Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

8 langkah untuk menjual hartanah di Malaysia

test

Menjual rumah (atau apa sahaja jenis hartanah) untuk kali pertama pasti memakan masa dan memenatkan. Ikutilah langkah-langkah permulaan ini untuk mendapatkan keuntungan daripada pelaburan anda.

house-malaysia-neighbourhood
© tuahlensa | 123rf

Jika membeli rumah adalah langkah terbersar dalam hidup seseorang, maka menjualnya adalah langkah kedua terbesar. Ingin mengubah suai atau mendapatkan wang tunai? Apa sahaja punca anda menjual hartanah, semua orang pasti mempunyai matlamat yang sama – mendapatkan penilaian hartanah yang tinggi.

Keputusan yang besar ini memerlukan langkah-langkah yang tepat untuk memastikan pelaburan anda berbaloi. Untuk menjual hartanah anda buat pertama kali di Malaysia, terdapat beberapa proses dan garis panduan. Jom kami kongsikan bersama anda.

1. Penilaian hartanah

Sebelum menjual, dapatkan penilai hartanah yang sah untuk menilai rumah anda. Apabila hartanah anda melalui proses yang berdasarkan nilai hartanah semasa, barulah anda tahu berapa nilai rumah anda yang sebenar. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa caj bagi proses penilaian rumah yang akan ditanggung oleh penjual.

RM100,000 pertama =0.25%
Nilai seterusnya sehingga RM2 juta = 0.2%
Nilai seterusnya sehingga RM7 juta = 0.167%
Nilai seterusnya sehingga RM15 juta = 0.125%

Jika rumah anda dinilaikan sebanyak RM800,000, anda perlu membayar sebanyak RM1,650 (0.25 x RM100K + 0.2% x RM700K).

2. Cantikkan rumah

© Khalil Adis Consultancy

Pandangan pertama adalah sangat penting. Pastikan rumah atau hartanah anda bebas daripada sebarang kerosakan, karpet kotor, tombol pintu yang rosak, atau dinding yang telah lusuh. Gantikan dengan cat yang baru dan buang semua barangan yang tidak diperlukan lagi untuk ruang yang lebih luas.

Semua ini akan membantu meningkatkan harga rumah anda, maka jangan abaikan kebersihan hartanah yang ingin dijual.

3. Iklan rumah

Terdapat pelbagai cara untuk mengiklankan rumah yang ingin dijual. Anda boleh menggunakan cara tradisional seperti iklan akhbar, atau cara yang lebih moden seperti portal hartanah iProperty.com.my. Jika anda ingin mencuba portal hartanah, pastikan maklumat terperinci mengenai rumah anda disertakan dalam iklan tersebut.

Bagi mereka yang inginkan proses yang lebih mudah, anda juga boleh mengupah ejen hartanah. Cuma harus diingat, ejen-ejen ini selalunya mengenakan caj 2-3% selepas rumah anda dijual.

4. Periksa sebarang bil tertunggak & sediakan dokumen yang berkenaan

© ANUPONG CHAIYA | 123rf

Selesaikan sebarang bil tertunggak. Jika tidak, ia akan melambatkan proses penjualan.Ini termasuk sewa akhir (borang cukai tanah yang dibayar setiap tahun kepada kerajaan) dan cukai pintu (cukai perumahan yang dibayar kepada majlis bandaran setempat).

Penjual juga mestilah menyediakan dokumen seperti kad pengenalan, resit terkini rumah, salinan pemilikan rumah, salinan sewa akhir, cukai penilaian dan sebarang maklumat mengenai pengubah suaian (jika ada resit lebih baik). Dengan adanya semua ini, pasti proses penjualan rumah lebih mudah.

5. Upah peguam

Mendapatkan bantuan peguam untuk menyediakan surat perjanjian jual beli (S&P) dan lain-lain dokumen penting pasti memudahkan proses ini. Peguam dapat membantu anda dengan sebarang proses yang memerlukan nasihat undang-undang. Contohnya, jika terdapat sebarang keraguan dalam penjanjian jual beli dan persetujuan pinjaman bank.

Sebarang isu antara penjual dan pemaju memerlukan nasihat peguam. Contohnya, waktu penghantaran dokumen, sebarang kelewatan atau ketepatan maklumat dokumen yang diberikan. Seorang penasihat undang-undang profesional adalah sumber rujukan terbaik untuk anda. Mungkin anda akan dikenakan caj tambahan, tetapi ia lebih baik daripada melakukan sebarang kesilapan.

6. Terima tawaran pembelian

© Kate Griffin | Getty Images

Apabila pembeli berminat, mereka pasti akan menghubungi anda untuk melihat rumah. Jika bernasib baik, anda mungkin cepat menarik minat beberapa pembeli yang serius.

Selepas pembeli bersetuju dengan harga yang ditetapkan, mereka harus membayar deposit 2-3% kepada anda dan menandatangani surat pembelian. Kemudian, siapkan surat penjanjian jual beli untuk dilengkapkan oleh pembeli. Lazimnya, proses ini akan mengambil masa 2-3 minggu selepas surat pembelian ditandatangan.

Selepas siap borang perjanjian jual beli, pembeli juga harus membayar 10% deposit kepada penjual. Baki 90% selebihnya akan dibayar dalam tempoh 3 bulan.

7. Proses akhir & cukai RPGT

Setelah segalanya disiapkan, hak milik rumah anda akan mula berpindah kepada pembeli baru. Jika ini adalah kali pertama menjual rumah persendirian, anda akan menerima pengecualian cukai keuntungan harta tanah (RPGT) hanya sekali seumur hidup. Jika ini bukan kali pertama, maka caj RPGT akan dikenakan seperti yang dibawah:

Baca: Apakah itu RPGT @ Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) & bagaimana kiraannya?

8. Bayaran pinjaman perumahan kepada anda

loan-malaysia-home-buyer
© 123rf

Pihak bank yang mewakili pembeli rumah akan mula membayar wang pembelian melalui dua peringkat yang berebeza. Pertama, bank pembeli rumah anda akan mula memasukkan wang ke akaun penjual. Proses ini juga dikenali sebagai amaun penebusan.

BACA: Berapa jenis pinjaman perumahan di Malaysia?

Selepas itu, bank penjual akan mengeluarkan semua dokumen seperti nama asal dan persetujuan pembelian asal kepada peguam pembeli. Peguam pembeli juga kini boleh mendaftarkan rumah tersebut di bawah nama pemilik baru. Peringkat kedua, bayaran pinjaman akan dikreditkan kepada penjual selepas semua dokumen diberikan kepada pembeli.

Sekarang anda tahu sedikit sebanyak mengenai proses penjualan rumah. Cuma ingat, ini hanyalah langkah asas. Anda perlulah bersedia untuk sebarang kemungkinan. Apa-apapun mungkin terjadi tanpa pengetahuan anda semasa proses jualan rumah. Paling penting, sediakan bajet tambahan untuk peguam anda, terutamanya jika ini adalah kali pertama menjual rumah.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain