Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Besarkan 5 orang anak dalam 1 flat - Saksikan bagaimana bapa cekal ini lakukannya

test

Tinggal di apartment dan flat adalah perkara biasa bagi keluarga di Malaysia terutamanya di Kuala Lumpur. Mungkin kerana lokasi yang berdekatan dengan kemudahan awam dan kepadatan penduduk di bandar membuatkan kita tiada pilihan lain.

Katil tiga tingkat yang dibina oleh Adrian Cook daripada Ikea memuatkan tiga anak lelakinya dalam satu bilik tidur. Gambar: Adrian Crook

Anda boleh membaca versi Bahasa Inggeris di sini

Bagaimana pula dengan satu apartmen kecil dengan lima orang anak. Dapatkah anda bayangkannya?

Pereka permainan video Adrian Crook tinggal bersama lima orang anaknya di dalam rumah tiga bilik di bandar yang terletak di Vancouver, Kanada sejak 2013. Beliau berkongsi pengalaman membesarkan anak-anaknya dalam ruang yang terhad.

Crook membuat keputusan untuk mengecilkan ruang rumahnya supaya dapat hidup dengan lebih minimal. Di sini beliau berkongsi cara beliau melakukannya:

Bilakah  anda mula hidup sebegini ini dan apakah yang mendorong anda?

Cara hidup yang mudah dan ringkas ini banyak menjimatkan masa dan wang supaya boleh digunakan untuk perkara yang perlu sahaja. Lagi pun, hidup di bandar ini memberikan kami lebih banyak kemudahan tanpa perlu memandu.

Kami telah tinggal di sini sejak 2013 dan tidak merancang untuk berpindah.

Berapakah umur anak-anak anda?

Anak-anak saya berusia 10, 9, 8, 7 dan 5. Mereka selalunya tinggal bersama saya untuk setengah bulan, dan selanjutnya bersama ibu mereka.

Ceritakan bagaimanakah keadaan dalam rumah anda?

Adrian menjadikan kondo tiga bilik ini selesa untuk didiami keluarganya.

Pada asasnya, bentuk dalaman rumah tersebut adalah ringkas, tiga bilik tidur dan dua bilik mandi serta satu bilik stor yang kami jadikan bilik seni.

Bagaimanakah anda mampu melakukannya? Adakah ia perlu diubah suai?

Saya tidak melakukan sebarang ubah suai pada fizikal rumah tersebut, cuma menambah sedikit peralatan seperti almari yang diubah suai khas seolah-olah bilik pakaian di sekolah. Tujuannya untuk menjadikan rumah tersebut lebih selesa untuk keluarga yang besar.

Adakah anda memerlukan sebarang perabot khas?

Bilik anak-anak lelaki saya mempunyai katil tiga tingkat yang direka secara DIY menggunakan gabungan katil daripada IKEA.

Ia bukanlah sesuatu yang senang tetapi ia berfungsi sepenuhnya. Bilik saya juga mempunyai katil yang boleh disimpan pada permukaan dinding atau dijadikan meja supaya saya boleh mengubah bilik tidur menjadi bilik kerja dalam masa yang sama.

Manakala bilik anak perempuan saya mempunyai katil bertingkat yang mempunyai bahagian bawah yang boleh dijadikan meja untuk mereka membuat kerja sekolah.

Apa kata anak-anak anda?

Anak-anak saya mudah menyesuaikan diri, jadi saya rasa mereka sudah biasa dengan persekitaran rumah ini. Mereka gemar mandi di kolam renang yang disediakan di bangunan ini dan inilah cara kami meluangkan bersama termasuklah berjalan-jalan di sekitar bandar.

Saya juga sukakan keselesaan yang ada sekarang, kami dapat membina hubungan yang lebih rapat berbanding berada di dalam rumah yang lebih besar.

Bilik tidur Crook mempunyai katil yang boleh disimpan pada dinding dan juga boleh dijadikan meja untuk kegunaannya

Apakah cabaran dalam cara kehidupan anda sekarang?

Buat masa sekarang, tiada yang membuatkan saya menyesal. Saya rasa, ada orang yang merasakan hidup tanpa kereta adalah sangat susah, tetapi jika dilihat dari sudut berbeza, anda tak perlu lagi memikirkan tentang keselamatan, kos, dan cabaran memiliki sebuah kereta.

Apakah perkara paling menggembirakan tentang cara hidup anda?

Ia lebih murah daripada hidup di bandar, lebih sihat dan tidak perlu memandu untuk kemana-mana. Tambah lagi, ia lebih mudah untuk dijaga berbanding rumah yang besar dan saya mempunyai lebih masa untuk anak-anak.

Ia juga adalah cara yang terbaik untuk menunjukkan cara hidup yang betul daripada memiliki dua kereta dan rumah besar.

Adrian Cook

Nasihat untuk mereka yang ingin mencuba?

Jika anda tidak pasti dengan keputusan anda jadikan rumah sekarang sebagai AirBnB dan berpindah ke rumah AirBnB yang lain dalam kejiranan yang boleh diakses dengan berjalan kaki. Ia berisiko rendah jika anda ingin mencuba hidup yang baru.

Jika anda boleh mengatasi ego untuk memiliki rumah besar dan kereta, hasilnya akan terlihat dengan gaya hidup yang lebih sihat, gembira dan bebas tekanan serta boleh diteruskan untuk jangka masa panjang. Ia bukanlah mudah, tetapi berbaloi untuk dicuba.

Artikel ini telah di sunting dan diterjemahkan daripada versi Bahasa Inggeris Raising 5 kids in 1 flat – how one Dad makes it work oleh www.realestate.com.au dan ditulis oleh Carla Danaher.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain