Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Teringin tinggal di tepi pantai? Jom tengok 6 projek perumahan ini!

test

Rumah di tepi pantai bukan lagi sekadar impian.

Pantai sangat sinonim dengan percutian. Kita sering dihantui dengan kesibukan kerja dan rutin harian yang tidak pernah putus di hutan konkrit. Tidak hairanlah jika kita memilih salah satu sumber alam yang kaya dengan keajaiban untuk beristirahat dan menenangkan fikiran.

Ramai yang pasti sudah menonton watak-watak di kaca TV yang tinggal di kediaman berhadapan dengan pantai; atau rancangan TV berkisarkan pengubahsuaian rumah dengan pemandangan pantai/laut – sesuatu yang tidak pernah langsung terlintas di dalam kehidupan kita. Keluar ke balkoni dan menikmati hembusan bayu laut di waktu pagi sebelum bekerja suatu idea yang mungkin agak mustahil.

Rupa-rupanya, tinggal di tepi pantai atau laut di Malaysia bukan hanya sebuah fantasi. Ada kemungkinan kita berhampiran dengan pantai dan tidak berjauhan dengan hiruk-pikuk bandar, seperti di Pulau Pinang dan Port Dickson yang menawarkan ‘bayu laut’ untuk sesiapa yang berminat.

Jika anda tertarik untuk menginap berdekatan dengan pantai, kami senaraikan beberapa pilihan untuk anda:

#1 Tanjung Beach, Pulau Pinang

Tanjung Beach Condominium menawarkan peluang untuk menikmati kombinasi hiruk-pikuk kehidupan di bandar dan ketenangan sebuah pantai. Terletak di lokasi yang sangat strategik di antara Gurney Drive dan Batu Ferringhi, penduduk di sini menikmati akses lifestyle dengan sangat mudah.

Ia menawarkan penduduk di sini kejiranan berkepadatan rendah (hanya 30 unit rumah di dalam satu blok) dan paling penting, anda hanya perlu berjalan kaki ke pantai. Dari segi kemudahan pula, Tanjung Beach Condominium hanya 7 minit berjalan kaki ke Dalat International School dan hanya beberapa langkah ke stesen bas dan pasar basah.

Terdapat pelbagai reka bentuk dan saiz unit berukuran daripada 2,500 kps ke 5,000 kps. Harga sewaan bermula daripada RM 3,800 sebulan sementara harga jualan bermula daripada RM 1.55 juta.

#2 By The Sea, Pulau Pinang

By The Sea menawarkan anda peluang untuk hidup mewah dengan suasana serba moden sambil menikmati sepenuhnya keindahan alam semula jadi.

View this post on Instagram

 

A post shared by Eddie illsome (@eddie_illsome) on

Terdapat 138 unit merentasi 3 blok bangunan, dengan pelbagai saiz daripada 1,027 kps ke penthouse bersaiz 3,012 kps. Harga sewaan pula bermula daripada RM 3,900 dan jika anda berminat untuk membeli, harganya bermula daripada RM 1.7 juta.

Harga perumahan ini agak sedikit mahal kerana fasilitinya yang serba mewah seperti gim berlatarkan sungai, litar joging dan rumah pokok di tepi pantai. Anda akan merentasi semua kemudahan ini sebelum sampai ke pantai yang hanya beberapa langkah sahaja.

Selain itu, penghuni tidak perlu risau dengan keadaan trafik dan parkir di hab sosial Batu Ferringhi yang hanya beberapa langkah dari kafe, pub dan restoran. Anda tidak perlu kompromi energi bandar dan ketenangan hidup di tepi pantai kerana By The Sea membolehkan anda menikmati kedua-duanya.

Gunakan Loancare untuk mengetahui kelayakan pinjaman perumahan anda dengan segera.

#3 Somerset Puteri Harbor, Johor

View this post on Instagram

 

A post shared by ReneKelvinAnthony (@renekelvinanthony) on

Secara teknikal, Somerset Puteri Harbour tidaklah terletak berdekatan dengan pantai, namun ia berhampiran dengan marina menawarkan penghuninya pemandangan laut yang tiada penghujungnya. Somerset menawarkan pelbagai pilihan unit studio, studio 1-bilik tidur, unit 2-bilik tidur, unit 3-bilik tidur dan juga penthouse dengan saiz 3,650 kps.

Harga jualan pada kadar mampu milik, bernilai kurang daripada RM 700k manakala untuk sewaan pula harganya sekitar RM 3200 sebulan.

Somerset terletak 20 minit dari Jambatan Kedua Malaysia-Singapura dan 25 minit ke Lapangan Terbang Antarabangsa Senai, menjadikan ia sebuah lokasi ideal bagi warga profesional yang sering ke sana-sini, namun teringin beristirahat berlatar-belakangkan pemandangan laut. Ia juga hanya jarak berjalan kaki ke tempat kunjungan bercirikan keluarga seperti Legoland, Sanrio Hello Kitty Town & Thomas Town Theme Park dan Kota Iskandar.

#4 D’Wharf Residence, Port Dickson

D’Wharf Residence adalah sebahagian daripada projek PD Waterfront, menawarkan kemudahan yang moden dan serba baru dan digabungkan pula dengan gaya lama ala-ala berehat di tepi pantai. Ia berhampiran dengan McDonald’s dan sama jaraknya ke pantai, kedua-duanya boleh diakses dengan hanya berjalan kaki.

Selain daripada kemudahan bertaraf kualiti hotel seperti jakuzi, laman berlanskap dan kawasan barbeku – D’Wharf juga tidak lekang dari kesibukan bandar seperti sekolah, pusat membeli-belah, kafe, restoran dan banyak lagi – semuanya hanya memerlukan beberapa langkah sahaja.

Harganya tidaklah pula mencekik darah. Anda boleh dapatkan unit bersaiz sederhana dengan 2-bilik tidur dengan harga kurang daripada RM 600k. Namun, harga sewaannya agak sedikit tinggi, dengan sebuah unit 3-bilik tidur sekitar RM 6,500 sebulan.

#5 Paragon Residences @ Straits View, Johor

View this post on Instagram

 

A post shared by Rumah Sewa JB (@rumahsewajohorbahru.jdt) on

Terdapat beberapa unit di Paragon Residences dengan pemandangan laut tanpa sebarang halangan. Tidak seperti Somerset, Paragon Residences tidak menawarkan anda akses ke pantai, namun anda boleh menikmati pemandangan laut dari balkoni anda, yang jarang dinikmati orang lain.

View this post on Instagram

 

Morning!!!新的一天又开始咯 Welcome December?

A post shared by 业●旅●人 (@kmchan4218) on

Paragon Residences terletak di kawasan berkepadatan rendah dengan suasana aman dan kemudahan sosial tidak terlalu jauh. Ia dibina di Zon A pembangunan Iskandar dengan akses ke pusat membeli-belah, kelab golf, hospital, sekolah dan marina yang tidak jauh jika anda memandu kenderaan.

Anda boleh dapatkan unit 2-bilik tidur bersaiz 750 kps dengan harga mampu milik kurang daripada RM 500k, manakala harga sewaan pula kurang daripada RM 3000 sebulan.

#6 Impiana Residences, Kuantan

Konsep dari Impiana Residences . © iProperty.com.my

Impiana Residences dibina di pantai peranginan terkemuka Cherating dan merupakan antara pembangunan terbaru di tepian pantai. Pembangunan serba mewah ini (unit komersialnya lengkap dengan strata) dijangkakan akan siap dibina pada 2021.

Unit servis residennya bersaiz diantara 566 kps ke 1,399 kps dan dilengkapi dengan perabot serba mewah. Penghuninya pula boleh mengakses pantai yang juga santuari penyu yang mendarat untuk bertelur sekitar April hingga Ogos.

Akses ke sini agak mudah. Jika anda memandu di jalan pesisir pantai Jalan Kuantan jaraknya agak singkat. Ia menghubungkan lebuhraya-lebuhraya utama seperti Lebuhraya Pantai Timur dan Lebuhraya Tun Razak yang membolehkan perjalanan terus ke selatan ke Johor dan Singapura.

Pembeli yang berminat boleh memilih unit dengan empat rekaan dengan harga jualan bermula sekitar RM477,000 sehingga RM1,367,000

Sebelum membeli kediaman impian, anda perlu menyemak keadaan kewangan anda untuk memastikan anda mampu memiliki rumah tersebut. Antara cara yang terbaik adalah mengira nisbah hutang tersedia (DSR) untuk mengetahui nilai maksimum pinjaman perumahan anda. Anda boleh melakukannya dengan tiga langkah mudah melalui LoanCare – cubalah sekarang!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain