Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara beli rumah lelong di Malaysia

test

Dalam artikel kali ini, kami akan kupaskan jenis rumah lelong, langkah-langkah pembelian, di mana anda boleh mencari listing terkini dan tip pembelian rumah lelong. 

auction-malaysia-buy-property
EyeEm | Getty Images

Rumah lelong merupakan rumah yang dijual oleh pihak bank ataupun pihak individu secara lelongan oleh pihak lelongan yang mempunyai lesen. Sebagai contoh, rumah lelong bank dan juga rumah lelong LPPSA.

Oleh kerana rumah seperti ini dijual pada harga murah, kebanyakan pembeli rumah di Malaysia mempunyai persepsi bahawa hartanah lelong ini kurang nilainya berbanding rumah yang baru dilancarkan atau hartanah sekunder. Ramai menganggap sesuatu yang buruk telah berlaku di rumah tersebut atau rumah tersebut dibelenggu kerosakan struktur.

Sebenarnya, inilah masa paling sesuai untuk membeli rumah di pasaran lelong kerana jumlah pembeli rumah baru (new launch) yang tidak mampu membayar ansuran bulanan mereka semakin meningkat dalam 1-2 tahun ini. Tambahan lagi degan wabak Covid-19, memang lebih banyak pembeli rumah baru yang berdepan masalah kewangan. Ini membuktikan lagi bahawa masih ada lagi tawaran lelong hebat yang belum diketahui.

Sebelum membuat sebarang pembelian, lakukan perbandingan kelebihan dan kekurangan pembelian rumah di pasaran lelong:

Kelebihan Rumah Lelong

 • Harga lebih rendah dari pasaran subsale
 • Boleh membeli rumah yang sebelum ini mempunyai sekatan, contoh rumah kos rendah. Apabila dilelong, ia tidak akan mempunyai sebarang sekatan
 • Pilihan pelbagai lokasi yang menarik
 • Pulangan sewa yang lebih tinggi berbanding rumah subsale
 • Pelbagai pilihan harga (boleh memilih harga yang sesuai dengan bajet)

Kekurangan Rumah Lelong

 • Kalah lelongan (unit called off) – pemilik membayar tunggakan dan bank membatalkan lelongan( boleh berlaku pada hari lelongan walaupun setelah anda mendaftar)
 • Menang lelong tetapi dengan harga yang melebihi pasaran- jika tidak membuat kajian tentang harga pasaran rumah
 • Pinjaman perumahan tidak diluluskan
 • Unit dalam keadaan kerosakan yang teruk
 • Tunggakan utiliti oleh pemilik lama yang tinggi
 • Pemilik lama enggan keluar dari rumah

Jenis Lelongan Bagi Hartanah Yang Dirampas di Malaysia

Lelongan Perjanjian Pinjaman selaku Surahikatan Penyerahhakkan atau Loan Agreement Cum Assignment (LACA)

Lelongan jenis ini dilakukan bagi hartanah tanpa gelaran individu atau strata dan biasanya, deposit pembidaan sebanyak 5% diperlukan. Lelongan ini  akan dilakukan oleh pihak bank dan biasanya dikenali sebagai rumah lelong bank.

Lelongan bukan LACA

Bagi lelongan jenis ini, ia dilakukan oleh Mahkamah Tinggi untuk hartanah yang mempunyai hak individu atau hak milik strata. Deposit pembidaan yang diperlukan pula adalah 10% daripada harga rizab.

Di mana nak membeli rumah lelong

Bagi mereka yang ingin meneruskan pembelian mereka menerusi pasaran rumah lelong, anda mempunyai dua pilihan bagi membeli rumah lelong ini.

house-auction
© Getty Images

Lelongan secara fizikal

Bagi lelongan secara fizikal ini, anda perlu menghadiri sendiri sesi bidaan atau lelongan ini secara fizikal. Anda boleh membida sendiri atau mewakilkan ejen lelong pada sesi bidaan tersebut.

Kunjungi beberapa acara lelongan hartanah dan lihat bagaimana ia dijalankan. Kaji beberapa bidaan yang berjaya bagi hartanah yang padan dengan kawasan/bajet/spesifikasi sasaran anda dan bandingkan harga lelongan tadi dengan harga transaksi median di brickz.my

Lelongan secara online atau dalam talian

Jangan terkejut dengan kemudahan teknologi sekarang, anda juga boleh membida secara online! Terdapat beberapa laman web dan syarikat yang menawarkan khidmat lelongan secara online iaitu:

Cara membeli rumah lelong

Seterusnya, setelah membuat penilaian berkenaan pasaran lelong ini, jom kita ketahui cara bagi membeli rumah lelong. Bagi memudahkan pemahaman anda, kami bahagikan kepada tiga peringkat iaitu:

 • Sebelum membeli rumah lelong
 • Semasa membeli rumah lelong
 • Selepas rumah beli lelong

KETAHUI

Sebelum membeli rumah lelong

1.    Semak kelayakan pinjaman

Bagi sebarang proses pembelian di mana-mana pasaran hartanah,ini merupakan langkah yang paling penting bagi mengelakkan anda mengalami kerugian deposit. Semak kelayakan anda terlebih dahulu di mana-mana bank berdekatan bagi mengetahui jumlah pembiayaan yang mampu diluluskan oleh pihak bank.

Mengapa anda perlu membuat semakan kelayakan pinjaman terlebih dahulu? Dengan mengetahui amaun pembiayaan yang mampu diluluskan oleh bank,  anda tidak akan membayar sesuatu yang anda tidak mampu.

Jika anda membuat keputusan tergesa-gesa dan tidak menyemak kelayakan pinjaman terlebih dahulu, anda boleh kerugian deposit begitu sahaja. Mengapa anda boleh kerugian deposit? Ini kerana walaupun anda telah memenangi lelongan, tetapi pinjaman tidak diluluskan bank, deposit anda tidak akan dipulangkan!

2.    Membuat kajian tentang lokasi

© Artit Wongpradu | 123rf

Seterusnya, kaji terlebih dahulu tentang kedudukan lokasi rumah yang ingin dibida.Tidak kira bagi kediaman sendiri atau bagi tujuan pelaburan, kajian berkenaan kemudahan dan fasiliti berkenaan perlu dilakukan.

Antara aspek yang perlu dibuat kajian ialah lokasi, kemudahan, pengangkutan awam, dan juga aspek keselamatan. Berdasarkan kajian tentang aspek yang dinyatakan ini, bandingkan dengan matlamat sebenar anda ingin memiliki hartanah lelong ini.

Sebagai contoh, bagi mereka yang ingin menjadikan rumah lelong ini sebagai kediaman  yang dekat dengan tempat kerja, aspek lokasi dan keselamatan boleh menjadi faktor utama anda membuat keputusan yang sebaiknya. Contoh yang lain pula, bagi tuan rumah yang ingin menjadikan rumah lelong ini sebagai rumah yang akan disewakan kepada pelajar, kemudahan pengangkutan seperti LRT dan MRT dan lokasi yang berhampiran dengan institusi pendidikan pasti menjadi faktor utama pertimbangan.

KETAHUI: 4 hartanah di Shah Alam berhampiran LRT Laluan Bandar Utama-Klang (LRT3)

3. Buat semakan harga pasaran rumah yang ingin dibeli

Bagi memastikan anda tidak melebihi bajet dan membuat pembelian yang merugikan, lakukan kajian tentang harga pasaran rumah yang ingin dibeli – anda boleh menggunakan brickz.my (satu-satunya portal hartanah di Malaysia yang menyediakan maklumat nilai jualan terkini bagi hartanah sub-sale). Selain itu, buat pengiraan yang teliti dan tetapkan harga maksimum yang anda ingin bida di mana anda masih boleh mendapatkan keuntungan.

Tidak ada gunanya sekiranya anda memenangi bidaan dengan harga yang terlampau mahal dari harga pasaran, yang akhirnya akan merugikan diri sendiri.

4. Lakukan site visit

Bagi mendapatkan rujukan tentang hartanah yang ingin dibeli, dapatkan salinan POS (Proclamation of Sale) dan COS (Condition of Sale). Kedua-dua dokumen ini akan menerangkan tentang pengisytiharan hartanah tersebut dan keadaan hartanah yang bakal dijual.

Bagi membuat kajian lebih lanjut mengenai unit yang ingin dibeli dan membuat semakan awal

 • Lihat kawasan persekitaran unit
 • Unit terdapat di persekitaran unit
 • Semakan bil penyelenggaraan dan juga utiliti yang tertunggak

5. Sediakan deposit dan juga wang tunai tambahan

Terdapat beberapa perkara yang wajib dibawa sebelum menyertai lelongan pada hari tersebut iaitu:

 • Salinan Kad Pengenalan
 • 10% deposit dari harga rumah yang ingin dibeli (boleh gunakan bank draft atau banker cheque di bank pilihan (rujuk POS)
 • Wang tambahan untuk tambah nilai 10% deposit yang diberi di kaunter pendaftaran jika tidak mencukupi sahaja)

Dokumen tambahan lain juga perlu disediakan jika perlu. Pastikan dokumen yang diperlukan ini disediakan dengan lengkap.

Semasa membeli rumah lelong

Tannis Toohey / Contributor | Getty Images

6. Datang awal pada Hari Bidaan

Bagi memastikan proses ini berjalan lebih lancar, datang awal pada hari bidaan. Jika terlewat, proses bidaan mungkin sudah bermula dan anda akan terlepas peluang yang selama ini telah dirancang dengan teliti. Apabila anda datang lebih awal, ia akan memudahkan urusan penyerahan dokumen bidaan dan pendaftaran serta anda juga akan lebih tenang.

Bagi memastikan proses ini berjalan lancar, lakukan persediaan awal dokumen yang diperlukan dengan lengkap sebelum melangkah ke dewan lelongan ini.

7. Staf akan menyerahkan kad pembida

Bagi proses ini, kad pembida akan digunakan dalam proses lelongan ini. Hanya individu yang mempunyai kad pembida akan dibenarkan masuk ke dalam lelongan ini.

Naikkan kad pembida ini jika anda mahu melakukan bidaan terhadap unit. Unit akan terjual kepada pembida yang tertinggi di dewan lelongan dan harga yang tertinggi akan diulang sebanyak 3 kali sebelum tukul diketuk

Selepas lelongan

Jika anda memenangi lelongan:

 • Tandatangani borang COS (Contract of Sale) dan membayar perbezaan jumlah sekiranya berlaku peningkatan harga lelong
 • Anda akan diberi masa oleh pihak pelelong 90-120 hari untuk menjelaskan baki 90% daripada harga rumah. Rujuk POS lelongan.
 • Buat permohonan pembiayaan rumah dari bank dengan kadar segera

Jika kalah lelongan:

 • Jangan bimbang, deposit akan dipulangkan, cuba nasib anda di unit yang lain pula

Sebenarnya, membeli rumah lelong merupakan suatu pengalaman yang menarik dari segi emosi dan juga kewangan. Apa yang penting, pastikan anda mempunyai ilmu yang kukuh sebelum menceburi bidang ini. Semoga artikel ini dapat membantu anda memudahkan urusan pembelian dan kami ucapkan semoga berjaya!

Baca artikel ini seterusnya: 7 langkah mudah beli rumah subsale

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain