Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bagaimana rasanya tinggal di kawasan padang golf?

test

Bagi mereka yang yang cintakan gaya hidup sederhana di pinggir kota, gaya hidup di padang golf akan membuatkan anda tidak lagi mahu meninggalkan kehidupan kota. 

Tinggal di kota boleh menjadi sesuatu rutin yang memenatkan, terutama sekali untuk mereka yang cintakan gaya hidup sederhana di pinggir kota. Walaupun dekat dengan kemudahan seperti pusat hiburan dan pusat kebudayaan, kehidupan kota mempunyai cabarannya tersendiri seperti kesesakan lalu lintas dan pencemaran udara. Kawasan pinggir kota biasanya dikaitkan dengan suasana tenang dan kualiti hidup yang lebih baik. Namun begitu, walaupun manfaat hidup di pinggir kota jauh lebih banyak berbanding hidup di kota, ada beberapa ciri kehidupan kota yang mempunyai tarikan tersendiri seperti padang golf.

Tinggal di padang golf mungkin sesuatu yang pelik bagi penduduk di bandar. Sebenarnya, tidak seperti sangkaan ramai, ia bukanlah satu keistimewaan yang khusus hanya untuk peminat golf, atau golongan selebriti dan berharta. Malah, tinggal di padang golf boleh menjadi pilihan terbaik bagi mereka yang inginkan gabungan ciri-ciri kehidupan kota dan pinggir kota.

1. Udara yang sentiasa segar dan bersih

Brunsfield-Senada-Residences-g_golf_front_02
©Senada Residences

Manfaat hidup berhampiran dengan alam semula jadi, dengan udaranya yang segar dan bersih memang tidak disangkal lagi. Kajian menunjukkan bahawa mereka yang tinggal di kawasan yang dikelilingi oleh rimbunan hijau lebih pemurah, mudah berkawan, tenang dan saling mempercayai. Mereka yang jarang menghabiskan masa dengan alam sekitar biasanya dibelenggu kemerosotan kesihatan.

Mereka yang tinggal hampir dengan taman, hutan atau apa jua bentuk kehijauan memperolehi fungsi kognitif dan kesihatan mental yang lebih baik secara keseluruhannya. Apa yang lebih menarik, berhampiran dengan alam semula jadi juga mampu mempercepatkan proses penyembuhan selepas pembedahan, meningkatkan fungsi sistem pertahanan badan dan membantu pesakit diabetes mencapai paras gula dalam darah yang lebih baik.

Senada Residences benar-benar dikelilingi kawasan hijau yang luas (yang juga meliputi Taman TTDI dan Hutan Simpan Bukit Kiara) kerana lokasinya bersebelahan TPC Kuala Lumpur yang sebelum ini dikenali sebagai Kuala Lumpur Golf & Country Club. Hari-hari anda akan penuh dengan kesegaran. Jika anda penggemar joging, mengembara, golf dan hidupan liar, anda pasti suka tinggal berhampiran landskap yang hijau ini.

2. Nikmati kehidupan gaya resort yang tenang

senada-residences-swimming_pool_golf-course-living

Ada sebabnya mengapa kita sentiasa ingin pergi bercuti. Menghabiskan masa di persekitaran yang merehatkan minda boleh membantu kita meninggalkan seketika kesibukan harian. Minda kita sudah biasa mengaitkan persekitaran resort dengan bersantai dan pengurangan stres.

Maka sudah tentulah tinggal di kawasan perumahan gaya resort mempunyai kesan yang sama ke atas kesihatan fizikal dan mental kita. Anda boleh berehat dan menghilangkan stres setiap hari. Ini akan meningkatkan tahap produktiviti, kesihatan dan juga memperbaiki hubungan kekeluargaan. Meluangkan masa untuk berehat dan bermain mempunyai kesan mendalam kepada anak-anak dan orang dewasa.

3. Tingkatkan gaya hidup dengan kemudahan yang lebih baik

senada-residences-Jacuzzi_golf-course-living
Kebanyakan dari kediaman di padang golf ini menawarkan pelbagai kemudahan.

Satu perbezaan antara tinggal di kawasan padang golf, berbanding dengan apartmen servis atau kondominium biasa ialah keahlian kelab sosialnya. Jika anda bukan seorang pemain golf sekali pun, sebuah rumah kelab menawarkan banyak lagi manfaat.

Selain daripada restoran, kelab golf menawarkan pelbagai kemudahan seperti kolam renang, gelanggang badminton, gelanggang tenis, boling, gelanggang skuasy, ping-pong, spa dan banyak lagi. Jika anda penghuni Senada Residence, anda akan menikmati semua kemudahan ini di Kelab TPC KL sebagai seorang ahli sosial yang istimewa.

4. Kurang pembaziran masa disebabkan kesesakan lalu lintas

golf-course-living-no-traffic
©Gettyimages | Wakila

Kebanyakan perumahan padang golf terletak di kawasan yang kurang padat. Dengan kurangnya pembangunan lain di kawasan yang sama, kesesakan lalu lintas di jalan-jalan masuk dan keluar tidak berlaku.

Lokasi Senada Residence yang amat strategik membolehkan anda sampai ke KLCC and kejiranan bersebelahan seperti Mont’ Kiara, Bangsar, Taman Tun Dr Ismail (TTDI), Sri Hartamas dan Bukit Damansara dalam masa hanya 15 minit.

Ia juga dihubungkan dengan baik oleh beberapa jalan raya utama seperti Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Damansara Puchong (LDP), North Klang Valley Expressway (NKVE) dan Lebuhraya Sprint. Ini memudahkan anda mengunjungi kemudahan berdekatan seperti sekolah antarabangsa, pusat membeli belah dan pusat perubatan yang hanya beberapa minit dari Senada Residence.

Bagi yang berada di mercu korporat, Senada Commercial menawarkan menara korporat 23 tingkat Gred A di kawasan pembangunan itu. Ini bermakna anda bukan sekadar memperolehi fleksibiliti untuk urusan perniagaan, anda juga boleh mengurangkan masa di jalan raya.

5. Kawalan keselamatan terbaik dalam komuniti yang rapat

Top-notch-security
©Gettyimages | eli_asenova

Memang tidak boleh disangkal lagi bahawa dalam sesuatu pembelian hartanah, aspek keselamatan boleh menjadi faktor utama. Jika anda tinggal di dalam kawasan padang golf, tidak perlu lagi bimbang tentang keselamatan keluarga anda. Kelab golf dianggap kawasan eksklusif yang kerap menjadi lokasi urusan perniagaan dan hiburan serta majlis berprestij. Maka aspek keselamatan amat dititikberatkan di sini.

Tambahan pula, kebanyakan mereka yang memilih untuk tinggal di sini mempunyai minat dan gaya hidup yang serupa. Ini membantu menjalin hubungan sosial dan komuniti yang akrab. Mereka yang tinggal di kawasan yang penuh kehijauan juga biasanya lebih pemurah dan mudah berkawan. Ini memupuk perasaan saling mempercayai dan bantu-membantu. Pasti ada jiran yang turut sama menyertai kelas karate yang telah lama anda idamkan, atau melayan anak anda sementara anda bermain skuasy dengan jiran yang lain.

Untuk maklumat lanjut mengenai projek ini kunjungi: Senada Residences

 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain