Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Nak deko ruang tamu kecil? Ini 7 tips yang anda boleh cuba

test

Masih mencari tip yang sesuai untuk deko ruang tamu kecil anda? Ketahui segalanya dalam artikel ini!

Ruang tamu merupakan salah satu ruang utama di dalam rumah. Tidak kira ruang tamu ini kecil atau besar, ia tetap mempunyai pelbagai fungsi daripada menerima tetamu hinggalah menjadi ruang untuk keluarga bersantai.

Bagi mereka yang gemarkan dekorasi, pasti anda akan gemarkan deko ruang tamu yang ringkas tapi cantik. Bagaimanakah cara menghias ruang tamu yang sempit dan kecil? Jangan bimbang, kami akan kongsikan beberapa tip yang boleh anda cuba dalam artikel ini.

1. Pemilihan warna yang sesuai

Bagi mendapatkan pelbagai gaya yang menarik di ruang tamu ini, warna memainkan peranan yang penting. Walaupun nampak seperti remeh, ia sebenarnya dapat mempengaruhi mood sesuatu ruang itu.

Anda boleh menggunakan pelbagai jenis warna walaupun ruang tamu anda kecil dan sempit tetapi pastikan warna tersebut terdiri daripada warna-warna cerah kerana ia akan membuatkan ruang tamu anda tampak lebih luas. Berikut merupakan antara pilihan warna yang boleh dicuba di ruang tamu:

a. Putih (White)

deko-ruang-rumah-putih
© skdesign | 123rf

Putih, warna yang klasik dan sentiasa sesuai untuk apa jua ruang. Warna ini sudah lama dikenali sebagai warna yang mampu menukarkan ruang kecil menjadi luas.

b. Kelabu (Grey)

ruang-tamu-kecil-kelabu
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Warna kelabu ini bukan sahaja membuatkan ruang tamu kelihatan lebih luas tetapi ia juga menonjolkan gaya ruang tamu rumah yang moden. Bagi mereka yang kurang menyukai warna putih kerana bimbang nampak cepat kotor, ini warna alternatif untuk anda.

Ia juga sangat sesuai untuk digabungkan bersama hiasan dalaman ruang tamu kecil yang lain kerana warnanya yang neutral akan memberikan latar belakang yang cantik bagi hiasan dinding yang ingin digunakan.

c. Perang muda (Soft Blonde)

ruang-tamu-kecil-perang-muda
© followtheflow | 123rf

Bagi mereka yang ingin tampil dengan gaya berbeza, apa kata anda cuba warna ini. Warna ini sangat sesuai digandingkan dengan hiasan gaya klasik seperti perabot rotan. Apa yang menarik, jika anda ingin berubah selera, warna perang muda ini juga sesuai untuk ditukar 360 darjah dengan menggabungkannya bersama gaya hiasan ruang tamu mewah.

BACA: 6 kesilapan besar yang anda lakukan ketika mengecat rumah

2. Perabot yang sesuai

Walaupun nampak tidak penting, pemilihan perabot yang sesuai mampu memberi kelainan kepada ruang tamu. Sebelum membuat pilihan perabot, tanya diri anda dahulu:

 • Apakah gaya yang ingin ditonjolkan di ruang tamu ini?
 • Apakah fungsi utama ruang tamu ini nanti?
 • Bagaimana boleh saya deko ruang tamu kecil untuk memaksimumkan penggunaannya?

Dekorasi ruang tamu kecil sudah semestinya mencabar dari segi saiz, tetapi apa yang menarik, pada zaman ini, terdapat pelbagai perabot yang bukan sahaja praktikal, tetapi mempunyai pelbagai fungsi!

Sebagai contoh, salah satu hiasan ruang tamu Ikea yang boleh digunakan ialah sofa. Pilih sofa yang boleh ditukarkan menjadi katil mini. Ia bukan sahaja selesa bagi tetamu untuk bersantai ketika berkunjung, sofa ini juga boleh ditukarkan menjadi katil untuk anda beristirahat sambil menonton televisyen di ruang tamu ini.

Salah satu kelebihan dan kepentingan utama perabot sebegini ialah, ia boleh menjalankan fungsi utamanya dan pada masa yang sama ia boleh menjimatkan ruang. Kami senaraikan beberapa perabot pelbagai fungsi yang boleh digunakan di ruang tamu ini.

 • Meja kopi dengan laci sebagai ruang simpanan
 • Meja kopi yang boleh ditukarkan menjadi meja pejabat
 • Kabinet yang boleh ditukarkan menjadi meja

BACA: 8 tip jadikan meja kopi anda lebih menarik

3. Rancang susun atur ruang tamu terlebih dahulu

susun-atur-ruang-tamu-kecil
© marctran | 123rf

Setelah mempunyai perabot yang sesuai, bagaimana pula cara meletakkan perabot ini agar susun aturnya sempurna? Susun atur yang baik bukan sahaja cantik dipandang mata, tetapi memudahkan pergerakan anda di ruang ini. Tidak ada gunanya jika hanya menarik tetapi ia menyukarkan anda bergerak malah boleh menyebabkan kemalangan jika anda terlanggar perabot-perabot tersebut!

Berikut merupakan beberapa tip yang boleh anda cuba untuk menyusun atur ruang tamu yang kecil:

 • Tentukan fungsi utama ruang tamu ini
 • Tentukan bahagian di dalam ruang ini yang akan dijadikan focal point. Ia akan membantu anda untuk menyusun perabot atau hiasan yang ada dengan lebih mudah
 • Mulakan dengan menyusun perabot yang paling besar
 • Pastikan ruang untuk pergerakan tidak terlalu kecil dan sempit
 • Lakarkan dan rancang pelan susur atur rumah ini di atas sehelai kertas sebelum bermula agar anda tidak perlu mengangkat perabot berat berulang kali.

BACA: 6 jenis susun atur kabinet dapur bagi kediaman di Malaysia

4. Lampu dan pencahayaan

Seterusnya, jangan lupa tentang faktor lampu dan pencahayaan yang sesuai. Bagi ruang tamu, pencahayaan yang sesuai sangat penting dalam menghidupkan suasana yang ceria dan bersemangat. Berikut merupakan beberapa pilihan lampu dan pencahayaan yang boleh dicuba:

a. Lampu Downlight

ruang-tamu-kecil-lampu-downlight
© Dit Sangthongsuk | 123rf

Lampu jenis ini adalah jenis lampu siling dan biasanya dipasang di permukaan siling. Dengan kemasan plaster ceiling, ia mampu menarik perhatian kerana teknik pemasangan mentol lampu nampak lebih kemas dan tidak serabut serta menganggu pandangan.

b. Kipas Siling Berlampu

Tahukah anda, rekaan kipas pada zaman moden ini juga didatangkan dengan set lampu yang dapat menerangi ruang tamu agar fungsinya bukan sahaja menyejukkan ruang, tetapi juga memberikan pencahayaan.

Ia tidak digalakkan untuk dijadikan sumber pencahayaan yang utama, tetapi jika anda inginkan cahaya samar-samar atau tidak terlalu terang seolah-olah menonton di pawagam, jangan lupa untuk mencuba alternatif ini.

c. Lampu Berdiri

ruang-tamu-kecil-lampu-berdiri
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Jika penggunaan ruang tamu anda lebih kepada ruang membaca, lampu berdiri dan lampu meja adalah pilihan yang terbaik. Dengan pemilihan lampu jenis ini, ia mampu menghasilkan pencahayaan bagi persekitaran lebih selesa untuk anda bersantai bersama buku.

BACA: 6 kesilapan yang perlu dielakkan ketika memilih lampu untuk rumah anda

5. Hiasan dinding yang menjimatkan ruang

hiasan-dinding-ruang-tamu-kecil
© Paolo De Santis | 123rf

Percaya atau tidak, anda boleh menjimatkan ruang dengan menggunakan hiasan dinding. Caranya cukup mudah, gunakan bakul dan gantungkan sahaja di dinding. Bagi mewujudkan gaya yang unik, anda boleh menggunakan bakul rotan yang bukan sahaja nampak klasik, tetapi kukuh untuk menampung berat.

Bakul ini tidak perlu terlalu besar atau terlalu kecil. Ia boleh digunakan untuk meletakkan alat kawalan jauh televisyen, kunci atau telefon bimbit anda!

Bagaimana cara membuatkan hiasan dinding tidak nampak menyemakkan ruang tamu kecil anda? Jangan bimbang, gunakan rak yang digantungkan pada dinding untuk mempamerkan koleksi barangan kegemaran anda. Bukan sahaja ia boleh mempamerkan personaliti anda, ruang juga akan tampak kemas!

6. Pastikan ada pencahayaan dan pengaliran udara semulajadi yang baik

Tidak ada guna mempunyai perabot yang cantik, tetapi suasana ruang ini tidak dihidupkan dengan cahaya matahari dan pengaliran udara semula jadi yang baik. Jangan sesekali menggunakan terlalu banyak perabot sehingga menghalang pencahayaan dan pengaliran udara yang akan menyebabkan ruang anda gelap dan tidak segar.

BACA: 6 cara menerangi apartment dengan cahaya semula jadi

7. Gunakan cermin bagi ilusi ruang yang lebih luas

cermin-ruang-tamu-kecil
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Cermin bukan asing lagi sebagai aksesori yang bukan sahaja memberi nilai estestika kepada rumah, tetapi membantu memberikan ilusi ruang yang lebih luas. Terdapat beberapa cara cermin ini boleh digunakan iaitu:

Ruang tamu kecil dan tiada tingkap? Gunakan bingkai berbentuk tingkap dan tampal cermin. Letakkan di dalam ruang tamu dan ia akan membuatkan ruang itu lebih luas dan tidak terkurung

Cermin besar juga boleh membuatkan ruang tamu yang kecil nampak luas dan terang. Malah, sekiranya anda ingin mengubah gaya ruang tamu yang lain, cermin ini boleh digunakan di ruang itu juga kemudian. Mudah dan tidak membazir!

Cermin, cermin dan cermin! Jangan takut untuk bermain dengan kuantiti cermin yang banyak, ia hanya akan menjadikan ruang yang sedia ada lebih cerah dan menawan!

Saiz yang kecil bukanlah penghalang untuk anda mempunyai ruang tamu yang cantik. Semoga tip yang kami kongsikan ini dapat membantu anda mendapatkan gaya idaman!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain