Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tip untuk bekerja dari rumah dengan tenang

test

Berikut merupakan bagaimana anda boleh bekerja dari rumah dengan produktif dan bebas daripada gangguan.

work from home
© Asawin Klabma | 123rf

Artikel ini diterjemah dari How to stay sane working from home oleh Fuziah Hanim.

Bekerja dari rumah banyak kelebihannya, seperti tak perlu tersekat dalam trafik atau tren yang sesak di waktu puncak. Anda juga bebas untuk berpakaian seperti mana yang anda suka, tanpa ada akibatnya. Walau bagaimanapun, bekerja dari rumah ada cabarannya sendiri. Terdapat pelbagai gangguan di segenap sudut rumah dan bagi sesetengah orang, sukar untuk fokus jika tidak berada dalam “persekitaran kerja”.

Ini masa untuk bekerja. Sama ada anda baru pertama kali bekerja dari rumah, bekerja separuh masa atau bekerja dari rumah sepanjang masa, tip-tip ini akan membantu anda untuk lebih fokus dalam mencari rezeki.

1. Aturkan rutin bekerja

work from home
© primagefactory | 123rf

Jika anda sudah biasa bangun pada waktu 7 pagi untuk bersiap ke tempat kerja atau anda perlu minum kopi sebelum mula bekerja, teruskan rutin ini. Anggaplah anda akan ke pejabat agar anda boleh bersedia dari sudut mental untuk bekerja dari rumah. Kekal berdisiplin dari segi waktu bekerja, atau anda akan jadi tidak produktif atau bekerja terlalu teruk.

Walaupun anda bekerja dari rumah, ini tidak bermakna anda perlu memakai baju tidur sepanjang hari. Bukanlah memaksa anda untuk memakai baju pejabat, tetapi sekurang-kurangnya pakailah pakaian yang selesa, contohnya pakaian sukan sepanjang waktu bekerja. Tetapi jangan lupa untuk berpakaian sopan ketika bermesyuarat secara panggilan video.

2. Siapkan ruang khas untuk bekerja

work from home
© marctran | 123rf

Sediakan satu tempat dalam rumah anda khas untuk bekerja. Satu sudut meja makan, atau meja belajar dalam bilik anda sudah memadai, tetapi pastikan anda kekal di sini sepanjang waktu bekerja harian anda. Ini mungkin kedengaran seperti tidak penting, tetapi tanpa ruang kerja anda mungkin sukar untuk tidak mencampuradukkan kerja dan urusan rumah, dan menyebabkan anda stress. Apabila tamat waktu bekerja, berhenti bekerja dan tinggalkan ruang itu.

Jika anda ada anak, terangkan pada mereka tentang perubahan ini. Mereka perlu tahu untuk tidak membuat bising ketika anda berada di ruang kerja anda, dan hanya datang mendapatkan anda jika ada kecemasan.

3. Rancang hari bekerja anda

work from home
© beer5020 | 123rf

Sediakan agenda harian anda terlebih dahulu untuk merangsang produktiviti dan patuhi agenda tersebut. Rancang hari kerja berdasarkan waktu anda paling produktif, samada awal pagi atau lewat petang ⁠— buat kerja yang paling sukar pada waktu ini, dan buat kerja-kerja logistik pada waktu anda kurang produktif.

4. Ambil masa untuk rehat

work from home
© rawpixel | 123rf

Walaupun kami memberikan tip untuk anda kekal fokus ketika bekerja dari rumah, ini tidak bermakna anda tidak perlu berehat (mustahil jika anda tidak berehat ketika bekerja di pejabat).

Jangan lupa pergi ke tandas, berjalan di dalam rumah sekali sekala untuk melancarkan peredaran darah, atau berehat sambil makan snek sihat jika anda rasa mahu mengunyah. Disyorkan untuk berdiri dan meregangkan badan setiap jam. Kekalkan kewarasan anda dan jangan melekap di hadapan komputer terlalu lama.

5. Sentiasa berhubung dan patuhi masa kerja

work from home
© Vasin Leenanuruksa | 123rf

Majikan perlu tahu bahawa mereka boleh percayai anda walaupun mereka tak dapat melihat anda bekerja. Bekerja dari rumah merupakan peluang untuk membuktikan kepada majikan yang anda cekap membuat kerja.

Setkan peringatan untuk mesyuarat dan masukkan tarikh akhir dalam kalendar agar anda sentiasa bersedia untuk apa saja tugasan baru yang diberikan pada anda.

Sebenarnya, anda mungkin mula gemar panggilan video dengan rakan-rakan sekerja sejak bekerja dari rumah. Bukan saja lebih cepat untuk membincangkan hal kerja berbanding emel, malah inilah peluang untuk anda mempunyai interaksi dengan orang lain selain pasangan dan anak-anak.

6. Lakukan senaman

exercise at home
© Shao-Chun Wang | 123rf

Oleh kerana anda berkurung sepanjang hari kerana bekerja di rumah, eloklah sekiranya anda melakukan senaman di rumah. YouTube menawarkan pelbagai video rutin senaman di rumah yang boleh membantu anda kekal cergas. Kebanyakannya hanya mengambil masa beberapa minit.

Dan beberapa tip tambahan untuk ibu bapa:

7. Tetapkan peraturan untuk anak-anak

work from home with kids
© Dean Drobot | 123rf

Sebaik sahaja anda berada di ruang kerja, anda tidak patut diganggu, terutamanya apabila sedang menjawab panggilan. Rancang aktiviti untuk anak-anak agar mereka tidak bosan apabila anda sibuk, seperti kerja sekolah dan kerja rumah, dengan waktu rehat supaya mereka dapat bertanya soalan atau berbual dengan mereka. Inilah waktunya untuk anda menunjukkan pada mereka nilai usaha dan kerja keras.

BACA: Cara untuk membasmi dan membersihkan rumah anda dari kuman dan bakteria

8. Beritahu rakan sekerja atau klien

Jika anda menjawab panggilan mesyuarat dengan rakan sekerja, atau ingin bercakap dengan klien, beritahu mereka bahawa anak anda ada bersama anda dan suasana boleh menjadi bising. Kebanyakan mereka akan memahami dan tidak kisah kerana mengetahui anda perlu bekerja sambil menjaga anak.

Bekerja dari rumah mungkin agak mencabar, terutamanya kerana tiada yang memantau anda menyiapkan kerja. Tetapi jika anda melakukan persediaan lengkap, ia boleh jadi satu pengalaman yang indah.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain