Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

8 hartanah di Damansara & Petaling Jaya dalam jarak 1km dari laluan MRT Sungai Buloh – Kajang (SBK)

test

Laluan Transit Aliran Deras atau Mass rapid Transit (MRT) Sungai Buloh – Kajang (SBK) merupakan satu tambahan penting kepada Damansara dan Petaling Jaya (PJ). Kami susunkan di sini lapan hartanah yang terletak dalam lingkungan 1km dari Laluan MRT SBK yang berpotensi menjadi kediaman ataupun pelaburan anda.

properties-in-Damansara-Petaling-Jaya-within-1km-from-the-MRT-Sungai-Buloh-–-Kajang-SBK-Line
Kota Damansara. © chee gin tan/ GettyImages

Laluan 51km MRT Sungai Buloh – Kajang (SBK) atau MRT 1 adalah MRT pertama negara ini dan merupakan bahagian paling baharu bagi Sistem Transit Bersepadu Lembah Klang. Khidmat rel berautomasi sepenuhnya ini mempunyai 31 stesen yang meliputi barat laut KL, Pusat Bandar KL dan kawasan tenggara KL. Dengan pelancarannya, ia dijangka menampung keperluan 1.2 juta penduduk Lembah Klang.

Bukan sahaja Laluan MRT SBK menjadi tambahan utama kepada Damansara, ia juga menjadikan kejiranan kelas atasan ini lebih mudah diakses. Bagi Petaling Jaya (PJ), LRT 3 yang dijangka siap pada 2024 akan lebih memudahkan perjalanan ke kawasan Lembah Klang yang disebutkan ini kerana ia meluaskan lagi capaian Laluan LRT Kelana Jaya yang sedia ada.

Kami paparkan di sini lapan hartanah pilihan kami di Damansara dan Petaling Jaya yang berhampiran dengan Laluan Mass Rapid Transit (MRT) SBK.

→ Navigate Covid-19: Property knowledge, stay at home articles and tools. Get started now.

1. Stesen MRT Semantan

Indah Damansara Condominium – Damansara Heights, 40m

indah-damansara-condominium-MRT-SBK-Line
© iProperty.com.my

Kondominium gaya Tudor rendah kepadatan ini adalah satu daripada pembangunan terawal di Damansara Heights. Kediaman ini dikelilingi begitu banyak kemudahan yang berhampiran. Damansara City mall hanya sejauh 1.6km, Plaza Batai dalam lingkungan 2.1km, sementara Cempaka International School Damansara Heights pula lebih kurang 4km sahaja jaraknya.

Di samping itu, ia bersambung terus ke Jalan Semantan, Damansara Link dan Jalan Tuanku Abdul Halim. Ia menjadi tarikan ekspatriat, juga pembeli dan penyewa atasan kerana reputasinya sebagai satu daripada kejiranan mewah di Malaysia. Unit-unitnya ada yang lengkap berperabot; dan separa berperabot.

Jenis hartanah: Kondominium

Harga median : RM 875,000

Harga median sekaki persegi: RM 661

Keluasan: 1,200 kaki persegi – 1,500 kaki persegi

Tahun siap: NA

BACA: 11 hartanah di Cheras berhampiran stesen MRT

2. Stesen MRT Pusat Bandar Damansara

Twins @ Damansara Heights –  Damansara Heights, 500m

 Twins @ Damansara Heights adalah kediaman bertemakan pusat peranginan. Ia menempatkan 318 unit kediaman daripada unit biasa hinggalah penthouse. Setiap unit direka bentuk penuh bergaya dan pembeli atau penyewa boleh memilih sama ada mahukan unit lengkap atau separa berperabot. Selain daripada kemudahan yang standard, penghuninya juga boleh memanfaatkan studio yoga, teater mini, taman berlandskap, perpustakaan dan sebagainya. Twins @ Damansara Heights boleh diakses melalui SPRINT, Jalan Maarof dan Jalan Semantan.

Jenis hartanah: Kediaman berservis

Harga median: RM 1,150,000

Harga median sekaki persegi:  RM 742

Keluasan: 766 kaki persegi – 5,261 kaki persegi

Tahun siap: 2010

3. Stesen MRT Phileo Damansara

Li Villas -Petaling Jaya, 850m

li-villas-MRT-SBK-line
© iProperty.com.my

Kondominium bertema tropika ini pula terletak di Seksyen 16, Petaling Jaya. Ia merangkumi 380 unit kediaman dengan satu hingga lima bilik tidur. Unitnya dilengkapi penyaman udara, hud dapur, pemanas air dan tab mandi, sementara unit penthouse disediakan kemudahan tambahan seperti taman persendirian, bilik pembantu rumah, patio luar, teres berbumbung dan almari pakaian. Tidak jauh dari situ terletak Universiti Malaya dan Jaya One. Li Villas mempunyai ketersambungan yang baik dan boleh diakses melalui SPRINT, LDP dan Lebuhraya Persekutuan.

Jenis hartanah: Kondominium

Harga median: RM 982,500

Harga median sekaki persegi: RM 657

Kelausan: 980 kaki persegi – 5,000 kaki persegi

Tahun siap: 2006

4. Stesen MRT Taman Tun Dr Ismail (TTDI)

TTDI Ascencia – TTDI, 400m

TTDI Ascencia adalah kediaman yang tidak padat penghuni. Ia menawarkan 15 susun atur untuk memenuhi kehendak yang berbeza-beza. Kediaman berservis ini mengandungi 154 unit daripada jenis studio hinggalah penthouse. Selain itu, kemudahan-kemudahannya disediakan dalam dua aras. Terdapat kolam infiniti, kolam splash, dok berlandskap, dek serbaguna dll. Tak kurang menariknya ialah Glo Damansara yang dalam lingkungan 500 meter serta Damansara Utama yang menjadi “jiran sebelahnya”. TTDI Ascencia juga disambungkan dengan baik dan boleh diakses melalui lebuhraya seperti Damansara Link, LDP, SPRINT, Penchala Link dan Kerinchi Link.

Jenis hartanah: Kondominium

Harga median: RM 1,000,000

Harga median sekaki persegi: RM 1,275

Keluasan: 530 kaki persegi – 2,309 kaki persegi

Tahun siap: 2016

5. Stesen MRT Bandar Utama

Pelangi Utama – Bandar Utama, 650m

Pelangi-Utama-MRT-SBK-Line
© iProperty.com.my

Pelangi Utama terdiri daripada enam blok unit kediaman. Pembeli dan penyewa ditawarkan tiga susun atur yang lengkap atau separa berperabot. Yang terbaik tentang Pelangi Utama adalah lokasinya, dengan segala kemudahan yang tak sampai pun beberapa minit jaraknya. Pusat beli-belah 1 Utama terletak hampir dengan kediaman, iaitu lebih kurang 700 meter serta Mutiara Damansara yang dalam lingkungan 4km dari situ. Hartanah ini turut dikelilingi dengan rangkaian lebuhraya, terutamanya NKVE, Damansara Link, LDP dan Lebuhraya Utara Selatan.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 582,500

Harga median sekaki persegi: RM 546

Keluasan: 920 kaki persegi – 1,137 kaki persegi

Tahun siap: 2004

6. Stesen MRT Mutiara Damansara

Pelangi Damansara, – Bandar Utama, 650m

Pelangi-Damansara-MRT-SBK-1
© iProperty.com.my

Pelangi Damansara pula adalah sebuah kompleks kondominium lapan blok dengan 2,240 unit kediaman. Ia dilengkapi kemudahan standard seperti gimnasium, trek joging, taman permainan, pasar mini dan kolam renang. Kondominium kepadatan tinggi ini hanya 6 minit pemanduan dari The Curve dan IKEA Damansara. Ia disambungkan terus ke NKVE dan Damansara Link dan mudah diakses melalui Bandar Utama dan Persiaran Surian.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 273,500

Harga median sekaki persegi: RM 360

Keluasan: 674 kaki persegi – 1,180 kaki persegi

Tahun siap: 2003

7. Stesen MRT Surian

Arnica @ Tropicana Gardens – Kota Damansara, 450m

Arnica merupakan sebahagian daripada pembangunan bersepadu Tropicana Garden. Ia merangkumi 336 unit kediaman yang terbahagi kepada 40 aras. Pembeli atau penyewa boleh memilih unit mereka daripada enam susun atur yang terdiri daripada studio hingga ke unit 3+1 bilik tidur. Unit-unitnya berhadapan Padang Golf Seri Selangor yang menghijau dan ada jugak yang menghadap ke Kota Damansara yang sibuk. Selain itu, ia separa berperabot dengan penyaman udara, kabinet dapur, ketuhar terbina dalam, hud dan hob serta dapur inframerah. Arnica boleh diakses melalui Lebuhraya NKVE dan Jalan Sungai Buloh.

Jenis hartanah: Kediaman berservis

Harga median: RM 655,500

Harga median sekaki persegi: RM 1,004

Keluasan: 598 sekaki persegi – 2,724 sekaki persegi

Tahun siap: 2012

8. Stesen MRT Kota Damansara

Cova Square – Kota Damansara, 850m

Cova Square, satu pembangunan bercampur antara SoHo dan unit kedai. Ia terletak betul-betul di tengah Kota Damansara dan dikelilingi beberapa kemudahan seperti institusi pengajian, pusat kesihatan, restoran dan sebagainya. Tidak jauh dari situ terletaknya Universiti SEGi (500m), Sekolah Sri KDU (350m) dan Hospital Thomson (1km). Ia juga menawarkan ketersambungan terbaik ke pusat bandar KL dan yang lebih jauh lagi sambungan terus ke Jalan Sungai Buloh, Jalan Lapangan Terbang Subang, NKVE dan lebuhraya SPRINT.

Jenis hartanah: Kediaman berservis

Harga median: RM 360,000

Harga median sekaki persegi: RM 486

Keluasan: 741 kaki persegi – 900 kaki persegi

Tahun siap: 2008

Nota: Analisis adalah berdasarkan data semasa tarikh penerbitan dan akan berubah mengikut semakan data baru jika ada

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain