Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Gaya hidup minimalis untuk anda yang masih bujang

test

Kata orang, waktu bujang adalah waktu untuk menikmati hidup. Tak perlu risau tentang mengemas rumah, baju yang bersepah atau pinggan mangkuk yang tak berbasuh berminggu-minggu.

@YKvision | GettyImages

Hakikatnya zaman bujang bukan zaman mengabaikan kebersihan kerana ketika inilah kita perlu belajar bersedia untuk menjadi lebih matang. Di sini kami kongsikan cara mengubah suai bilik anda supaya kelihatan minimalis. Bagi yang belum tahu apa itu gaya hidup minimalis, ia bermaksud gaya hidup yang ringkas dan mudah. Dalam erti lain, tidak bersepah. Jom kita lihat bagaimana menjadikan bilik anda lebih minimalis.

Buang barangan yang tak perlu

Buang apa saja yang tidak menggembirakan anda. Ruang yang tidak bersepah adalah langkah pertama gaya hidup minimalis. Pakaian lusuh, baju dan seluar yang semakin ketat, tuala lama, memorabilia daripada cerita superhero kegemaran anda, apa saja barangan yang tak lagi diperlukan.

Jika sayang nak dibuang, dermakan kepada mereka yang memerlukan atau jual sebagai barangan terpakai, maka tidaklah membazir.

Tanya diri anda “perlukah benda ini?”

Membeli barang tanpa sedar dan tanpa keperluan sering terjadi kepada kita. Kadangkala niat ke pasar raya untuk membeli sabun, tapi selalunya berakhir dengan beberapa helai baju, pewangi, selipar, gambar hiasan dinding dan macam-macam lagi. Apabila mempraktikkan minimalisme, anda perlu tanya pada diri sendiri, adakah benda ini diperlukan dalam bilik anda? Adakah ia berfungsi untuk kegunaan setiap hari? Pastikan setiap kali anda ke pasar raya, beli barang yang diperlukan sahaja. Jangan membazir. Bilik juga lebih kemas dan tersusun.

Teknik guna semula

Furniture restoration
@ simonemphotography | 123rf

Sebelum membuang barangan lama di dalam bilik anda, apa kata dapatkan idea kreatif dan cuba guna semula. Contohnya, baju-baju lusuh boleh dijahit bersama dan dijadikan pengelap kaki atau kain buruk pengelap habuk.

Almari yang telah patah atau lusuh boleh dibentuk semula menjadi rak meletak pakaian, rak buku yang ringkas atau tempat letak kasut. Jadi tak perlu beli yang baru, lebih jimat dan rasa lebih puas dapat guna semula barangan anda.

Tidak perlu buang semua

Buku-buku ini boleh disimpan elok-elok supaya nampak lebih kemas dan teratur. @Bigshots | GettyImages

Ramai tersilap dengan konsep minimalisme. Minimalisme tak bererti membuang semua barangan yang tak perlu. Perkara penting yang harus anda faham tentang minimalisme adalah belajar menyayangi barangan dan mengeluarkan apa saja yang tak berfungsi dan menjadikan bilik anda bersepah. Contohnya, jika anda seorang yang gemar membaca, simpan buku akademik anda. Komik dan novel juga tak perlu dibuang. Gaya hidup minimalis menjadikan hidup anda lebih mudah dan tersusun.

Tip: Bersedia dengan kesan minimalis

Menurut mereka yang telah mengamalkan minimalisme, kesan mengamalkannya akan mula terasa setelah dua hingga tiga hari. Anda akan mula rindu pada barang yang telah dikeluarkan dari bilik, malah terasa seperti ada yang tak kena. Jangan risau kerana perkara ini biasa terjadi, tapi lama-kelamaan akan dapat diatasi. Minimalisme tidak hanya sekadar cara anda mengemas bilik, tapi juga adalah gaya hidup.

Untuk mengelakkan perasaan ini berpanjangan, gunakan kalendar dan mula rancang aktiviti harian anda. Mulakan dengan perkara yang mudah dan boleh dilakukan tanpa memerlukan sebarang kos. Mengeluarkan barangan yang terdapat dalam bilik bunyinya macam mudah, tapi sebenarnya tidak, kerana ada memori atau sejarah di sebaliknya akan membuatkan anda teragak-agak.

Peraturan 90 hari

Minimalisme adalah perubahan gaya hidup yang sering berubah-ubah dan terdapat pelbagai cara serta gaya yang diamalkan. Peraturan 90 hari adalah salah satu daripada gaya hidup minimalis. Caranya adalah setiap barangan yang jarang digunakan setelah 90 hari akan dikeluarkan dari bilik tersebut. Dengan cara ini, anda dapat mengurangkan barangan yang jarang digunakan dan lebih fokus kepada item yang lebih praktikal. Ingin tahu lebih lanjut, saksikan video ini.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain