Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tak perlu belanja ribu-ribu, dengan RM300 anda boleh dapatkan ‘Kitchen Island’ ini!

test

Nak jadikan dapur anda kelihatan moden tapi bajet anda tak mencukupi? Jangan risau, iProperty.com.my ingin berkongsikan satu inspirasi bagaimana dengan bajet yang rendah dan barang-barang minimal, anda boleh memiliki “kitchen island” yang moden, kemas dan praktikal. Jom teruskan membaca.

Hasil perkongsian daripada @yatt_azml di Twitter, beliau mengimpikan ruang kaunter untuk bahagian dapurnya sejak dahulu lagi. Namun, kebiasaannya untuk memiliki dapur yang luas serta kaunter “kitchen island” ini selalunya memerlukan bajet yang agak tinggi. Ditambah pula dengan harga bahan mentah, upah untuk tukang bina, pastinya membuatkan anda garu kepala.

 Walaupun terdapat pilihan lain seperti kaunter “kitchen island” sedia ada seperti yang dijual di IKEA, namun harganya jugak tidaklah semurah mana. Menurut @yatt_azml, harga kaunter sedia ada di IKEA tersebut antara RM1,500 sehingga RM2,000.

Dengan hasil kreativiti beliau, maka terhasillah sebuah kaunter yang kelihatan mewah dan cantik, masih menggunakan produk daripada IKEA, namun semua ini dengan harga serendah RM300 sahaja.

RM300 sahaja untuk sebuah kaunter dapur? @Yatt_azml menggabungkan beberapa produk yang dibeli daripada IKEA. Menurutnya, kaunter dapur ini adalah idaman setiap suri rumah dan para isteri. Pesannya lagi, untuk para suami yang tidak tahu apa yang nak dihadiahkan kepada isteri ini, silalah sediakan kaunter ini untuk mereka. Beliau juga turut berkongsi secara lanjut bagaimana untuk menghasilkan kaunter dapur tersebut.

Berikut adalah senarai barang yang anda boleh dapatkan: 

Capita1 set (4 batang)
Minyak Skydd1 botol
Papan Lamplig2 unit
Rak Storan Kallax1 unit

Kebiasaannya, bahagian atas pelapik kaunter dapur ini sering kali menggunakan material seperti batu granit, marmar dan semestinya harga yang tinggi. Namun, hasil kreativiti @yatt_azml menggantikannya dengan dua papan pemotong yang diperbuat daripada buluh sebagai pelapik kaunter dapur ini adalah sangat bijak.

Tambahnya, memandangkan pelapik kaunter ini adalah papan pemotong, maka kita perlukan sapuan minyak Skydd yang memang khas untuk produk kayu terutamanya papan pemotong. Minyak ini berfungsi untuk melindungi papan pemotong daripada rosak dan pecah. Memandangkan papan ini dijadikan pelapik untuk kaunter, maka kami sarankan anda sapukan minyak ini selalu, mungkin sebulan sekali. Jika selalu gunakan, sapulah setiap dua minggu.

Pastikan papan pemotong anda melekat dengan rapi pada rak storan Kallax tadi. Bagaimana caranya, anda boleh dapatkan skru dan braket berbentuk L untuk digabung dan lekatkan dua bahagian ini supaya bila anda hendak gunakan kaunter ini untuk memotong, ia tidaklah bergoyang-goyang.

Skru dan braket berbentuk L untuk digabung dan lekatkan dua bahagian ini supaya bila anda hendak gunakan kaunter ini untuk memotong, ia tidaklah bergoyang-goyang.
Kallax

Setelah siap melekatkan papan pemotong dengan rak Kallax, pasangkan kaki meja Capita pada bahagian bawah rak tadi untuk kaunter jadi lebih tinggi dan bahagian bawah rak tidak bercalar.

Memandangkan rak Kallax ini mempunyai 4 ruangan storan, @yatt_azml menggunakannya untuk meletakkan bekas rotan yang juga dibeli di IKEA. Namun, ini sekadar tambahan sahaja. Tetapi, untuk jadi lebih cantik dan kemas apa salahnya.

Bagi anda yang tertanya-tanya tentang saiz, kaunter dapur ini kelihatan agak kecil berbanding dengan kaunter-kaunter biasa yang anda lihat. Manakala, saiz kaunter yang dibuat oleh @yatt_azmi adalah setinggi 86cm, sepanjang 92cm dan selebar 53cm. Ia bersaiz sederhana dan sesuai untuk anda yang mempunyai dapur dengan saiz yang terhad.

Dah siap! Hanya dengan tiga langkah, anda dah boleh memiliki kaunter dapur anda sendiri. Cantik, mudah, minimal dan yang paling penting, praktikal.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain