Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Rumah berkonsep ala Inggeris yang dihiasi dengan bahan terpakai

test

Pastinya kita akan menggunakan bahan-bahan dekorasi serba baru untuk mendapatkan hasil menarik yang diinginkan dalam menghias rumah. Namun, menggunakan barangan terpakai untuk menghasilkan ruangan yang cantik dengan tema ala Inggeris ini bukan halangan buat Rafidah Afandi atau lebih mesra dengan panggilan Nani.

Inilah empunya rumah, Rafidah Afandi atau lebih mesra dengan panggilan Nani.

Nak tahu lebih lanjut, jom teruskan membaca apa yang menjadi inspirasi beliau!

Bermula tahun 2019, Nani mula berjinak-jinak dengan projek transformasi rumah yang dimiliki beliau. Berbekalkan semangat yang ada selepas kehilangan suami tersayang pada tahun yang sama, beliau yang juga bekerja sebagai pengandam, berjaya menghasilkan hiasan rumah klasik yang diminatinya mengikut citarasa tersendiri dengan menggunakan bahan terpakai.

Di sebalik tema klasik Inggeris

Keadaan rumah sebelum transformasi

Sejak kecil lagi, beliau amat meminati set filem-filem klasik dan moden daripada barat. Hiasan dalaman yang digunakan dalam kebanyakan filem ini selalunya memanfaatkan ruangan yang minimal dengan sentuhan material seperti kayu, fabrik klasik seperti bulu yang kemudiannya dipadankan dengan warna-warna mono bagi menimbulkan suasana Inggeris 70-an dan 80-an.

Sebelum transformasi

Tambah beliau, sebagai seorang tukang andam dan juga tukang jahit, amat penting bagi beliau untuk memiliki ruangan seumpama ini, unik dan menarik, kerana para pelanggan yang datang untuk berurusan dengan beliau semestinya sangat peka dengan keadaan sekeliling, lebih-lebih lagi disebabkan beliau menjalankan perniagaan untuk para pengantin.

Inspirasi menggunakan barangan terpakai

Jika ada modal, anda boleh saja membeli material baharu. Namun, tidak salah juga untuk menggunakan bahan terpakai. Antara bahan terpakai yang digunakan oleh Nani ialah kertas-kertas renyuk, ranting pokok, kotak terpakai, tisu, kain perca dan banyak lagi. Ada diantaranya boleh digunakan semula sebagai hiasan, dan ada pula yang boleh digunakan sebagai bahan asas untuk tujuan lain seperti mengecat. Pada bahagian dinding, nani menggunakan cat asas yang digabungkan dengan warna aluminium dan beliau telah menggunakan kertas-kertas renyuk untuk menghasilkan corak yang cantik pada dinding.

BACA: Bilik tema Scandinavia ini amat memukau!

Hasil DIY dari barangan terpakai ini amat kreatif!

Cantik kan? Ini ialah salah satu bingkai gambar yang digantung pada satu ruangan di dalam rumah. Selalunya, hasil seni seperti ini pasti akan menelan belanja besar. Namun, tidak bagi Nani. Seni ini dihasilkan daripada kotak-kotak terpakai, tisu dapur dan segala butang-butang terpakai yang digabungkan secara kreatif menjadi satu karya yang indah. Bingkai gambar yang cantik ini mampu dihasilkan sendiri jika kita tahu caranya dan yang penting sekali, ia menjimatkan kerana tidak banyak modal yang diperlukan.

Sikap berjimat dan tidak membazir

Bagi anda yang penuh bersemangat untuk mendekorasi rumah, ingat pesanan penting daripada Nani. Amalkan sikap berjimat-cermat dan tidak membazir. Tidak perlu tukar baru sekiranya perabot-perabot lama anda masih boleh digunakan. Tambahan pula bantuan Moratorium kini sudah tamat, ada baiknya juga anda berhati-hati dengan perbelanjaan. Bagi Nani, perabot-perabot yang dimiliki beliau kebanyakannya dibeli dengan harga mampu milik dan hampir semuanya adalah perabot terpakai. Hanya perlu dicat sedikit untuk menutup permukaan dan bahagian yang sudah lama, dan dengan semudah itu, anda seperti membeli perabot baru.

BACA: 9 kedai dalam talian yang menjual perabot dan barangan rumah ala-ala IKEA

Biasanya, kebanyakan kita sering menggunakan pokok-pokok hiasan dalaman tak kira sama ada yang segar ataupun plastik, tetapi Nani menggunakan ranting dan dahan pokok mati yang diberi nafas baru sebagai penghias ruangan rumahnya. Menurut beliau, ranting-ranting ini dikeringkan dahulu pada suhu bilik supaya ia tidak mudah patah sebelum ia dihias dan dicat semula mengikut warna tema.

Dan hasilnya, sangat menakjubkan. Siapa sangka ruangan dalam seindah ini dihasilkan daripada bahan-bahan terpakai.

BACA: Tip untuk menyusun tanaman hiasan di dalam rumah menurut pakar tumbuhan

Dapur berkonsepkan muzium

Beralih dari ruang tamu, bahagian dapur juga antara tempat yang wajib kami kongsikan bersama anda. Dapur klasik berkonsepkan muzium ini sangat unik. Biarpun unik, ia masih mengekalkan konsep praktikal. Tambah Nani, konsep dapur muzium ini juga adalah salah satu usaha untuk menghargai barang-barang lama seperti lesung batu buatan tangan, basikal tua, pasu antik selain hiasan yang terdiri daripada lalang kering, dulang kayu, rim tayar dan sebagainya.

Untuk melihat lebih lanjut tentang inspirasi rumah ini dan juga inspirasi lain hasil sentuhan Nani, anda boleh berkunjung ke laman Facebook beliau.  

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain