Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 perkara yang bakal berubah selepas PKPB bagi penghuni apartmen dan kondo

test

Bagi anda yang tinggal di apartmen dan kondominium, artikel ini menerangkan normal baharu kehidupan anda selepas tamatnya Perintah Kawalan Pergerakan Bersasar (PKPB).

what-is-rumawip
© nizamkem/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 10 Things that will change after CMCO for high-rise dwellers oleh Ridzwan A. Rahim.

Wabak Covid-19 telah mengubah dan mengorientasi semula banyak aspek dalam kehidupan kita. Antaranya, kita kini perlu belajar hidup dengan ‘normal baharu’ selepas pandemik. Tetapi bagaimana sebenarnya rupa normal baharu ini selepas PKPB ditamatkan? Jawapannya mungkin berbeza bagi mereka yang datang dari taraf hidup, lokasi dan pekerjaan yang berbeza.

Bagi yang tinggal di kediaman bertingkat tinggi, banyak perkara yang sebelum ini bukan menjadi isu, kini telah berubah dan perlu pertimbangan. Apakah perkara-perkara ini? Di bawah ini kami senaraikan antara yang utama dan apa yang perlu anda lakukan.

1. Penghantaran tanpa sentuh

Pasti ramai pengguna yang lebih selesa membeli secara atas talian dan tidak akan kembali ke cara lama walaupun selepas tamat PKPB. Memang seronok tak terkata apabila nasi ayam kegemaran anda tiba di muka pintu. Namun, anda patut memilih “penghantaran tanpa sentuh” bagi mengurangkan risiko jangkitan akibat sentuhan. Arahkan penghantar makanan supaya meninggalkan barang yang anda pesan di pintu atau adakan satu “pick up point” bersebelahan pintu anda dan sediakan kerusi atau bakul. Pastikan anda mengelap tempat ini sebelum dan selepas menerima pakej. Anda juga boleh memilih untuk mengambil sendiri barang yang anda pesan dari lobi atau pondok keselamatan.

2. Pergi bersiar-siar atau beriadah di taman

Sebelum pandemik melanda, bersiar-siar di waktu petang di kawasan apartmen sambil berbual dan menikmati udara segar merupakan satu aktiviti kejiranan yang menyenangkan. Anda masih boleh melakukannya selepas PKPB, cuma pastikan anda mengekalkan jarak yang selamat dari orang lain. Jika anda suka, anda juga boleh pergi beriadah, cuma jaga disiplin dan pastikan anda membasuh pakaian yang dipakai ketika keluar dan mandi sebaik sahaja kembali dari beriadah bagi mengurangkan risiko jangkitan.

BACA: 9 taman-taman menarik di Lembah Klang yang harus anda kunjungi

3. Jangan terlalu ghairah nak terjun ke dalam kolam

mother and baby swimming in a pool
© marctran | 123rf

Kebanyakan pengurusan apartmen atau kondominium tidak membenarkan penghuni menggunakan kolam renang dan tempat mandi umum. Pasti ramai yang sukakan air tidak sabar-sabar untuk terjun ke dalam kolam selepas PKPB ditamatkan. Namun adalah lebih baik anda berhati-hati sebelum menggunakan kolam renang kerana penjarakan sosial hampir mustahil dilakukan.

4. Amalkan penjarakan sosial di dalam lif

Social distancing inside an elevator.
© Chayapon Bootboonneam | 123rf

Dahulu, penghuni bangunan tinggi biasa bersesak-sesak menaiki lif. Selagi tak berbunyi, selagi itu kita masuk. Tetapi selepas PKPB, ini tidak lagi wajar dilakukan. Tunggulah lif seterusnya. Penjarakan sosial tiada makna jika kita semua akhirnya beramai-ramai memenuhi lif. Sedikit kesabaran boleh membantu memastikan kesihatan anda dan keluarga terpelihara.

5. Membawa anak ke taman permainan

Kebanyakan apartmen atau kondominium mempunyai taman permainan kanak-kanak. Barangkali tiada masalah jika anda ingin membawa anak keluar menikmati udara segar dan bermain, tetapi sebagai ibu bapa anda bertanggungjawab mengingatkan mereka supaya menjaga jarak yang selamat dari kanak-kanak lain dan jangan menyentuh muka tanpa membasuh tangan terlebih dahulu.

6. Bersenam di rumah buat masa ini

exercise at home
© Shao-Chun Wang | 123rf

Gimnasium dan sauna di apartmen anda kemungkinan besar belum lagi boleh digunakan. Walaupun mungkin keinginan meluap-luap untuk kembali membuat senaman angkat berat dan berkayuh di atas “stationary bike”, ada baiknya anda terus bersenam di rumah sahaja buat masa ini untuk memelihara kecergasan. Beli pelapik senam yoga untuk keselesaan bersenam di rumah. Cuba buat “burpee” di rumah; ia mampu menguatkan jantung anda sama seperti bersenam menggunakan “treadmill”.

7. Bertemu di rumah orang lain, bukan di rumah sendiri

Jika ibu bapa anda tinggal di rumah landed seperti rumah teres, lebih baik anda mengunjungi mereka untuk makan malam dan sebagainya selepas penamatan PKPB, bukan sebaliknya. Ini kerana jika mereka mengunjungi anda, kemungkinan untuk mendapat jangkitan adalah lebih tinggi kerana kediaman bertingkat mempunyai kepadatan penduduk yang lebih tinggi, ditambah pula dengan ruang tertutup. 

8. Hati-hati siapa yang anda jemput ke rumah

© perig76 | 123rf

Berwaspada mengenai siapa yang anda bawa masuk ke rumah. Hanya jemput mereka yang anda betul-betul percaya. Mungkin orang akan kata anda paranoid tetapi sebenarnya sikap lebih berwaspada melindungi rumah anda daripada jangkitan adalah suatu yang wajar. 

9. Majlis yang kecil juga meriah!

dinner party
© primagefactory | 123rf

Pada masa yang sama, mungkin lebih baik anda elakkan dari menganjurkan sebarang bentuk keramaian buat masa ini atau hadkan bilangan tetamu yang hadir. Sekalipun anda tidak terlalu bimbang akan risiko, bertimbang rasa dan fikirkan perasaan jiran-jiran yang mungkin bimbang dengan kehadiran ramai orang tak dikenali di kawasan apartmen or kondominium. Sebagai alternatif, anda boleh menganjurkan majlis panggilan video untuk beramah mesra dengan sanak saudara dan sahabat handai. 

10. Pertimbangkan kepadatan tempat tinggal dengan lebih serius

Isu Covid-19 telah mendedahkan kepentingan aspek kepadatan penduduk dalam pembelian hartanah kediaman bertingkat tinggi. Anda lebih berisiko mendapat jangkitan jika tinggal di bangunan berkepadatan tinggi. Hartanah berkepadatan rendah pula mungkin di luar kemampuan kebanyakan orang, namun anda masih boleh cuba mencari hartanah lama dengan bilangan unit yang tidak terlalu tinggi untuk dijadikan tempat kediaman.

BACA: Harga rumah turun kerana COVID-19? Realiti atau spekulasi?

Tidak kira bagaimana rupa normal baharu ini nanti, realitinya akan ada perubahan gaya hidup yang perlu dibuat terutama sekali bagi yang tinggal di kediaman bertingkat tinggi. Pertimbangkan perkara-perkara di atas dalam membuat penyesuaian hidup anda dan keluarga dalam era Covid-19.

Jika anda bercadang untuk membeli rumah strata, artikel ini mungkin berguna untuk anda: Apakah isu yang dihadapi dalam kehidupan strata dan cara menyelesaikannya?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain