Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

13 Inisiatif Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) untuk kurangkan beban rakyat

test

Kerajaan telah mengumumkan Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) bernilai RM15 bilion bagi meringankan beban rakyat yang terkesan akibat penularan wabak COVID-19.

Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI)
© Abdul Razak Latif / 123RF

Bermula 13 Januari 2021, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Fasa 2 atau MCO 2.0 telah mula dilaksanakan. Langkah ini menimbulkan keresahan dikalangan rakyat. Strategi kesihatan awam ini dilaksanakan bagi meratakan kembali lengkung apabila kes positif harian COVID-19 mencecah empat angka. Walaubagaimanapun, pihak kerajaan menjangkakan impak yang lebih positif bernading PKP Fasa 1 kerana pada kali ini lebih banyak aktiviti ekonomi dibenarkan untuk beroperasi.

Justeru pada 18 Januari 2021, YAB Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah melancarkan Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) yang berjumlah RM15 bilion. Jika dilihat pada mata kasar, ianya bukanlah suatu pakej rangsangan yang baharu kerana rakyat begitu memerlukan bantuan tunai demi kelansungan hidup. Namun, Pakej Bantuan PERMAI adalah untuk menambah baik inisiatif sedia ada dan juga mempercepatkan pelaksanaan inisiatif yang berkaitan.

Sebanyak 22 inisiatif akan dilaksanakan di bawah PERMAI yang berorientasikan kepada tiga matlamat utama iaitu; Memerangi Wabak COVID-19, Memelihara Kebajikan Rakyat, dan Menyokong Kelangsungan Perniagaan.

PERMAI adalah tambahan kepada empat pakej rangsangan ekonomi yang sudah dilaksanakan sejak penularan COVID-19 pada awal tahun lalu, iaitu Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN), PRIHATIN Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Tambahan, Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) dan Pakej Bantuan KitaPrihatin.

Berikut 13 intipati utama Pakej Bantuan PERMAI untuk rakyat:

1. Program Vaksinasi COVID-19

Pihak kerajaan telah menandatangani tiga perjanjian dengan syarikat pengeluar vaksin, dan dijangka menerima bekalan vaksin yang pertama pada penghujung bulan Februari nanti. Sebanyak Rm3 bilion telah diperuntukkan khusus bagi program ini. Program vaksinasi ini akan berjalan secara berperingkat.

Kumpulan pertama dijangka menerima vaksin adalah pada awal Mac, dan dapat meliputi lebih daripada 80 % atau hampir 27 juta penduduk Malaysia menjelang suku pertama tahun 2022.

Sebagai tambahan, bagi mengelakkan prasangka dan was-was dikalangan masyarakat, hasil Mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam telah memutuskan hukum penggunaan vaksin COVID-19 adalah harus, dan wajib diambil oleh golongan yang disasarkan.

2. Lanjutan moratorium dan pengurangan ansuran pinjaman

Lanjutan moratorium dan pengurangan ansuran pinjaman di bawah pakej PERMAI
© tktktk/ 123RF

Pengurangan atau penangguhan bayaran balik pinjaman akan terus disediakan secara bersasar di sepanjang tempoh PKP. Ini di mana moratorium dan termasuk lanjutan moratorium, serta pengurangan ansuran pinjaman akan ditawarkan oleh pihak bank. Antara kumpulan yang disasarkan termasuk mangsa banjir, kumpulan B40 dan M40, dan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang terjejas. 

Bagi negeri-negeri yang dilanda banjir, 15 buah bank juga telah menawarkan moratorium bayaran balik pinjaman. Lebih 1.3 juta peminjam telah memohon dan menerima bantuan pembayaran, dengan kadar kelulusan sebanyak 95% bagi peminjam individu dan 99% bagi peminjam PKS. Peminjam hanya perlu menghubungi wakil pihak bank berkaitan jika mereka memerlukan fleksibiliti pembayaran.

Pihak Bank Negara Malaysia (BNM) serta Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) bersedia untuk membantu dan memberi khidmat kaunseling melalui telefon atau secara dalam talian fokus bagi peminjam yang menghadapi kesukaran berurusan dengan pihak bank.

BACA: Senarai pelepasan cukai pendapatan LHDN untuk e-Filing 2021 (tahun taksiran 2020)

3. Bayaran secara one-off bagi petugas barisan hadapan

Petugas barisan hadapan mengalami kelesuan mental dan emosi berperang dengan musuh yang tidak nampak dengan mata kasar. Mereka kekal bersiap-siaga bagi meneruskan perjuangan menentang wabak COVID-19.

Menyedari akan peranan dan tugas kritikal mereka, pihak kerajaan melalui Belanjawan 2021 telah meluluskan pemberian secara one-off sebanyak RM500 kepada semua petugas barisan hadapan kesihatan, dan RM300 kepada petugas barisan hadapan yang lain yang akan mula dibayar pada suku tahun (Q1) pertama tahun ini. Manakala bayaran bulanan sedia ada yang diterima sebanyak RM600 oleh petugas barisan hadapan kesihatan dan RM200 oleh petugas barisan hadapan yang lain akan tetap diteruskan sehingga wabak COVID-19 ini berakhir.

4. Pengeluaran i-Sinar KWSP

i-sinar kwsp pakej PERMAI
© Mikhail Davidovich/ gettyimages

Pengeluaran wang dari Akaun 1 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melalui kemudahan i-Sinar telah dibuka kepada semua ahli yang terjejas pendapatan akibat COVID-19 bermula 21 Disember 2020. Namun, masih ramai yang merungut dengan prosedur sedia ada yang kelihatan kurang mesra pencarum.

Peka dengan permasalahan ini, kerajaan telah dimaklumkan bahawa KWSP akan membuat pembayaran pendahuluan sehingga RM1,000 bagi permohonan kemudahan i-Sinar Kategori 2 terutamanya bagi mereka yang menghadapi pelbagai cabaran akibat PKP serta bencana banjir.

Proses pembayaran pendahuluan i-Sinar Kategori 2 juga dipermudahkan kerana mulai 26 Januari 2020, ahli hanya perlu membuat pengisytiharan kendiri bahawa mereka memenuhi kriteria yang ditetapkan dan menghantar dokumen sokongan secara dalam talian. Maklumat lanjut akan diumumkan oleh KWSP dalam masa terdekat.  

Terkini, lebih 3 juta telah diluluskan permohonan dengan jumlah RM 24 bilion akan disalurkan pada tahun ini.

BACA: i-Sinar KWSP: Permohonan Pengeluaran RM10,000 Akaun 1 & Syarat kelayakan

5. Mempercepatkan bayaran BPN 2.0 dan BPR

Di bawah Pakej Bantuan KITA PRIHATIN yang telah diperkenalkan, bayaran FASA 2 Bantuan Prihatin Nasional (BPN) 2.0 akan dipercepatkan, iaitu mulai 21 Januari 2021. Sejumlah 11.1 juta penerima akan mendapat bayaran sebanyak RM2.38 bilion.

Manakala, Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) pula, bayaran FASA 1 akan melibatkan lebih daripada 8 juta penerima. Golongan isi rumah berpendapatan sehingga RM5,000 sebulan akan menerima bantuan tunai sebanyak RM300, dan bagi kategori bujang berpendapatan sehingga RM2,000 sebulan, mereka akan menerima bantuan tunai sebanyak RM150.

6. Program Bakul Makanan

program bakul makanan permai
© mantisphoto/ 123RF

Kerajaan telah meningkatkan kadar bantuan kebajikan bulanan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) berkuat kuasa mulai bulan Januari 2021 melalui Belanjawan 2021. Bantuan ini akan melibatkan bajet sebanyak RM2.2 bilion dan akan memanfaatkan lebih daripada 400 ribu penerima.

JKM juga akan melaksanakan Program Bakul Makanan yang merangkumi barang makanan keperluan bernilai RM100 bagi setiap isi rumah yang layak, dengan jumlah peruntukan sebanyak RM50 juta. Namun, pihak kerajaan perlu menyelia dan memastikan pihak yang menguruskan Program Bakul Makanan akan mengagihkan bantuan secara telus dan biarlah ‘isi bakul’ yang disediakan sepadan dengan nilai harga.

7. Lanjutan tempoh bayaran balik pinjaman pendidikan PTPTN 

Bagi peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang terjejas akibat bencana banjir dan pandemik COVID-19, mereka boleh memohon penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN selama tiga bulan. Permohonan penangguhan boleh dibuat sehingga 31 Mac 2021.

8. Rebat elektrik TNB

Rebat elektrik pada kadar 2 sen setiap kilowatt per jam (kWh), bersamaan penurunan bil elektrik sehingga 9%) diberikan kepada semua pengguna domestik dan bukan domestik Tenaga Nasional Berhad (TNB)
© Titipong Sukpaiboonwat/ 123RF

Rebat elektrik pada kadar 2 sen setiap kilowatt per jam (kWh), bersamaan penurunan bil elektrik sehingga 9%) diberikan kepada semua pengguna domestik dan bukan domestik Tenaga Nasional Berhad (TNB) bagi tempoh 6 bulan mulai 1 Januari hingga 30 Jun 2021.

BACA: 6 cara berkesan untuk rendahkan bil elektrik anda (#6 pasti mengejutkan)

9. Mewujudkan geran padanan

Kerajaan memperuntukkan RM25 juta di bawah program GLIC/GLC Disaster Relief Network sebagai geran padanan bersama syarikat berkaitan kerajaan bagi inisiatif sosial bagi membantu golongan sasaran. Ini termasuklah pemberian bantuan kepada komuniti termasuk warga emas, gelandangan, Orang Kelainan Upaya (OKU) dan mangsa banjir di Pahang dan Terengganu.

10. Melanjutkan tempoh pelepasan cukai khas ke atas pembelian telefon bimbit, komputer dan tablet

 Melanjutkan tempoh pelepasan cukai khas ke atas pembelian telefon bimbit, komputer dan tablet di bawah pakej permai
© milkos/ 123RF

Di sepanjang tempoh PKP Fasa 1 dan Fasa 2, rakyat perlu menyesuaikan diri dengan normal baharu. Peralatan seperti telefon bimbit pintar, komputer dan tablet merupkan suatu keperluan bagi setiap isi rumah bagi mengikuti pembelajaran secara digital atau Bekerja Dari Rumah atau Work From Home (WFH). Justeru, kerajaan melanjutkan tarikh pelepasan cukai khas sehingga RM2,500 ke atas pembelian telefon bimbit, komputer dan tablet yang telah berakhir pada 31 Disember 2020 ke setahun lagi sehingga 31 Disember 2021.

11. Data percuma bulanan 1GB

Kerajaan akan melaksanakan pemberian data 1GB secara percuma kepada orang ramai untuk melayari laman web, termasuklah untuk tujuan pendidikan. Kemudahan yang bernilai RM500 juta ini telah dilaksanakan pada 1 Januari 2021 dan akan dilanjutkan sehingga hujung April 2021.

12. Pakej telekomunikasi khas

Pakej telekomunikasi khas untuk pelajar yang bakal menduduki peperiksaan SPM dan STPM dan akan diperluaskan kepada pelajar institusi pengajian tinggi (IPT)-Permai
© Sornranison Prakittrakoon/ 123RF

Sebagai tambahan, pakej langganan khas untuk pelajar yang bakal menduduki peperiksaan SPM dan STPM dan akan diperluaskan kepada pelajar institusi pengajian tinggi (IPT). Pakej ini juga akan disediakan sehingga penghujung April 2021. Syarikat telekomunikasi perlu lebih proaktif dalam memaklumkan inisiatif yang disediakan kepada pelanggan masing-masing. 

13. Pengecualian cukai jualan kenderaan penumpang CKD/ CBU

Pengecualian cukai jualan untuk kereta penumpang dilanjutkan untuk tempoh enam bulan sehingga 30 Jun 2021. Ini bagi merancakkan semula jualan automotif yang terjejas akibat pandemik COVID-19. Pengecualian cukai ini membabitkan kenderaan pemasangan tempatan (CKD) dan model diimport sepenuhnya (CBU). 

Kerajaan prihatin dan sedar pelaksanaan PKP Fasa 2 dan diikuti dengan Proklamasi Darurat yang berkuat kuasa di negara ini mulai 11 Januari hingga 1 Ogos 2021 telah menimbulkan kegusaran di kalangan masyarakat serta komuniti perniagaan. Namun, perlu difahami bahawa pengisytiharan darurat adalah bertujuan untuk mengekang kebejatan penularan wabak COVID-19 yang kini menjadi ancaman utama terhadap pembangunan sosioekonomi negara. Kerajaan akan berusaha sedaya upaya untuk memastikan impak daripada langkah tersebut ke atas persekitaran ekonomi negara adalah terkawal.

BACA: Beza CCRIS dan CTOS: Sama macam blacklist ke? Macam mana nak semak?

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Artikel Lain