Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

(DIKEMASKINI PADA SEPT 2021) 10 pemaju hartanah terkemuka di Malaysia

test

Tidak kira sama ada ia syarikat pemaju perumahan yang kecil mahupun pemaju yang sudah ternama, kualiti pastinya menjadi ciri utama yang dipertimbangkan oleh pembeli ketika ingin membeli rumah. Di bawah ini kami senaraikan 10 pemaju hartanah terkemuka di Malaysia tahun 2021.

top property developers in Malaysia 2021
© Hellen Sergeyeva/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari (UPDATED SEPT 2021) Top 10 property developers in Malaysia oleh Azmah Zakariah.

Selain daripada lokasi yang baik dan mampu milik, pemaju yang bereputasi baik juga turut dipertimbangkan oleh pembeli ketika membeli hartanah untuk dijadikan pelaburan. Namun begitu, walaupun mempunyai rekod prestasi yang cemerlang itu mungkin memberi kelebihan kepada sesebuah syarikat pemaju, sesetengah orang berpendapat pemaju yang kurang dikenali juga boleh menjadi taruhan dalam soal pembelian hartanah.

Sesebuah syarikat pemaju harta tanah sepatutnya mempunyai pemahaman yang menyeluruh tentang undang-undang dan syarat perancangan serta pembinaan di samping tahu menilai cara merealisasikan pulangan pelaburan yang bagus. Kepentingan memilih pemaju yang baik boleh ditentukan melalui kejayaan projek yang terdahulu, produk dan perkhidmatan yang berjenama dan berkualiti, kestabilan kewangan, pulangan dan juga rangka masa serta perancangan yang jelas.

Oleh itu, satu daripada perkara biasa yang perlu anda teliti ketika membeli hartanah ialah reputasi pemaju dan nilai pasaran hartanah tersebut. Berikut ini disenaraikan 10 pemaju perumahan terkemuka di Malaysia yang berjaya mencipta nama ke puncak dengan rekod yang terbukti cemerlang. Ini adalah berdasarkan anugerah berprestij yang diadakan setiap tahun iaitu iproperty.com.my 2021 Top Property Developers – People’s Choice Award melalui iProperty Development Excellence Awards (iDEA).

Pemaju-pemaju hartanah tempatan ini telah dipilih berdasarkan bilangan undi tertinggi yang diberikan oleh orang ramai dan keputusannya telah disahkan secara bebas oleh rakan undi iDEA, PwC Malaysia. Pemaju disusun mengikut abjad.

Nota: The People’s Choice Award diberikan kepada pemaju hartanah tempatan terbaik berdasarkan bilangan undi tertinggi oleh orang ramai dan keputusannya telah disahkan secara bebas oleh rakan undi iDEA, PwC Malaysia.

Bilangan pemaju yang ada di Malaysia

Menurut Persatuan Pemaju Hartanah & Perumahan Malaysia (REHDA), terdapat lebih daripada 1,000 pemaju perumahan di seluruh Semenanjung Malaysia yang memainkan peranan membangunkan hampir 80% daripada seluruh pembinaan harta tanah di negara ini.

10 pemaju hartanah terkemuka di Malaysia -2021

Mari kita semak senarai dibawah untuk melihat pemaju hartanah terbaik di Malaysia mengikut bilangan undian orang ramai.

1. CPI Land Sdn Bhd

Pencapaian/Sumbangan/Inovasi: Tumpuan CPI Land adalah pada mewujudkan gaya hidup mesra alam melalui perancangan seluruh pengalaman hidup bakal pelanggan mereka.

CPI-Land top property developer
© CPI Land Sdn Bhd

CPI Land Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat pemaju yang inovatif dan kontemporari yang mewujudkan gaya hidup mesra alam. Mereka tertumpu pada memenuhi seluruh pengalaman hidup dan kehendak bakal pelanggan. CPI Land amat mengambil berat tentang mewujudkan gaya hidup yang sofistikated tetapi dalam masa yang sama mengutuhkan kelestarian, mengutamakan keselesaan kualiti selain kos yang berpatutan. Antara projek terkenalnya termasuklah Tuan Residency dan Dian Residency. Mereka juga akan menawarkan dua lagi hartanah baru, Tuan 2egacy dan Dian Residency 2. Tuan 2egacy telah dibuka untuk pendaftaran pada bulan Jun 2021 sementara Dian Residency 2 dijangka akan siap dibina pada tahun 2026. Dalam tahun 2019, pulangan bersih jualan CPI Land dilaporkan meningkat sebanyak 163.76%.

2. Glomac Bhd

Pencapaian/Sumbangan/Inovasi: Glomac Bhd menawarkan pelbagai pilihan kerana idea mereka dibangunkan mengikut kemahuan dan kehendak para pembeli dan rangkaian kediaman yang ditawarkan merangkumi rumah mampu milik hingga kediaman mewah, pembangunan bercampur hingga kediaman yang tenang dan amat privasi.

© Glomac Bhd

Tersenarai di Papan Utama Bursa Malaysia Securities Berhad, Glomac Bhd telah dimantapkan dengan reputasi yang dipercayai sebagai sebuah syarikat pemaju hartanah yang bertanggungjawab dan berwawasan dengan rekod mereka yang kukuh dalam membangunkan perbandaran, hartanah kediaman, komersial dan pembangunan bercampur. Setakat hari ini, mereka telah menyiapkan pembangunan dengan jumlah nilai jualan melebihi RM8.8 bilion manakala untuk projek masa hadapan mereka, Glomac Berhad akan melancarkan hartanah bernilai lebih RM900 juta. Bagi suku keempat (Q4) yang berakhir pada 30 April 2021, ia telah mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM4.77 juta.

Glomac Bhd telah melancarkan tiga fasa Seri Kenanga di Saujana Perdana, Sungai Buloh, pada setengah tahun kedua 2020. Dua fasa merangkumi 214 unit rumah teres dua tingkat yang berharga sekitar RM500,000 (unit Bumiputera), sementara satu lagi fasa iaitu rumah bandar dua tingkat dengan harga RM250,000 akan ditawarkan untuk jualan di bawah skim “Rumah Selangorku (RSKU)”. Rumah-rumah bandar tersebut dijadualkan akan siap dibina pada tahun 2023.

Terdapat beberapa pembangunan hartanah yang baru dilancarkan oleh Glomac Bhd untuk pembeli yang berminat. Antaranya:

Glomac juga mencipta beberapa kejayaan besar pembangunan di Kelana Jaya seperti Kelana Business Centre, Kelana Centre Point, Dataran Glomac, Plaza Glomac dan juga Glomac Business Centre.

3. Ideal Property Group

© Ideal Property Group

Pencapaian/Sumbangan/Inovasi: Ideal Property Group telah membina sebuah cawangan sekolah yang baru di Bayan Lepas bagi Persatuan Kebajikan Pulau Pinang untuk Kanak-kanak Terencat Akal dan kumpulan ini menyasarkan untuk mewujudkan sebuah pembangunan berorientasikan komuniti lestari yang merangkumi kejayaan menyiapkan projek perumahan One Foresta pada bulan Mac 2019, I-Santorini pada bulan Disember 2019 dan Forest Ville pada bulan Februari 2020.

Daripada kondominium mewah bertingkat tinggi hinggalah kepada hartanah kediaman berlandskap, Ideal Property Group menggabungkan elemen-elemen fokus pada komuniti, jimat tenaga serta kelestarian alam sekitar untuk menjalankan pemajuan berkualiti.

Dengan lebih 6,000 unit kediaman dan komersial yang berjaya disiapkan serta 15,000 unit lagi yang sedang disiapkan, portfolio projek Kumpulan ini yang kian berkembang menjadikan Ideal Property Group satu nama terkemuka dan dipercayai dalam pembangunan hartanah di Pulau Pinang. Salah satu projek terkenal mereka ialah Queens Waterfront di Bayan Lepas.

Ideal Property Group telah kerap kali menerima anugerah tempatan dan antarabangsa dalam bidang pembinaan, seni bina dan pembangunan perancang komuniti. Semua ini menjadi bukti kepada rekod kecemerlangan mereka dari segi kualiti, inovasi dan produk bernilai tinggi yang berterusan menarik pembeli dan pelabur.

4. Mah Sing Group Bhd

Pencapaian/Sumbangan/Inovasi: Mah Sing Group Bhd memiliki tiga kawasan utama di Lembah Klang dan turut memperkenalkan Madam Loan, Chatbot Memproses Permohonan Pinjaman Perumahan iaitu platform pendidikan yang pertama ditubuhkan di Malaysia untuk membantu proses berkaitan dengan permohonan pinjaman perumahan. Bakal pembeli rumah boleh membuat pertanyaan tentang pinjaman perumahan dan menghantar permohonan pinjaman mereka pada bila-bila masa melalui chatbot tersebut.

Mah Sing Group Bhd merupakan sebuah lagi syarikat pemaju hartanah terkemuka di Malaysia. Ia mula terlibat dalam pemajuan hartanah pada tahun 1994 dan telah mencipta nama melalui 47 projek di seluruh Malaysia dan menjual hampir 39,000 unit hingga ke hari ini. Pembangunan perbandaran mereka yang pertama, yang dilancarkan pada tahun 2000, ialah pemajuan Sri Pulai Perdana di Skudai, Johor dengan ciri lain daripada yang lain iaitu projek rumah berangkai berpagar dan berpengawal pertama di Johor. Keuntungan bersih Mah Sing Group Bhd bagi Q2 (yang berakhir pada Jun 2021) meningkat tiga kali ganda kepada RM40 juta daripada RM12.82 juta berbanding suku yang sama tahun lalu.

Pada tahun 2012, kumpulan ini telah melancarkan projek perbandaran Southville City yang berpagar dan berpengawal sepenuhnya dengan kejiranan hijau yang terancang dan mesra keluarga. Projek seluas 428 ekar tersebut mencatatkan Nilai Pembangunan Kasar (GDV) sebanyak RM11.1 bilion. Projek-projek besar yang masih berjalan termasuklah:

5. Matrix Concepts Holdings Bhd

  Pencapaian/Sumbangan/Inovasi: Matrix Concepts Holdings Bhd telah memajukan lebih 6,000 ekar perbandaran Bandar Sri Sendayan bagi memenuhi permintaan terhadap rumah yang semakin meningkat di Lembah Klang. Ia turut menyediakan peluang komersial serta industri dalam kawasan tumpuan utama ekonomi yang menguntungkan ini. Lebih 20% daripada keseluruhan pemajuan diperuntukkan untuk taman-taman kejiranan hijau, serta Taman Hijau Sendayan seluas 26 ekar, yang kesemuanya digabungkan dengan tujuan untuk menyediakan persekitaran sihat bagi perbandaran moden tersebut.

  © Matrix Concepts Holdings Bhd

  Matrix Concepts Holdings Bhd (Matrix) telah ditubuhkan pada tahun 1996 dan telah disenaraikan di papan utama Bursa Malaysia Securities Berhad pada 28 Mei 2013. Aktiviti perniagaan mereka tertumpu pada empat tonggak utama iaitu Pembangunan Hartanah, Pembinaan, Pendidikan dan Hospitaliti. Keuntungan bersih Matrix Concepts meningkat sebanyak 41.2% dalam Q4 (yang berakhir pada Mac 2021) kepada RM78.47 juta daripada RM55.58 juta pada suku yang sama tahun lalu.

  Projek-projek Matrix benar-benar menghidupkan slogan mereka, “Nurturing Environments, Enriching Lives” dengan menjadi pembangun komuniti yang prihatin, menyediakan pendidikan yang ulung dan berkualiti untuk generasi akan datang serta menyemai komuniti lestari yang diintegrasikan ke dalam semua pemajuan mereka. Matrix telah membentuk Bandar Sri Sendayan di Seremban menjadi sebuah perbandaran berkonsepkan kemandirian kelestarian serba lengkap dengan gabungan peluang perniagaan dan kepuasan hidup yang sempurna. Terdapat beberapa projek baru di Bandar Sri Sendayan. Antaranya – Lunaria IIIErvina, Clover, CrisanthaCadena dan Lot Komersial Sendayan Metropark.

  Pada akhir tahun kewangan 2019, Matrix telah menyiapkan dan menyerahkan lebih daripada 6,450 unit hartanah kediaman dan komersial di Malaysia dan Australia dengan Nilai Pembangunan Kasar (GDV) sebanyak RM3.67 bilion sepanjang 5 tahun lepas. Gabungan GDV untuk projek yang sedang berjalan dan projek masa depan adalah kira-kira RM15 bilion sehingga tahun 2027.

  6. OSK Property Holdings Berhad

  Pencapaian/Sumbangan/Inovasi: OSK Property Holdings Berhad komited terhadap penyerahan yang tepat pada masanya, kualiti dan kemampuan untuk dimiliki. Kepakaran mereka dalam pemajuan hartanah, kekuatan dalam pembinaan dan pengetahuan dalam pembuatan bahan binaan membolehkan mereka menggabungkan kesemua sumber tersebut sambil mengoptimumkan kos lalu menyerahkan produk yang berkualiti tinggi hingga layak memenangi anugerah pada harga mampu milik.

  osk top property developer
  © OSK Property Holdings Berhad

  OSK Property Holdings Berhad merupakan satu daripada pemaju hartanah terkemuka di Malaysia. Mereka sentiasa komited dalam menyerahkan projek kediaman, komersial dan perbandaran yang berkualiti. Di Semenanjung Malaysia, terutamanya di Lembah Klang, Pulau Pinang, Kedah, Johor, Pahang dan Negeri Sembilan, OSK Property telah menyediakan rumah untuk lebih 40,000 keluarga dan 55 pembangunan di Malaysia. Bukan itu saja, mereka juga telah mengorak langkah ke arah projek luar negara mereka yang pertama iaitu pembangunan integrasi campuran terbesar tunggal Melbourne di Australia. OSK Holdings mencatatkan 51% peningkatan dalam keuntungan Q1 2021 yang sebahagian besarnya dipacu melalui segmen hartanah, perkhidmatan kewangan dan pemegangan pelaburan.

  Lihat projek-projek baru OSK Property Holdings Berhad di bawah:

  7. Platinum Victory Development Sdn Bhd

   Pencapaian/Sumbangan/Inovasi:  Platinum Victory Development Sdn Bhd telah mengubah Setapak menjadi satu daripada subbandar kediaman yang popular dan ramai penduduk. Kini Setapak mempunyai semua infrastruktur, kemudahan dan ketersambungan yang diperlukan di kawasan tersebut lalu menobatkannya sebagai permata pelaburan akan datang. Mereka turut menyediakan pengalaman pemilikan rumah yang menarik yang digabungkan dengan rumah berkualiti serta harga berpatutan.

   © Platinum Victory Development Sdn Bhd

   Bersandarkan pengalaman yang luas dalam industri pembangunan hartanah ini, Platinum Victory akan terus mencipta keajaiban dalam memenuhi kehendak pembeli. Syarikat yang dikenali dengan projek bertingkat tinggi dalam bandar ini, terutamanya di Setapak, atau lebih popular dengan singkatan PV, telah diiktiraf sebagai sebuah syarikat pemajuan yang sentiasa dicari-cari di Kuala Lumpur kerana pembangunannya yang praktikal dan wajar, sama ada untuk kediaman mahupun komersial.

   Setelah sekian lama menyiapkan dan menyerahkan lebih daripada 10,000 rumah dan kedai dengan saiz yang selesa dan susun atur yang praktikal, Platinum Victory telah mengukir namanya sebagai sebuah syarikat pemaju yang bereputasi baik bagi kualiti. Melalui prinsip penambahbaikan kelestarian dan inovasi ke arah kecemerlangan, model perniagaannya telah banyak mencatatkan detik-detik unggul bagi Platinum Victory. Antara projek yang telah diselesaikan adalah Vista Langkawi @ Residensi PV18Residensi Platinum Teratai, Platinum Suites (The Face Suites) dll.

   8. Sheng Tai International Sdn Bhd

   Pencapaian/Sumbangan/Inovasi:  Sheng Tai International Sdn Bhd menawarkan serangkaian besar produk hartanah, perkhidmatan dan jenama yang memenuhi kehendak pasaran mewah, “upscale” dan ekonomi. Mereka juga menyediakan sistem yang komprehensif untuk mereka yang ingin mencari destinasi pelaburan yang berkembang pesat dengan pejabat-pejabat antarabangsa serta mempromosikan gaya hidup, kehidupan serta perspektif perdagangan silang sempadan dengan memanfaatkan Pusat Sehentinya.

   ShengTai top property developer
   © Sheng Tai International Sdn Bhd

   Sheng Tai International merupakan syarikat pemaju pemenang anugerah dengan kehadirannya di seluruh Asia. Mereka menawarkan banyak produk hartanah, perkhidmatan serta jenama yang memenuhi kehendak semua kategori; pasaran mewah, “upscale” serta ekonomi. Sejak penubuhannya pada tahun 2012, Sheng Tai komited dalam mewujudkan kehidupan kontemporari pada harga yang kompetitif berserta hospitaliti mesra. Pada tahun 2021, Sheng Tai International telah memeterai sebuah Memorandum Perjanjian (MoA) yang eksklusif dengan sebuah syarikat pengeluar sarung tangan nitril dan lateks ternama di Malaysia, KenTeam Asia Glove Hub Sdn Bhd (KenTeam). Ia menjadi pintu masuk kepada Sheng Tai International ke dalam industri pembuatan sarung tangan nitril yang berkembang dengan amat pantas disebabkan oleh COVID-19 dan jangkitan lain.

   Lihat senarai pelancaran projek baru Sheng Tai International ini:

   9. Sime Darby Property Berhad

   Pencapaian/Sumbangan/Inovasi: Sime Darby Property Berhad telah melancarkan sebuah platform “co-creation” yang dibuat untuk merevolusikan masa depan pembelian hartanah. Platform ini membolehkan pelanggan berhubung dan bersama-sama mencipta produk dengan Sime Darby, dengan memilih keutamaan mereka pada konsep, reka bentuk dan kemudahan pembangunan.

   Sime Darby top property developer
   © Sime Darby Property Berhad

   Sime Darby Property Berhad mempunyai rekod yang cemerlang dalam hartanah kediaman, komersial dan industri. Hingga waktu ini, 24 perbandaran yang aktif di lokasi-lokasi utama serta pembangunan berintegrasi dan mempunyai peluang pemasaran telah dibina oleh Sime Darby Property Berhad. Sebagai sebuah syarikat pemaju terbesar di Malaysia dari segi simpanan tanah mereka, mereka masih ada 19,977 ekar tanah lagi untuk dibangunkan dengan GDV yang dianggarkan sebanyak RM86.9 bilion.

   Banyak perbandaran dan pembangunan mereka mempunyai akses langsung kepada hab pengangkutan lebuhraya utama dalam kawasan pembangunan utama iaitu dari kawasan tengah Lembah Klang hinggalah ke Negeri Sembilan dan Johor di Selatan. Di samping itu, Sime Darby Property Berhad juga telah menapak di peringkat global dengan projek Stesen Kuasa Battersea mereka yang ikonik di tengah London, United Kingdom.

   Berikut ini adalah projek Sime Darby Sdn Bhd yang baru dilancarkan dan dibuka untuk jualan:

   10. Tropicana Corporation Berhad

   Pencapaian/Sumbangan/Inovasi:  Tropicana Corporation Berhad tertumpu pada kebolehaksesan, ketersambungan, konsep dan reka bentuk inovatif, ruang terbuka yang luas, kemudahan, keselamatan berbilang peringkat serta kualiti. Mereka telah membuat inovasi dan mentakrifkan semula erti kata kehidupan melalui pewujudan pembangunan berintegrasi dengan menggabungkan komponen kediaman dan komersial untuk mencipta perbandaran yang berkembang maju yang terhubung secara strategik.

   tropicana top property developer
   © Topicana Corporation Berhad

   Tropicana Corporation Berhad telah menjadi jenama sebutan ramai dalam pembangunan komuniti selama lebih daripada empat dekad. Mereka memberi penekanan terhadap keperluan pelanggan dengan membina perbandaran dan pemajuan yang berintegrasi sepenuhnya. Ketika merancang sesebuah perbandaran, Tropicana Corporation Berhad meletakkan keeksklusifan mereka yang merangkumi sembilan tumpuan utama; kebolehaksesan, ketersambungan, konsep dan reka bentuk inovatif, ruang terbuka yang luas, kemudahan, keselamatan berbilang peringkat serta kualiti. Selain daripada pemajuan perbandaran dan komuniti, mereka juga memasuki industri hospitaliti dengan memperkenalkan W Hotel dan The Tropicana Residences betul-betul di tengah Kota Raya Kuala Lumpur. Pulangan mereka telah meningkat kepada 68.5% iaitu RM250.5 juta untuk suku yang berakhir pada Mac 2021 berbanding suku yang sama tahun lalu.

   Berikut ini merupakan projek Tropicana Corporation Berhad yang baru dilancarkan dan dibuka untuk jualan:

   Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

   Artikel Lain