Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tip dan pengalaman sebenar bagaimana belia memiliki rumah

test

Menyimpan wang untuk membayar deposit rumah sememangnya sukar tetapi tidak mustahil. Lebih-lebih lagi bagi Gen-Y yang ingin memiliki rumah idaman.

©Aleksandr Davydov / 123RF

Untuk artikel kali ini, kami dapatkan pandangan dan pengalaman daripada anak-anak muda tentang kisah sebenar di sebalik usaha mereka menyimpan wang bagi mencapai impian memiliki rumah sendiri.

Hazim Shabarudin, 30, Business Developement Manager

Pengurusan wang adalah sangat mudah terutama sekali ketika usia muda. Hazim kini memiliki rumah miliknya sendiri di Kuala Lumpur hasil daripada usahanya yang bermula sejak lima tahun lepas. Ini adalah perkongsian dan nasihat beliau tentang teknik pengurusan wang dan membeli rumah pertamanya.

Sebut saja tentang deposit untuk membeli rumah, ada juga diantara anak muda yang sedar tentang kepentingan untuk memiliki rumah, tetapi tak kurang juga bagi mereka yang belum sedar. Saya juga tidak terlepas daripada soalan-soalan pedas dari rakan-rakan dan mereka yang lebih berumur daripada saya. Jangan risau, jika anda masih belum mula menyimpan, mulalah daripada sekarang, walaupun tidak banyak, anda akan nampak juga hasilnya kelak di masa hadapan.

Beli rumah bukan bermaksud anda harus mengorbankan semua perkara dan terpaksa mengikat perut. Cuma, perlu disiplinkan diri dengan pengurusan wang. Pada mulanya, saya menyimpan dengan jumlah yang agak banyak daripada gaji bersih untuk setiap bulan. Tidak salah untuk menyimpan, cuma pastikan perbelanjaan cukup dan tidak perlu mengikat perut.

Asingkan duit gaji mengikut keperluan bulanan. TETAPI, duit untuk perbelanjaan diri juga penting. Maksudnya, asingkan wang untuk keluar bersama rakan-rakan, membeli pakaian baru dan sebagainya. Masukkan duit simpanan anda terus ke dalam akaun bank yang berbeza, atau gunakan sampul duit dan labelkan supaya anda tidak tersalah membelanjakan duit itu bagi kegunaan lain.

Memang tidak dapat dinafikan, ada perkara yang harus dilepaskan untuk memiliki rumah sendiri. Tetapi perkara ini tidak perlu dirisaukan sangat kerana ia adalah satu pelaburan yang bagus untuk diri dan masa depan anda juga. Orang di sekeliling kerap berpesan kepada saya “Biar susah dulu, nanti senang kemudian”, tetapi bagi saya, untuk lebih tepat, amalkan, “Biar menyimpan dahulu, senang di kemudian hari”. Untuk generasi akan datang, ataupun rakan-rakan sebaya, biarlah kita tidak memandu kereta mewah, ataupun memiliki telefon bimbit tercanggih pada usia muda ini, asalkan kita dapat berjimat dan membeli rumah milik kita sendiri pada masa akan datang.

Syazwan Husaini, 28, Social Media, Digital Marketing Excutive

Pada usia yang baru sahaja mencecah 28 tahun, Syazwan Husaini yang juga merupakan seorang eksekutif dalam bidang Media Sosial dan Pengiklanan Digital ini berjaya memiliki rumahnya sendiri. Menurut beliau, cabaran memiliki rumah untuk anak muda pada tahun 2019 ini sememangnya mencabar.

Kebanyakan anak muda pada peringkat permulaan karier sering kali menjadikan kereta sebagai aset pertama yang ingin dimiliki. Bagi saya ia tidak salah kerana kita memerlukan kenderaan untuk ke tempat kerja. Jangan risau, saya juga suatu ketika dahulu sama seperti anda. Dapat saja gaji, berkobar-kobar ingin memiliki kereta idaman. Tetapi tidak mengapa, bagi mereka yang merancang untuk membeli kereta idaman anda, masih ada masa untuk berfikir. Buat mereka yang sudah membeli kereta, jadikan ia sebagai satu iktibar yang berguna.

Saya mula sedar tentang betapa pentingnya pengurusan kewangan pada usia lewat 20-an. Ketika itu, saya sedar bahawa hidup ini bukan setakat perlu mempunyai kereta idaman semata-mata, tetapi juga bagi saya yang sudah berkahwin ketika itu memerlukan sebuah rumah untuk memulakan keluarga baru. Tidak kira sama ada anda masih bujang, bakal atau sudah berumah tangga, pastikan anda tidak terlebih belanja untuk kereta anda.

Selain daripada itu, terdapat juga alternatif lain seperti pengangkutan awam ataupun anda boleh juga berkongsi kereta dengan isi rumah, atau dengan rakan-rakan yang sehala ke tempat kerja. Pada mulanya mungkin tidak terasa perbezaan itu, tetapi lama-kelamaan akan nampak hasil penjimatannya. Kadang-kadang bila nampak rakan-rakan lain memandu model kereta terkini, hati ini juga pasti rasa inginkan kereta baru. Jangan risau, semua orang akan mengalami perasaan yang sama, tepuk dada tanya selera, dan ingatlah, sekurang-kurangnya anda telah memiliki sebuah rumah atas nama anda sendiri.

Nazihah Rastam, 27, Senior Executive, Asset Management

Mengumpul wang deposit untuk membeli rumah impian sememangnya sukar, tambah lagi di usia muda ini kita mempunyai pelbagai kehendak dan kemahuan lain selain daripada rumah. Namun, bagi Nazihah Rastam, golongan muda seharusnya lebih peka berkaitan pembelian rumah, proses-proses yang bakal dilalui dan sebagainya supaya. Ini adalah hasil perkongsian beliau.

Untuk memiliki rumah, atau pun mampu membayar 10% wang deposit harga rumah memang tidak dinafikan sangat sukar. Tambah lagi pada zaman sekarang dengan harga rumah yang bukan sekadar tidak mampu milik, malah hanya sekadar mampu lihat sahaja. Tetapi, pada usia 27 tahun, saya akhirnya berjaya memiliki rumah persendirian di Perak.

Sebut mengenai deposit rumah, sebelum saya berjaya mengumpul 10% deposit tersebut, pengurusan kewangan individu haruslah mantap dan kukuh kerana membeli rumah ini bukanlah seperti membeli baju, hari ini bayar esok sudah boleh dipakai. Proses membeli rumah mengambil masa yang lama, dan ada kos-kos yang kita tidak tahu seperti yuran peguam dan pelbagai lagi. Jadi jangan ingat hanya 10% deposit diperlukan bagi pembelian rumah. Anda perlu juga membuat pengiraan dari kos-kos lain yang terlibat bagi proses pembelian ini.

Saya mula mengumpul wang pada usia 24, ketika tahun pertama saya mendapat pekerjaan, ibu bapa saya sering mengingatkan supaya berjimat cermat. Tambah pula, saya jarang bercuti ke luar ataupun dalam negara. Paling tidak pun hanya di kawasan-kawasan sekitar Kuala Lumpur. Kesedaran untuk membeli rumah ini datangnya daripada rakan sekerja yang lebih senior. Walaupun mempunyai gaji yang jauh lebih tinggi daripada rakan sepejabat yang lain, beliau sentiasa berjimat.

Perancangan kewangan sememangnya penting, lupakan sebentar untuk mengikut gaya fesyen, teknologi, kereta ataupun gaya hidup terkini. Sekali-sekala, bolehlah berbelanja lebih untuk diri sendiri. Jika boleh, melabur pada akaun ASB ataupun Tabung Haji yang pasti anda akan mendapat dividen secara pasif.

Kebanyakan kita pasti telah banyak mendengar kisah dan susah payah bagaimana orang membeli rumah, sebenarnya, ya, memang sukar tetapi tidak mustahil. Cuma jangan anda sukarkan lagi dengan perbelanjaan yang tidak perlu dan mengikut nafsu untuk bergaya-gaya semata.

© kzenon / 123rf

Perkongsian sebenar dari anak muda ini membuktikan memiliki rumah pada usia muda sebenarnya tidak mustahil. Dengan disiplin pengurusan kewangan yang baik dan matlamat yang jelas, tidak mustahil anda juga akan dapat memiliki rumah sendiri seperti mereka. Semoga berjaya!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain