Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Rumah subsale atau rumah baru - Yang mana sesuai untuk saya?

test

Pembelian rumah merupakan antara keputusan paling penting dalam hidup anda. Proses perbandingan dan kajian yang teliti mengenai pasaran hartanah akan membantu anda membuat keputusan yang tepat.

123rf
© nitsuki | 123rf

Di sini kami kongsikan beberapa aspek penting yang perlu anda tahu bagi membantu anda membuat perbandingan dan seterusnya keputusan yang tepat!

Dalam kupasan artikel kali ini kami akan bandingkan antara dua pilihan pasaran rumah iaitu rumah subsale dan rumah baru. Pasaran subsale secara mudahnya merujuk kepada pasaran bagi rumah second hand dan urusan jual beli melibatkan pemilik rumah itu sendiri. Rumah baru pula merujuk rumah yang dibeli dari pihak pemaju yang masih belum mempunyai pemilik termasuk rumah yang masih dalam pembinaan.

#1 Harga

© Lily Oh | 123rf

Harga merupakan aspek paling penting bagi membuat perbandingan kerana anda perlu mengetahui kemampuan anda membayar ansuran bulanan rumah anda.

Sekarang anda boleh semak kelayakan pinjaman perumahan anda dengan menggunakan LoanCare, penunjuk kelayakan pinjaman perumahan dari iProperty.com.my dan meningkatkan peluang anda untuk mendapat kelulusan dari 17 buah bank.

Rumah subsale

Rumah subsale biasanya dijual pada harga lebih rendah berbanding rumah baru. Ini kerana keadaan rumah yang mungkin mengalami kerosakan kecil akibat dimamah usia. Tawar-menawar harga boleh dilakukan dengan pemilik rumah dengan menilai keadaan rumah tersebut.

Perlu diingat anda harus membuat kajian terlebih dahulu tentang nilai pasaran semasa bagi hartanah tersebut. Anda boleh mengkaji harga pasaran dengan melihat transaksi sebenar pasaran subsale di kawasan sasaran anda di brickz.my untuk mengelakkan anda membayar harga lebih daripada sepatutnya.

Rumah baru

Harga rumah baru biasanya lebih mahal berbanding harga rumah subsale kerana keadaan rumah yang masih lagi baru dan belum mengalami sebarang kerosakan. Namun anda masih boleh dapatkan harga berpatutan melalui diskaun atau rebat yang ditawarkan oleh pemaju bagi menarik pelanggan. Anda digalakkan membandingkan beberapa syarikat pemaju bagi mendapatkan tawaran terbaik.

Tips tambahan: Anda boleh membuat perbandingan harga rumah subsale dan baru di laman web BM kami di iProperty.com.my.

2 Kualiti pembinaan rumah

© Jakub Jirsak | 123rf

Rumah subsale

Bagi mendapatkan gambaran kasar kualiti pembinaan sebuah rumah subsale, anda boleh membuat kajian sendiri dengan bertanyakan penduduk yang telah menetap lama di kawasan perumahan yang sama. Buat juga carian dalam internet mengenai sebarang isu dari segi pembinaan seperti keretakan rumah dan sebagainya.

Rumah baru

Bagaimana pula jika anda adalah antara pemilik terawal di kawasan perumahan anda? Bagaimanakah cara untuk mengetahui kualiti pembinaan rumah yang siap dibina? Tiada sebarang jaminan boleh diberi mengenai situasi ini, namun anda boleh melihat projek terdahulu oleh pemaju yang sama dan siasat jika ada sebarang isu besar melibatkan kerosakan rumah.

Jika anda mendapati rumah projek terdahulu mempunyai pelbagai isu kualiti yang membimbangkan, lebih baik cari syarikat pemaju lain yang mempunyai rekod kualiti binaan yang lebih baik.

#3 Kepelbagaian pilihan

© Westend61 | Gettyimages

Rumah subsale

Bagi pembeli rumah subsale, pilihan anda terhad kepada unit kosong yang ingin dijual oleh pemilik. Anda mungkin terpaksa bertolak ansur dan tidak dapat memenuhi citarasa jika membeli di pasaran ini.

Rumah baru

Jika anda antara pembeli terawal di kawasan perumahan anda, pemilihan unit adalah luas. Anda mungkin boleh memilih unit berdekatan kawasan rekreasi, taman permainan kanak-kanak dan sebagainya.

#4 Waranti pembelian rumah

Rumah subsale

Anda akan dapat apa yang anda beli. Penting bagi pembeli rumah subsale memeriksa rumah yang bakal dibeli dan membuat rundingan dengan pemilik lama bagi sebarang kerosakan yang ada sebelum rumah itu dijual. Anda mungkin boleh meminta pemilik rumah lama membaiki kerosakan yang ada sebelum menjual atau mengurangkan lagi harga rumah bagi anda menampung kos membaik pulih kerosakan.

Tiada waranti atas sebarang kerosakan selepas urusan jual beli rumah selesai. Kos membaiki kerosakan terletak di bawah tanggungjawab pembeli sepenuhnya sebagai pemilik baru rumah tersebut.

Rumah baru

Memiliki rumah baru bukan bermaksud anda bebas daripada sebarang kerosakan rumah tetapi anda mempunyai kelebihan dalam bentuk waranti yang ditawarkan oleh pihak pemaju mengikut perjanjian yang telah ditetapkan. Bagi pembeli rumah baru yang masih dalam pembinaan, anda mempunyai kelebihan dari sudut waranti atau lebih dikenali sebagai tempoh liabiliti kecacatan (defect liability period) di bawah Peraturan-Peraturan Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) (Pindaan) 2015.

Tempoh liabiliti kecacatan ini ditetapkan 24 bulan selepas tarikh pembeli mengambil milikan kosong (vacant possession) serta maklumat ini tercatat dalam Perjanjian Jual dan Beli yang telah ditandatangani oleh pembeli. Dalam tempoh ini, pihak pemaju perlu membaiki sebarang kecacatan pada rumah yang tidak mengikut pelan dan spefikasi yang telah dijanjikan dalam Perjanjian Jual dan Beli dengan kos perbelanjaan ditanggung oleh pihak pemaju itu sendiri.

Bagi pembeli rumah baru yang sudah siap dibina dari pihak pemaju, pastikan pihak pemaju anda menawarkan waranti bagi kerosakan rumah bagi tempoh tertentu kerana anda berhak mendapatkan keadaan dan kualiti rumah seperti yang dijanjikan. Lakukan pemeriksaan rumah secara teliti selepas serahan kunci. Rekodkan sebarang kerosakan pada rumah anda dan laporkan kepada pemaju untuk tindakan baik pulih kerosakan.

BACA: 10 tip pemeriksaan awal jika rumah bermasalah

#5 Reka bentuk dan teknologi pembinaan

Rumah subsale

Reka bentuk dan teknologi pembinaan rumah bergantung kepada keadaan dan usia rumah tersebut. Di sudut ini, rumah subsale agak ketinggalan berbanding rumah baru.

Rumah baru

Pembelian unit baru menawarkan reka bentuk rumah yang lebih moden dan menarik. Di segi teknologi pembinaan, rumah baru biasanya menggunakan teknologi yang terkini, contohnya sistem IBS (Industrialised Building System).

Pemilihan rumah yang baik bergantung kepada diri anda sendiri. Anda perlu mempunyai idea yang jelas tentang matlamat pembelian rumah, gaya hidup yang diingini dan kemampuan di segi kewangan. Semoga anda berjaya mencapai keputusan yang terbaik untuk diri anda!

 
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain