Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

4 Perkara mesti ada sekiranya anda nak buat wasiat harta sendiri

test

Wasiat, hibah dan waqaf adalah antara instrumen dalam perancangan harta pusaka. Tapi masih ramai yang tidak tahu cara untuk buat sebuah dokumen pewarisan harta yang lengkap.

4-Perkara-mesti-ada-sekiranya-anda-nak-buat-wasiat-sendiri
© Fabio Balbi/ 123RF

Semakin hari, semakin ramai orang yang sedar akan kepentingan merancang harta supaya dapat memberi manfaat yang berterusan kepada waris. Di Malaysia, orang Islam dan bukan Islam tertakluk di bawang undang-undang pewarisan yang berbeza. Bagi orang Islam, harta pusaka yang tidak diwasiatkan akan dibahagikan mengikut Faraid manakala bagi orang bukan Islam pula, keutamaan akan diberikan kepada mereka yang menguruskan pengebumian dan pembayaran hutang tertunggak. 

Ketahui lebih tentang perbezaan antara wasiat, hibah dan faraid

Penyediaan wasiat dapat menyelesaikan banyak kemelut pada kemudian hari. Walaubagaimanapun, dari sudut teknikaliti masih ramai yang keliru dan tidak tahu bagaimana untuk buat sebuah dokumen perwarisan harta yang lengkap. Oleh itu jom kita lihat perkara yang perlu dibuat untuk merancang perwarisan harta.

1. Kumpul dan senaraikan segala aset dan liabiliti semasa

Ini adalah langkah pertama yang semua orang mesti buat. Senaraikan semua aset dan hutang (liabiliti) yang anda miliki sekarang. Di samping itu, simpan semua dokumen-dokumen berkaitan dalam satu fail khas. Labelkan fail tersebut untuk memudahkan waris mencarinya setelah anda tiada nanti.

Selain itu, gunakan Google Doc, Goole Sheet atau atau apa-apa aplikasi dalam talian untuk senaraikan kesemua aset dan hutang yang anda miliki. Buat dua simpanan, satu salinan elektronik (softcopy) yang boleh disimpan dalam email dan satu salinan cetak (hardcopy) untuk diletakkan sekali dalam fail tersebut.

2. Lantik wasi atau AJK Pusaka

Salah satu perkara penting yang mesti ada dalam dokumen perwarisan harta adalah perlantikan wasi atau Ahlli Jawatankuasa (AJK) pusaka.

  • Apakah tugas wasi ini?

Wasi adalah pemegang amanah yang bertanggungjawab untuk menguruskan harta pusaka anda, mengikut wasiat atau pesanan anda. Kebiasaanya, anda disarankan untuk melantik ahli keluarga terdekat yang anda percaya akan berlaku amanah setelah pemergian anda nanti.

  • Apa akan terjadi sekiranya anda tidak melantik wasi?

Waris perlu mendapatkan kata sepakat untuk melantik seorang wakil untuk menguruskan harta pusaka. Permuafakatan ini akan memanjangkan lagi proses menuntut harta pusaka nanti.

BACAApa terjadi pada duit simpanan ASB sekiranya anda meninggal dunia & proses tuntutan mana yang terbaik?

3. Sediakan dana pantas

  • Apa yang dimaksudkan dengan dana pantas ini?

Dana pantas adalah aset tunai yang boleh dituntut oleh waris secara langsung selepas anda meninggal dunia tanpa perlu melalui proses untuk dapatkan surat perintah kuasa. Contoh aset dana pantas adalah duit dalam akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP ) dan Tabung Haji yang telah berpenama. Pampasan takaful berpenama pun termasuk dalam aset dana pantas.

  • Kenapa perlu ada dana pantas?

Ini untuk memudahkan waris anda menguruskan harta pusaka. Kena ingat nak urus harta pusaka bukan percuma! Ada kos yang perlu dikeluarkan. Telah terjadi banyak kes harta pusaka yang terus terbeku kerana waris tiada tunai untuk uruskan harta pusaka arwah.

Walaupun anda tinggalkan RM2 juta dalam akaun bank sekalipun, wang tersebut akan terus dibekukan  jika waris anda tiada tunai sekurang-kurangnya 5% daripada keseluruhan harta pusaka anda. Akhirnya waris langsung tidak dapat menuntut manfaat daripada harta pusaka.

4. Dokumen yang disediakan mesti bertulis, bertarikh dan bersaksi

“Arwah ayah ada bagitau aku sebelum dia pergi dulu, yang tanah kat kampung tu dia nak bagi pada aku sebagai anak sulung.”

Dulu-dulu di zaman atuk nenek kita, mereka tidak begitu ambil perhatian terhadap perancangan harta. Biasanya kalau nak berikan harta mereka cuma beritahu melalui cakap mulut sahaja. Tiada hitam putihnya.

Oleh itu, penting sekiranya nak buat wasiat, pastikan dokumen pewarisan tersebut lengkap bertarikh dan mempunyai saksi. Ini bagi mengelakkan pertikaian antara waris setelah anda meninggal dunia sekiranya ada yang tidak bersetuju dengan pesanan anda semasa hidup.

Dengan adanya dokumen lengkap sebegini, mudah bagi wasi atau AJK pusaka untuk laksanakan pesanan arwah. Sama ada arwah ada berwasiat, buat hibah atau waqafkan sebahagian daripada hartanya.

BACA: Hibah: Apa akan terjadi sekiranya berlaku kematian pemilik rumah?

5. BONUS: Dapatkan khidmat pakar

Walaupun cara membuat dokumen pewarisan ini nampak mudah, tetapi sebenarnya ia tidaklah semudah yang disangka. Lebih-lebih lagi sekiranya anda memang tiada ilmu dan kepakaran dalam bidang perwarisan harta pusaka. Oleh itu, sewajarnya juga and cari dan dapatkan khidmatan pakar pewarisan harta pusaka untuk bantu rancang harta anda.

Anda ada banyak pilihan khidmat pakar pewarisan di Malaysia, boleh cari dan dapatkan konsultasi dari mereka. Yang penting adalah anda rancang dan pastikan harta yang anda  kumpul selama ini dapat memberi manfaat bukan sahaja kepada waris, tetapi kepada anda apabila sebahagian daripadanya disedekah atau diwaqafkan untuk manfaat umum.

Artikel asal ini diterbitkan oleh Majalah Labur dan ditulis oleh Fakhrur Radzi. 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain