Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 bantuan yang boleh dimanfaatkan oleh B40 and M40 melalui Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN)

test

Bantuan Prihatin Nasional (BPN) menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) telah diumumkan oleh Perdana Menteri sebagai bantuan segera bagi menangani impak COVID-19.

Pakej-Rangsangan-Ekonomi-Prihatin-Rakyat-PRIHATIN
© Anadolu Agency/ GettyImages

Tanggal 27 Mac 2020, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) berjumlah RM 250 bilion yang akan memberikan manfaat kepada segenap lapisan masyarakat terutamanya kepada golongan B40 dan M40.

Pakej rangsangan segera itu diumumkan bagi menangani impak COVID-19 termasuk menyokong Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS)/ SME. Pakej yang diumumkan telah disambut baik oleh pelbagai pihak sehingga kisah Makcik Kiah menjadi tular di pelbagai media sosial. Apa yang ditekankan oleh Perdana Menteri ialah ianya bertujuan untuk meringankan beban semua pihak tanpa ada yang tercicir.

BACA: 7 faedah utama Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) yang boleh dinikmati rakyat

1. Apa itu Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN)?

PRIHATIN merupakan stimulus yang diumumkan oleh kerajaan bagi membendung impak penularan COVID-19. Pakej ini bertujuan untuk memberi bantuan segera untuk segenap lapisan masyarakat, terutamanya bagi mereka yang terkesan dengan beban tanggungan dan terjejas dari segi sumber pendapatan.

Kerajaan memainkan peranan penting bagi memastikan ekonomi negara terus rancak walaupun negara sedang berdepan dengan wabak COVID-19. Langkah segera diambil melalui polisi pengembangan fiskal dan kewangan bagi memastikan kecairan tunai dan juga turut meningkatkan kuasa beli masyarakat.

2.  Apa itu golongan B40 dan M40?

Berdasarkan Kaji Selidik Kemudahan Asas dan Pendapatan Isi Rumah bagi tahun 2019 oleh Jabatan Standard Malaysia, golongan B40 dikenali sebagai Bottom 40 manakala golongan M40  dikenali sebagai Middle 40.

 • B40

B40 merupakan kumpulan isi rumah terendah yang berpendapatan isi rumah dengan purata bulanan di bawah RM 4,360.00. Hampir 40% penduduk di Malaysia terdiri daripada golongan ini.

 • M40

Golongan M40 ataupun dikenali sebagai Middle 40 berpendapatan isi rumah secara purata sebanyak RM 4,360.00 sehingga RM 9,619.00, dan juga merangkumi hampir 40% penduduk di Malaysia.

BACA:13 Perkara yang anda perlu tahu tentang Pelan Pemulihan Ekonomi Jangka Pendek

3. Insentif PRIHATIN untuk B40 dan M40

Janganlah berasa iri hati dengan golongan yang banyak mendapat manfaat terutamanya golongan B40. Ini kerana kita mungkin masih mendiami rumah yang selesa dan makanan masih tersedia di atas meja sedangkan mereka belum tentu ada apa yang kita ada.

Tidak hanya tertumpu kepada golongan B40, bantuan ini juga turut disalurkan kepada golongan M40.  Antara insentif utama yang bakal dinikmati oleh kedua-dua kelompok ini ialah:

 • Bantuan tunai

  • Bantuan tunai sebanyak RM 1,600 kepada hampir 4 juta isi rumah berpendapatan bulanan RM 4,000 dan ke bawah.
  • Bantuan tunai sebanyak RM 1,000 kepada hampir 1.1 juta isi rumah berpendapatan lebih RM 4,000 hingga RM 8,000.
  • Bayaran akan dibuat secara berperingkat pada bulan April dan Mei 2020.
 • Bantuan Sara Hidup (BSH)

Baki pemberian tunai bagi program Bantuan Sara Hidup (BSH) akan dibayar pada bulan Julai 2020 melibatkan peruntukan sebanyak RM 3.2 bilion.

4. Golongan bujang tidak terkecuali.

Laporan Bancian Penduduk pada tahun 2010 oleh Jabatan Perangkaan Malaysia menunjukkan lebih 5.56 juta lelaki dan wanita berusia 30 tahun ke atas masih belum berkahwin di seluruh negara.

Malahan, statistik pada tahun 2000 juga telah menunjukkan bahawa jumlah wanita bujang 30 tahun ke atas adalah jauh lebih tinggi iaitu seramai 4.8 juta berbanding jumlah lelaki bujang iaitu seramai 739,000 orang.

Golongan ini sering mencetuskan stigma dalam kalangan masyarakat kerana boleh hidup senang berikutan tiada tanggungan turut tidak terkecuali menerima bantuan. Kerajaan Malaysia lebih realistik dalam menilai tanggapan tersebut.

Di bawah Pakej PRIHATIN, bantuan untuk golongan bujang adalah seperti berikut:

 • Bujang, bawah 21 tahun, pendapatan bulanan kurang dari RM 2,000

  • Bantuan akan disalurkan sebanyak RM 800 kepada 3 juta individu bujang berusia 21 tahun ke atas dan berpendapatan bulanan RM 2, 000 dan ke bawah.
 • Bujang, dari 21 tahun, pendapatan bulanan lebih RM 2,000 hingga RM 4,000

  • Bantuan sebanyak RM 500 disalurkan kepada 400, 000 individu bujang berusia 21 tahun ke atas yang berpendapatan bulanan lebih RM 2,000 hingga RM 4, 000.

Bantuan ini juga akan diagihkan secara berperingkat pada bulan April dan Mei 2020. Bantuan kali ini adalah lebih telus kerana data di ambil dari pangkalan data Bantuan Sara Hidup (BSH) dan juga Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

5. Pengecualian bayaran sewa bagi PPR dan Perumahan Awam DBKL

Kesan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) atau Movement Control Order (MCO) yang diumumkan oleh kerajaan baru-baru ini turut memberi kesan kepada penyewa dan juga pemilik tapak yang bergantung kepada gaji harian. Justeru, kerajaan turut komited untuk meringankan beban golongan B40 yang tinggal di bandar seperti:

 • Program Perumahan Rakyat (PPR) 

  • Memanjangkan pengecualian pembayaran sewa bagi penghuni Program Perumahan Rakyat (PPR) daripada sebulan yang diumumkan sebelum ini kepada enam bulan dengan jumlah kos sebanyak RM 3 juta yang ditanggung oleh kerajaan.
  • Penangguhan bayaran ini bermula dari bulan April hingga September 2020.
  • Pengecualian pembayaran sewa ini melibatkan rumah PPR yang disewa, begitu juga dengan transit di bawah pengurusan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.
 • Perumahan Awam DBKL

  • Bagi Perumahan Awam pula, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan memberi pengecualian yang sama dengan PPR. Kerajaan juga telah bersetuju memberikan pengecualian sewaan selama enam bulan untuk semua premis milik Kerajaan Persekutuan.
  • Ini termasuk semua premis milik agensi dan badan berkanun Kerajaan Persekutuan.

5. Diskaun penggunaan kadar elektrik

Kerajaan bersama Tenaga Nasional Berhad (TNB) memberikan peruntukan tambahan RM 530 juta untuk memberi diskaun elektrik berperingkat antara 15% hingga 50% mengikut penggunaan kadar elektrik dengan had maksimum 600 kilowatt sebulan.

 • Diskaun 50% akan diberikan kepada penggunaan elektrik bawah 200 kilowatt.
 • 25% potongan pula bagi penggunaan antara 201 hingga 300 kilowatt
 • dan 15% bagi penggunaan 301 hingga 600 kilowatt.

Lihat 10 perkara yang anda perlu tahu tentang diskaun bil elektrik TNB di bawah pakej PRIHATIN untuk panduan yang lebih terperinci. 

6. Insentif untuk Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS)

Banyak PKS atau SME yang terjejas teruk impak dari COVID-19. Berdasarkan laporan dari laman web rasmi SMECORP, hampir 98.5 % daripada entiti perniagaan di Malaysia adalah PKS dan telah menggajikan hampir 65% daripada tenaga kerja negara.

Justeru, kerajaan turut membantu bagi memastikan daya saing dan kelangsungan PKS di Malaysia. Antara bantuan yang diterima oleh PKS melalui PRIHATIN ialah:

 • Kerajaan telah bersetuju untuk menambah dana dalam tabung Bantuan Kemudahan Khas untuk PKS sebanyak RM 3 bilion, menjadikan jumlah keseluruhannya RM 5 bilion.
 • Selain itu, kadar faedah bagi keseluruhan dana ini akan dikurangkan daripada 3.75 % kepada 3.5%.
 • Di samping itu, kerajaan telah menyediakan dana tambahan sebanyak RM 500 juta di bawah Skim Kredit Mikro yang menjadikan jumlah keseluruhan  RM 700 juta bagi pembiayaan mudah.
 • Skim ini akan dikendalikan oleh Bank Simpanan Nasional (BSN) dengan menawarkan kadar faedah 2% sahaja tanpa cagaran. Syarat kelayakan pinjaman juga dilonggarkan dengan minimum enam bulan operasi berbanding setahun operasi.
 • Sebagai tambahan, amaun pembiayaan juga telah ditingkatkan daripada maksimum RM 50,000 kepada RM 75,000 bagi setiap usahawan. Inisiatif ini adalah terbuka kepada semua usahawan mikro dalam semua sektor perniagaan.

BACA: Apakah perbezaan antara wasiat, hibah dan faraid?

Dapat disimpulkan bahawa, kerajaan hari ini adalah kerajaan yang prihatin terhadap masalah rakyat. Justeru, kita perlu bersatu hati membantu kerajaan untuk menggunakan sebaik mungkin bantuan yang diterima dengan merancang perbelanjaan berhemah dan juga turut mewujudkan tabung kecemasan. Semua pihak perlu tahu memainkan tanggungjawab sosial masing-masing. Ringankan tangan dan kurangkan beban, bantulah apa yang termampu.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain