Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Macam mana nak melabur dalam Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) dan apa kelebihan pelaburan ini

test

Amanah Saham Bumiputera (AHB) adalah dana unit amanah patuh syariah yang melibatkan pelaburan terutamanya dalam hartanah komersial di beberapa lokasi strategik di Malaysia. AHB diwujudkan untuk memberi peluang kepada pelabur bumiputera mengambil bahagian dalam pemilikan hartanah komersial strategik melalui pelaburan unit dalam AHB sebagai pemegang unit tanpa memiliki aset hartanah secara fizikal.

macam mana nak melabur amanah hartanah bumiputera
© imagesbyhafizismail/ 123RF

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Secara ammnya, golongan muda bumiputera mula sedar akan peri pentingnya melabur dalam pelaburan yang sah. Terdapat peningkatan yang ketara dalam kalangan golongan muda bumiputera yang terlibat di dalam pelaburan di peringkat glokal. Statistik yang dikeluarkan oleh Bursa Malaysia pada Mei 2017 menunjukkan berlakunya peningkatan sebanyak 36% pemegang akaun Sistem Depositari Pusat (CDS) yang berusia 25 tahun ke bawah. Sebagai tambahan, golongan ini juga merupakan golongan yang aktif di kalangan pemegang akaun CDS pada tahun 2016, iaitu sebanyak 27,252 pemegang akaun pada 30 Disember, 2016. 

Usaha yang berterusan daripada pihak Bursa Malaysia untuk meningkatkan kesedaran terutamanya kepada golongan muda untuk aktif melabur di dalam instrumen pelaburan sah telah memberikan impak yang positif. Salah satu instrumen yang mula menjadi tumpuan pelabur kontemporari ialah Amanah Saham Bumiputera (AHB).

Apa itu Amanah Hartanah Bumiputera (AHB)

Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) merupakan di antara instrumen saham yang popular di Malaysia dan ia patuh syariah. AHB mempunyai saiz dana awal iaitu sebanyak 1 billion unit yang telah tersedia untuk dilanggani oleh pelabur bumiputera dengan harga RM 1.00 seunit. AHB tersedia dan boleh diperolehi di kesemua cawangan Maybank dan AmBank. Dana ini disokong oleh 19 hartanah komersial yang telah disewa dan pemegang unit berpeluang untuk menikmati aliran pendapatan sewa secara berterusan. 

Untuk rekod, pada tahun 2017 sahaja, saiz dana AHB telah meningkat sehingga 4 billion unit. AHB ditaja oleh Permodalan Hartanah Berhad (PHB) serta diuruskan oleh Maybank Asset Management Sdn Bhd. Selain itu, pemegang amanah dana AHB adalah AmanahRaya Trustees Berhad. AHB boleh dilanggan oleh pelabur bumiputera menerusi ejen yang sah di Malaysia.

Maksud bumiputera

Secara literalnya, bumiputera ditakrifkan sebagai taburan kaum di Malaysia yang merupakan penduduk asal. Bumiputera terdiri daripada kaum Melayu yang merupakan majoriti di dalam komponen takrifan dan kosa kata Bumiputera. Selanjutnya, suku-suku Orang Asal juga merupakan kaum bumiputera dan kaum peribumi yang terdapat di negeri Sabah dan Sarawak juga merupakan kaum bumiputera.

Sayugia diingatkan, semenjak zaman YAB Perdana Menteri Malaysia Ke-2, Tun Haji Abdul Razak bin Dato’ Hussein lagi beliau telah mensasarkan untuk memperkasakan ekonomi dan ekuiti bumiputera sebanyak 30% daripada pasaran. Visi beliau ini telah bermula semenjak pengenalan Dasar Ekonomi Baru (DEB) namun masih belum tercapai objektifnya.  Justeru, bagi meningkatkan ekuiti bumiputera dalam pasaran saham semasa, pelabur bumiputera mestilah punya kemahiran pelaburan atau menerapkan nilai

Apa itu Pelaburan Hartanah Berhad (PHB)

Pelaburan Hartanah Berhad (PHB) merupakan syarikat pemegang pelaburan harta tanah di Malaysia. PHB juga merupakan anak syarikat milik penuh Yayasan Amanah Hartanah Bumiputera (YAHB). PHB telah ditubuhkan secara rasmi pada 8 Mei 2006 dengan tujuan untuk meningkatkan pemilikan Bumiputera terhadap harta tanah komersial utama di Malaysia.

BACAAN POPULAR:
? Nak melabur dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia? Ini kriteria dan cara kenalinya
? Fahami konsep hibah. Bolehkah rumah yang masih bercagar dihibahkan?

Apakah manfaat dah kelebihan melabur dalam Amanah Hartanah Bumiputera (AHB)

Cyberjaya, Selangor, Malaysia. © linamois/ 123RF

Sekiranya anda bercadang untuk melabur dalam AHB,  ada enam manfaat dengan potensi pulangan kompetitif yang anda boleh dapat.

 • Pelaburan hartanah komersial di lokasi utama di Malaysia 

Pelaburan AHB melibatkan pelbagai kawasan strategik terutamanya di sekitar Lembah Klang, Putrajaya dan Cyberjaya. Lokaliti ini dipilih kerana kepesatan pembangunan yang sedia ada, kemudahan infrastruktur yang mapan serta permintaan yang tinggi. Ini merupakan faktor utama peningkatan nilai harta tanah di kawasan tersebut. Berikut merupakan 23 senarai hartanah komersial yang dilaburkan oleh AHB sehingga 23 Mei 2021:

 1. Menara Bumiputra-Commerce, Kuala Lumpur
 2. CP Tower, Petaling Jaya
 3. Menara Prisma, Putrajaya
 4. Wisma Consplant, Subang Jaya
 5. Avisena Specialist Hospital, Shah Alam
 6. Logistic Warehouse, Shah Alam
 7. Tesco Setia Alam, Shah Alam
 8. Dataran PHB, Shah Alam
 9. PJ 33, Petaling Jaya
 10. Menara 1 Dutamas, Kuala Lumpur
 11. Menara 1 Sentrum, Kuala Lumpur
 12. Nu Sentral Retail Mall, Kuala Lumpur
 13. Gleneagles, Kuala Lumpur
 14. Menara BT, Kuala Lumpur
 15. The Shore Shopping Gallery, Melaka
 16. One Precint, Pulau Pinang
 17. Quill 18, Cyberjaya
 18. Linde Malaysia Sdn. Bhd., Petaling Jaya
 19. Car Park Bays At Icon City, Selangor
 20. Empire Shopping Gallery, Subang Jaya, Selangor
 21. D Pristine Tower @ Medini Nusajaya, Johor Bahru
 22. Menara H, Kuala Lumpur
 23. Tower 6 @ Sky Park, Cyberjaya
 • Skim diperakui patuh syariah (dana patuh syariah)

Pelaburan AHB telah dikenalpasti sebagai pelaburan patuh syariah. Selain itu, agihan pendapatan atau dividen yang diagihkan kepada pelabur juga telah dibayar zakat. Pengurusan AHB perlu memastikan bahawa terdapat perbincangan dengan penasihat syariah. Pihak pengurusan AHB perlu memastikan bahawa sekurang-kurangnya 50% daripada jumlah aset mesti dilaburkan di dalam hartanah yang mematuhi syariah atau syarikat yang ditubuhkan untuk tujuan tertentu yang mematuhi syariah iaitu 25% daripada jumlah keseluruhan aset berkemungkinan dilaburkan di dalam aset lain yang mematuhi syariah.

 • Dana diuruskan oleh pengurus dana profesional dan berpengalaman

Pelabur muda ataupun baharu berjinak-jinak dengan AHB usah risau akan pengurusan portfolio untung rugi AHB. Ini kerana dana AHB diuruskan oleh golongan professional dan berpengalaman mengendalikan pelaburan dan risiko.

 • Modal permulaan yang kecil dan mampu milik

Pelabur yang berminat untuk melabur di dalam AHB boleh memulakan pelaburan pada modal permulaan serendah RM100.00 sahaja bagi pelaburan tunai manakala RM1000.00 bagi pelaburan yang menggunakan akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Selanjutnya, bagi pelaburan tambahan, pelabur boleh melabur serendah RM50.00 untuk pelaburan tunai dan RM1000.00 bagi pelaburan KWSP. Walau bagaimanapun, pelaburan maksimum AHB adalah sebanyak RM500,000.00 sahaja bagi setiap individu.

 • Hak pelabur dipantau dengan ketat oleh Pemegang Amanah Dana

Bagi pengurusan dana yang melibatkan AHB akan dipantau ketat oleh pemegang amanah. Untuk makluman, pemegang amanah bagi dana AHB adalah AmanahRaya Trustees Berhad. Justeru, jika berlaku sebarang bentuk permasalahan atau penindasan, pemegang amanah akan melindungi hak anda sebagai pelabur.

 • Pelaburan jangka panjang dengan potensi pulangan kompetitif

AHB merupakan pelaburan jangka panjang dengan potensi pulangan yang kompetitif. Ia merupakan pelaburan yang stabil dan tetap namun tidak sesuai dengan pelabur yang ingin mendapat untung segera. Objektif utama AHB adalah untuk memberikan pulangan yang stabil dan konsisten kepada pelabur di samping mengekalkan modal pelaburan. Selain itu, sasaran pulangan minimum bagi AHB adalah sebanyak 6% setahun. Walau bagaimanapun, keuntungan yang bakal dijana oleh AHB adalah bergantung kepada pasaran semasa.

Syarat kelayakan Amanah Hartanah Bumiputera (AHB)

Pastikan anda ketahui dulu syarat -syarat pelaburan AHB. Berikut merupakan syarat minimum kelayakan permohonan pelaburan dana AHB: 

 • Pemohon adalah bumiputera di Malaysia
 • Pemohon mestilah mempunyai akaun dewasa
 • Pemohon berumur 18 tahun ke atas
 • Bagi Akaun Remaja (bagi pemohon bawah umur atau kanak-kanak berumur tiga (3) bulan tetapi di bawah usia 18 tahun dibawah nama penjaga yang sah. Kedua-dua penjaga yang sah dan kanak-kanak tersebut mestilah Bumiputera Malaysia.

Macam mana nak melabur dalam Amanah Hartanah Bumiputera (AHB)

AHB maybank
© tktktk/ 123RF

Sekiranya anda menepati syarat-syarat yang ditetapkan oleh AHB, sekarang anda boleh mula buat pendaftaran. Anda perlu pergi ke mana-mana cawangan Maybank ataupun Ambank di seluruh Malaysia.

 • Langkah 1

Anda boleh berjumpa dengan pegawai bank yang bertugas atau terus meminta bantuan di Kaunter Pertanyaan berkaitan dengan pelaburan AHB. Beritahu pegawai yang bertugas niat pelabur sama ada ingin membuka akaun pelaburan ataupun tambah pelaburan dalam AHB. Di sewaktu pandemik Covid-19 ini, anda dinasihatkan agar membuat temujanji awal dengan pihak bank untuk mengelakkan kesesakan. Anda akan diarahkan untuk berunding dengan Eksekutif Kewangan (FE) di bagi menjelaskan mengenai AHB dengan lebih terperinci.

 • Langkah 2

Anda perlu mengisi borang Borang Pendaftaran Akaun Dewasa atau Borang Pendaftaran Akaun Kanak-Kanak atau Remaja. Anda juga akan diminta untuk memberikan nombor akaun bank di dalam borang tersebut. Ini adalah untuk memudahkan pembayaran dividen (jika ada) kerana dividen akan dibayar terus ke akaun anda. Caj minimum mungkin dikenakan untuk akaun bank selain Maybank dan Ambank untuk menampung kos urus niaga.

 • Langkah 3

Anda perlu menghantar borang yang lengkap diisi beserta dengan Kad Pengenalan (MyKad),  Mykid atau Surat Beranak asal untuk individu berumur tiga (3) bulan hingga 18 tahun. Anda juga perlu membuat pembayaran jumlah pelaburan sama ada dalam bentuk tunai ataupun cek kepada jurubank di kaunter.

 • Langkah 4

Satu salinan disahkan daripada Borang Pendaftaran akan dikeluarkan oleh pihak bank kepada pelabur sebagai bukti pelaburan. Pelabur perlu menyimpan borang ini sebagai rujukan di kemudian hari.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh hubungi cawangan/ ejen sah AHB terdekat anda di Maybank, AmBank dan AmIslamic Bank.

Agihan dividen AHB 2021

Berikut merupakan prestasi agihan pendapatan AHB bagi tahun Mac 2013 hingga Mac 2021.

Tarikh Akhir Layak Terima AgihanAgihan PendapatanTarikh Akhir Layak Terima AgihanAgihan Pendapatan
31 Mac 20133.25 sen/Unit30 September 20182.90 sen/Unit
30 September 20133.25 sen/Unit30 September 2018**0.20 sen/Unit
30 September 2013**1.00 sen/Unit31 Mac 20192.75 sen/Unit
31 Mac 20143.30 sen/Unit31 Mac 2019**0.25 sen/Unit
30 September 20143.30 sen/Unit30 September 20192.30 sen/Unit
31 Mac 20153.30 sen/Unit30 September 2019**0.30 sen/Unit
30 September 20153.30 sen/Unit31 Mac 20202.30 sen/Unit
31 Mac 20163.30 sen/Unit31 Mac 2020**0.30 sen/Unit
30 September 20163.20 sen/Unit30 September 20202.25 sen/Unit
31 Mac 20173.10 sen/Unit30 September 2020**0.15 sen/Unit
30 September 20173.10 sen/Unit31 Mac 20212.15 sen/Unit
31 Mac 20183.10 sen/Unit31 Mac 2021**0.20 sen/Unit

*Dana ini dikecualikan cukai dan bersih zakat

**Bonus bagi setiap pemegang unit, hanya 500,000-unit yang pertama sahaja layak untu menerima pengagihan bonus

Sumber: Maybank Asset Management Sdn Bhd & Pelaburan Hartanah Berhad

Kekurangan melabur dalam Amanah Hartanah Bumiputera (AHB)

Tiada satu pun instrumen pelaburan yang sempurna. Setiap satu ada kekurangannya yang tersendiri, termasuklah AHB.

 • Bilangan unit terhad

Bilangan unit dana AHB adalah terhad dan kebiasaannya cepat habis dibeli oleh pelabur. Sebagai contoh pada tahun 2020, 100 juta unit habis dibeli dalam masa enam hari sahaja. Laris umpama pisang goreng panas. Justeru, pelabur yang berminat perlu sentiasa peka dan pantas apabila ada unit tambahan diumumkan.

 • Pulangan tidak dilaburkan semula

Bagi pelaburan AHB kesemua pulangan yang diperolehi tidak dilabur semula seperti ASB dan Tabung Haji tetapi akan terus disalurkan ke dalam akaun bank pelabur. Jadi, sebenarnya pulangan yang anda perolehi tak dimaksimumkan.

 • Ejen yang terhad

Pada masa kini, hanya Maybank dan AmBank di seluruh negara sahaja dilantik sebagai ejen sah bagi dana AHB.

 • Bergantung hanya kepada aset hartanah

Pelaburan AHB hanya bersandarkan kepada hartanah semata-mata. Justeru, prestasi pelaburan bergantung kepada prestasi hartanah semasa. 

BACA: Pelaburan emas di Malaysia: Panduan lengkap untuk anda!

Di awal tahun 2020, masyarakat mula membuka mata terhadap perlunya pendapatan pasif. Berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Rakuten Trade Sdn Bhd, terdapat peningkatan sebanyak 11,000 pembukaan akaun baharu yang telah dibuka pada Mac 2020 terutamanya semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Justeru, peningkatan trend pelaburan ini turut meningkatkan jumlah dagangan sebanyak 20% pada Mac 2020. Walaupun situasi ini cumalah kesan jangka pendek iaitu di sepanjang tempoh PKP, AHB terus dilihat berpotensi untuk menarik lebih ramai pelabur baharu apabila kerajaan terus melanjutkan tempoh PKP secara berfasa.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK DI SINI:
? Tak pasti yang mana satu instrumen pengurusan harta yang terbaik, semak dahulu perbezaan antara wasiat, hibah dan faraid
? Perbezaan ASB, ASM, dan ASN: Panduan pelaburan unit amanah di Malaysia
? Elakkan perbalahan di kemudian hari, 4 perkara mesti ada sekiranya anda nak buat wasiat harta sendiri

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain