Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Miliki dapur yang lengkap dengan bajet rendah

test

Sama ada anda baru sahaja membeli rumah ataupun telah lama memiliki rumah sendiri, semangat untuk menghias ruangan rumah sentiasa difikirkan setiap hari.

© Cathy Yeulet | 123rf

Dalam entri kali ini, kami akan memberikan beberapa tip untuk berjimat bagi mendapatkan dapur yang lengkap dan praktikal untuk kegunaan anda.

Antara jenama popular yang kerap dikunjungi untuk membeli peralatan rumah seperti Ikea, HomePro dan banyak lagi sering menjadi tumpuan pemilik rumah.

Antara sebab utama – barangan yang mudah didapati dan mengikut trend terkini kelengkapan rumah. Tetapi, jika ditanya pada diri sendiri – perlukah anda berbelanja sehingga RM500-RM1000 setiap kali membeli kelengkapan dapur? Kami amat yakin bahawa harga yang ditawarkan juga mungkin agak tinggi kerana jenama yang disebut tadi bertaraf antarabangsa. Tanya pada diri anda sekali lagi – bolehkah berjimat walaupun inginkan dapur yang lengkap?

Anda boleh miliki dapur yang bukan sekadar lengkap, malah praktikal untuk memasak dan bukan hanya direka untuk hiasan semata-mata. Jika anda biasa dengan kedai-kedai yang menawarkan harga barang serendah RM2 – atau selalu dikenali dengan panggilan ‘Kedai RM2’ – anda pasti tersenyum kerana tahu anda boleh berjimat banyak di kedai jenis ini. Yang paling penting, setiap barang selalunya bermula dengan harga RM2, ataupun lebih murah dari itu. Jom kita mulakan dengan perkara paling asas untuk dapur lengkap anda.

Perabot & kabinet di dapur

Jangan salah sangka, kedai-kedai sebegini juga turut menjual perabot dapur seperti kabinet dapur dan semestinya dengan harga yang berpatutan berbanding daripada jenama-jenama yang kita sebut di atas tadi. Cuma, tiadalah pemasangan percuma ataupun servis untuk hantar ke rumah. Memandangkan anda boleh berjimat, maka bolehlah anda berbelanja untuk barangan dapur yang lain.

Jika kena dengan caranya, anda boleh memiliki dapur serba lengkap. Sebagai contoh, perkakasan dapur seperti dapur gas, penapis minyak masak, bekas minyak masak, rak tambahan untuk menyimpan bawang dan bahan-bahan memasak yang lain serta pelbagai lagi boleh didapati dengan mudah di sini. Lihatlah betapa banyaknya barang yang telah kami senaraikan tadi. Bebaloi bukan?

Perkakas memasak

Stainless steel kitchenware on table, on light background
© belchonock | 123rf

Kami tidaklah mengatakan bahawa semua barangan berjenama tadi adalah mahal, cuma jika ada cara untuk berjimat, kenapa tidak? Perkakas memasak seperti periuk, belanga, pisau, batu asah pisau, penyepit, pelapik kesan minyak, rak sayur dan pelbagai lagi boleh didapati dengan harga yang berpatutan di kedai-kedai seumpama ini. Namakan apa sahaja perkakas yang anda inginkan, pasti mudah didapati di kedai-kedai ini. Dalam erti mudahnya, untuk seorang yang gemar dan kerap di dapur, kedai RM2 ini umpama syurga untuk membeli-belah perkakasan dapur. Jika anda boleh membeli pisau yang sama untuk harga RM2, mengapa mahu belanja lebih untuk pisau yang lebih mahal.

Nota: Bawa ibu dan isteri anda berkunjung sama, jangan sampai tidak mahu keluar dari kedai pula.

Perkakas meja makan

top view of shiny vintage silver empty spoons on white background
© lightfieldstudios | 123rf

Memiliki meja makan yang cantik dan lengkap semestinya menjadi idaman semua orang. Apabila melihat meja makan dan hiasan yang dipamerkan di pasar raya besar dan berjenama, pasti anda juga mahukannya. Jangan risau, semua orang mempunyai perasaan dan naluri yang sama. Tetapi, jika ada cara lain untuk berjimat, kenapa tidak?

Jika tadi kami telah menyenaraikan perkakasan dapur lengkap, sekarang masanya untuk meja makan pula. Jangan salah sangka dengan kualiti yang ditawarkan di kedai-kedai berkonsepkan ekonomi ini. Barangan seperti set kutleri, pinggan, cawan, mangkuk dan pelbagai lagi pilihan boleh dikatakan mempunyai kualiti yang sama.

Getty Images

Kesimpulannya, tidak kisah dimana atau apa pun jenama yang anda ingin beli untuk melengkapkan dapur, ia terpulang kepada kemampuan masing-masing. Kami sekadar memberi tips berguna untuk menjimatkan wang dan juga praktikal untuk dapur anda.

Tidak perlu risau dengan skeptikal bahawa berbelanja di kedai RM2 ini seolah-olah tidak mempunyai cukup pendapatan atau pun barangan yang tidak berkualiti, ia tidak tepat sama sekali. Malah, jika anda berkunjung ke sebuah kedai ekonomi RM2 yang baru dibuka di sekitar Setapak baru-baru ini seolah-olah tidak pernah lekang daripada pelanggan.

Penulis yang berkesempatan berkunjung juga terkejut dengan barisan pelanggan yang ingin membayar. Nasihat daripada kami di iProperty.com.my, jadilah pengguna dan isi rumah yang bijak dalam kehidupan seharian.

Nota: Bukan sekadar perkakasan memasak dan dapur, malah anda juga boleh memiliki barangan-barang kelengkapan rumah yang lain di kedai seumpama ini. 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain