jadi anda perlu nyatakan komponen yang ingin diganti.

Mesra Alam

Dengan pelbagai pilihan yang ada untuk dapur baru anda, projek ubah suai boleh menjadi kesempatan bagi anda untuk menjadi lebih mesra alam dan menyumbang kepada pemuliharaan alam sekitar, atau dikenali sebagai ‘Greenovations’.

Anda boleh mulakan dengan bertukar kepada perkakasan dan aksesori yang jimat air. Ia boleh dikenal pasti berdasarkan sistem rating nasional – lebih banyak bintang pada label, lebih jimat penggunaan air oleh produk tersebut. Banyak organisasi alam sekitar juga mengesyorkan:

• Perkakasan gas yang tahan lama, mudah dibersihkan dan mempunyai pengalihan udara yang baik

• Kayu yang mampan, buluh, gabus, jubin, konkrit, batu atau venir kayu dengan bahan kedap yang tidak mengandungi VOC atau kandungan VOCnya rendah

• Tidak menggunakan PVC edging tape • Laminat dan papan partikal yang diiktiraf mesra alam

• Kaca dan jubin penahan percikan dengan perekat tanpa VOC atau kandungan VOCnya rendah

Lantai

Alang-alang mengubah suai dapur, lebih baik tukar lantai baru. Terdapat banyak pilihan untuk lantai. Bajet dan citarasa anda akan menjadi faktor utama apabila memilih permukaan yang sesuai. Pastikan permukaan yang dipilih adalah tahan lasak dan tahan haus dan lusuh, terutama sekali jika ada kanak-kanak di rumah. Pemasangan lantai vinil dibuat selepas pemasangan dapur. Hamparkan kesemua permukaan lain sebelum mula memasang.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain