Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

8 impak pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN)

test

Dengan berkonsepkan “Lindungi Rakyat”, Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) memberi banyak impak positif kepada rakyat, terutamanya yang teruk terjejas.

laporan-impak-pelaksanaan-prihatin
© thamkc/ 123RF

Penularan pandemik COVID-19 telah mencetuskan kesan besar terhadap perkembangan  ekonomi semasa. Di Malaysia, kerajaan telah melaksanakan langkah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Mac 2020 dan kemudiannya Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di seluruh negara yang bertujuan untuk mencegah penularan wabak COVID-19 serta memberi ruang yang secukupnya untuk kerajaan melaksanakan usaha pemulihan dengan kadar segera.

Kesan daripada langkah yang telah diambil telah mengehadkan aktiviti ekonomi secara menyeluruh dan menjejaskan pendapatan pelbagai golongan. Justeru, bagi mengurangkan impak tersebut, kerajaan telah mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) yang berkonsepkan “Lindungi Rakyat” sebanyak RM250 bilion bagi membantu golongan B40 dan M40, serta sektor yang terjejas akibat COVID-19 dan PKP.

1. Bantuan Prihatin Nasional (BPN)

impak-bantuan-prihatin-rakyat-bpn
© Kementerian Kewangan Malaysia (MoF).

Kerjaan telah menyalurkan BPN melalui Pakej PRIHATIN secara khusus kepada kumpulan sasar yang berkelayakan. Penerima kumpulan pertama adalah terdiri daripada 8.3 juta penerima yang menerima bayaran secara berperingkat dalam Fasa Pertama dan Kedua. Bagi Fasa Pertama, sehingga 31 Mei 2020, seramai 7.93 juta penerima telah menerima bayaran berjumlah RM5.56 bilion. Seterusnya, bagi Fasa Kedua, seramai 7.90 juta penerima telah menerima bayaran berjumlah RM3.55 bilion.

Baki penerima adalah mereka yang belum lagi menuntut bayaran secara tunai di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN). Keputusan bagi rayuan BPN untuk kumpulan ketiga pula akan diumumkan pada pertengahan bulan Jun dan bayaran sekaligus bermula pada akhir bulan Jun.Jumlah kumulatif pencapaian bagi Fasa Pertama dan Kedua ini adalah sebanyak 96.5%. Dengan pemberian BPN ini, kerajaan berharap agar dapat meningkatkan aliran tunai dan kuasa beli rakyat.

2. i-Lestari KWSP

laporan-prihatin-i-lestari-kwsp
© Kementerian Kewangan Malaysia (MoF).

Bagi individu yang telah mencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), kerajaan telah mengambil inisiatif dengan melancarkan program i-Lestari. Sehingga 31 Mei 2020, sebanyak 4 juta permohonan telah diluluskan. Jumlah pembayaran ini melibatkan RM1.9 bilion sebulan.

Manakala, bagi langkah pengurangan caruman KWSP oleh pekerja daripada 11% kepada 7%, jumlah pengurangan caruman yang dianggarkan akan diterima ahli KWSP untuk bulan Mei 2020 adalah RM895 juta. Sehingga 31 Mei 2020, kerajaan mendapati semakin ramai pekerja membuat pilihan sendiri untuk mengekalkan caruman mereka pada kadar 11%, iaitu seramai 1.7 juta.

BACA: 7 faedah utama Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) yang boleh dinikmati rakyat

3.  Bayaran secara “one off” kepada pemandu pelancong dan pemandu e-Hailing

laporan-prihatin-e-hailing
© Kementerian Kewangan Malaysia (MoF).

Berdasarkan statistik terkini sehingga 31 Mei 2020, bayaran khas RM600 secara one-off telah diberikan kepada pemandu pelancong, seramai 6, 470 pemandu pelancong telah menerima bayaran yang berjumlah RM3.9 juta.

Manakala, bagi pemandu e-Hailing pula yang terjejas, kerajaan telah menyalurkan bayaran bantuan khas sebanyak RM34 juta melalui e-wallet kepada 68, 336 penerima. Pembayaran untuk 8, 300 pemandu e-hailing tambahan masih dalam proses.

Seterusnya, isu mengenai lebih kurang 30,000 pemandu teksi yang mengadu bahawa mereka tidak menerima bantuan khas kerana kad pemandu teksi mereka telah tamat tempoh sah laku, Kementerian Pengangkutan telah mengambil inisiatif bayaran khas kepada mereka dengan syarat kad pemandu diperbaharui. Bagi memudahcara proses ini, mereka diberikan tempoh sehingga 1 Julai 2020.

4. Program Pengekalan Pekerja atau Employment Retention Programme (ERP)

laporan-prihatin-program-pengekalan-pekerja-erp
© Kementerian Kewangan Malaysia (MoF).

Kerjasama yang dilakukan oleh kerajaan bersama Pertubuhan Keselematan Sosial (PERKESO), sebanyak 184 ribu pekerja telah diluluskan permohonan bersamaan dengan RM110 juta sebulan sehingga 31 Mei 2020. Manfaat ini akan disalurkan kepada majikan dan pemilik perniagaan.

Merujuk kepada data yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia yang bertarikh 29 Mei 2020, telah merekodkan kadar pengangguran negara pada suku pertama 2020 di tahap 3.5%. Cabaran COVID-19 adalah serius kepada ekonomi kebanyakan negara, ini merupakan peningkatan yang masih di dalam kawalan berbanding 3.3% pada suku sebelumnya.

Usaha program Subsidi Upah dan Program Pengekalan Pekerjaan di bawah Pakej PRIHATIN telah menjamin kelangsungan pekerjaan bagi hampir 2.4 juta pekerja di seluruh negara. Dengan menyokong 2.4 juta gaji pekerja di Malaysia, kerajaan akan memastikan bahawa sumber mata pencarian pekerja dapat dilindungi, dan sektor perniagaan dapat mengekalkan pekerjanya. Tanpa program-program seperti ini, berkemungkinan kadar pengangguran adalah lebih tinggi.

5. Bantuan Majikan Covid-19 (e-CAP) KWSP

laporan-prihatin-ecap
© Kementerian Kewangan Malaysia (MoF).

KWSP telah melancarkan Program Bantuan Majikan COVID-19 atau Employer COVID-19 Assistance Programme (e-CAP) untuk memberi sokongan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang terjejas akibat pandemik global COVID-19.  Program ini memberi fleksibiliti kepada majikan yang layak untuk memilih membuat permohonan penangguhan dan penstrukturan semula caruman syer majikan bagi bulan caruman April, Mei dan atau Jun 2020. Sebanyak 26, 509 permohonan telah diterima, dan sebanyak 5,245 permohonan telah diluluskan yang berjumlah RM34.8 juta bagi caruman KWSP majikan sehingga 31 Mei 2020.

6. Dana Pinjaman Mudah PKS (SME Soft Loans Funds)

laporan-prihatin-dana-pinjaman-mudah-pks
© Kementerian Kewangan Malaysia (MoF).

Bank Negara Malaysia (BNM) memaklumkan sehingga 31 Mei 2020, permohonan yang telah diluluskan oleh bank-bank tempatan dan dipersetujui oleh PKS adalah sebanyak RM6.9 bilion. Kemudahan ini dapat dimanfaatkan oleh 16, 833 PKS. Jumlah ini termasuk dana Special Relief Facility, Agrofund dan Insurans Takaful untuk saringan COVID-19.

BACA: Apa terjadi pada duit simpanan ASB sekiranya anda meninggal dunia & proses tuntutan mana yang terbaik ?

7.  Geran Khas Prihatin (GKP) untuk PKS mikro

laporan-prihatin-geran-khas-prihatin-gkp-untuk-pks-mikro
© Kementerian Kewangan Malaysia (MoF).

Geran ini diwujudkan bertujuan untuk membantu para pemilik PKS yang terkesan dengan COVID-19 dan PKP, di mana urusniaga perniagaan tidak dapat dilakukan seperti biasa. Ini telah menyebabkan pemilik PKS berhadapan dengan masalah kewangan sepanjang tempoh PKP dilaksanakan. Sehingga 15 Mei 2020, sebanyak 643 ribu permohonan telah diterima. Sebanyak 488, 857 atau 76% permohonan telah diluluskan, dan bagi Skim Kredit Mikro dengan kadar faedah atau keuntungan 0%, jumlah keseluruhannya peruntukkan adalah bernilai RM700 juta.

Kerajaan ke arah usaha melaksanakan pemulihan ekonomi menjelang tahun 2021. Secara amnya, unjuran pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), menurut pelbagai agensi antarabangsa adalah positif, iaitu 5.8% (menurut agensi penarafan kredit Fitch), 6.4% (menurut Bank Dunia) dan 9% (menurut IMF).

8. Pertumbuhan KDNK negara sebanyak 2.8%

Selain itu juga, Pakej PRIHATIN yang berjumlah RM 260 bilion dijangka akan menyumbang kepada pertumbuhan KDNK negara sebanyak 2.8%. Tanpa pakej PRIHATIN, unjuran pertumbuhan KDNK negara akan lebih rendah daripada yang telah diumumkan oleh BNM. Beliau turut memaklumkan bahawa tempoh Pakej PRIHATIN adalah untuk memberi bantuan antara 3 hingga 6 bulan.

Sehingga kini, Pakej PRIHATIN diyakini akan terus memberi kesan yang positif kepada rakyat, perniagaan dan ekonomi. YAB Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin juga telah mengumumkan Pelan Pemulihan Ekonomi Jangka Pendek (ERP) pada 5 Jun 2020 bagi meminimumkan kesan COVID-19 dan PKP terhadap sektor ekonomi tempatan.

Walaubagaimanapun, Menteri Kewangan Malaysia, YB Tengku Dato’ Sri Zafrul Tengku Abdul Aziz mengingatkan kepada ahli ekonomi, penganalisa dan media bahawa unjuran pertumbuhan sebenar bergantung kepada pelbagai faktor. Di antara faktor utama ialah kebolehan Malaysia membendung penularan wabak COVID-19 dan menjamin kesihatan rakyat. Selain itu, pematuhan rakyat dan perniagaan kepada SOP, termasuk mengamalkan amalan kebersihan yang tinggi seperti sentiasa mencuci tangan dan memakai topeng muka sangatlah penting.

BACA: Senarai dan tips pelepasan cukai pendapatan LHDN untuk e-Filing 2020

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain