Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 sebab mengapa Cyberjaya lebih "gempak" daripada yang disangka

test

‘Tempat tinggal’ mungkin bukan perkara pertama yang muncul di minda mengenai Cyberjaya, tetapi sebenarnya bandar ini kian menjadi tempat yang menarik untuk didiami.

Muhammad Faiz Zaki | 123rf

Artikel ini diterjemah dari 5 Things that prove Cyberjaya is more “Happening” than you think oleh Azmah Zakariah.

Tanyalah sesiapa sahaja tentang Cyberjaya, pasti jawapan yang  biasa diterima seperti “jauh” dan “tempat jin bertandang”. Jauh, mungkin benar bagi yang tinggal di KL atau Petaling Jaya.

Tetapi tempat jin bertandang (yang dalam konteks ini bermaksud jauh dari segala kemudahan dan pengangkutan awam), mungkin tidak lagi benar. Jika hendak diteliti punca Cyberjaya dituduh sedemikian rupa, mungkin ia ada kaitan dengan kawasan ini sedekad lalu hanyalah tanah kosong yang baru hendak dimajukan menjadi hab teknologi berstatus MSC.

Namun sejak itu, sentimen ini telah banyak berubah. Cyberjaya telah membangun pesat menjadi kawasan yang sesuai didiami. Terdapat minat yang mendalam terhadap hartanah di Cyberjaya di kalangan pencari rumah yang mengunjungi iProperty.com.my.

Berikut adalah lima sebab mengapa Cyberjaya kini mendaki carta kejiranan yang ‘happening’:

1. Acara hujung minggu yang gempak

Acara menampilkan artis seperti Azlan and the Typewriter. ©Setia Haruman

Sejak kebelakangan ini, Cyberjaya telah menjadi penganjur Cyberjaya Multimedia Festival, satu acara yang menarik golongan muda dengan artis yang dipilih dari kalangan pemuzik indie tempatan seperti Bittersweet, Azlan and the Typewriter, The Impatient Sisters dan NJWA. Selain tayangan filem percuma, karnival ini juga menyediakan aktiviti-aktiviti mini buat pengunjungnya yang ramai dari golongan hipster.

Jika budaya pop bukan minat anda, Cyberjaya juga menawarkan sukan dan sering menjadi tuan rumah acara maraton dan duathlon. Jangan ketinggalan mengambil bahagian dalam maraton TwinCity yang akan berlangsung pada Januari 2020! Terdapat juga bazar hujung minggu yang popular di kalangan golongan berkeluarga dan mereka yang suka berbelanja.

2. Lebih banyak pilihan pusat membeli-belah

DPulze Mall terletak betul-betul di hadapan terminal pengangkutan utama Cyberjaya. © Adrian Yap

Kami tahu apa yang anda fikirkan. Ini bukan mengenai Cyberjaya Street Mall, tetapi pusat membeli-belah yang sebenar! Sedekad lalu, Street Mall di Cyberjaya dengan bazar dan restorannya, menjadi satu-satunya tumpuan untuk makan tengah hari.

Tetapi kini semuanya berubah dengan adanya DPULZE dan tempat membeli-belah lain seperti Shaftsbury Square dan Tamarind Square. Dengan ketiga-tiga pusat membeli-belah ini, penduduk Cyberjaya kini boleh menikmati kemudahan seperti pawagam TGV, Ace Hardware, Chatime, malah cawangan restoran GO Noodle House.

Dengan kawasan parkir yang luas, keluar membeli-belah waktu makan tengah hari kini menjadi trend di Cyberjaya. Jalan raya pula lengang, membolehkan pengunjung masuk dan keluar dari pusat membeli-belah ini dengan selesa dan mudah.

Fakta Menarik: Laluan MRT 2 (Laluan Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya) yang akan siap pada 2022 akan melalui Cyberjaya di dua stesen iaitu Cyberjaya Utara dan Pusat Bandar Cyberjaya (CCC).

BACA: 11 hartanah di Cheras berhampiran stesen MRT

3. Anda kini boleh membeli makanan di pandu lalu!

Pandu lalu McDonald’s dan Starbucks terletak sebelah menyebelah saja. © Adrian Yap

Ya. Tak perlu lagi meletak kereta untuk keluar makan di Cyberjaya. Ini mungkin bukan tarikan besar bagi kebanyakan penduduk Lembah Klang, tetapi bagi sebuah bandar yang dulu cuma ada satu kedai nasi kandar (paling banyak pun mungkin dua) untuk makan tengah hari, pandu lalu di McDonald’s dan Starbucks ini menjadi tanda tamadun sudah bertapak di Cyberjaya.

Lagipun, bila Big Mac dah ada di hujung jari, barulah boleh dikira bertamadun, betul tak? Bukan itu saja, penduduk Cyberjaya kini ada pelbagai pilihan makanan segera (termasuk A&W) dan kafe untuk menikmati secawan kopi.

Jika anda mencari tempat yang murah, antara restoran yang popular di Cyberjaya ialah Bawal Power Sempoi yang menghidangkan makanan laut gril yang lazat pada harga yang menarik. Tetapi awas, restoran ini selalu sesak walaupun tempat makan yang disediakan cukup luas.

Cyberjaya juga menjadi tumpuan untuk makanan Arab terbaik di Malaysia. Antara yang wajib anda kunjungi ialah Restoran Saba. Hidangan di sini besar, jadi pastikan selera anda juga sama besarnya. D’Tas Maju pula merupakan kedai Nasi Kandar yang boleh anda kunjungi untuk ayam goreng panas dengan nasi dan kuah campur.

BACA: 5 hartanah lelong di Mont Kiara bawah RM 800,000

4. Ada cawangan BookXcess

Buku-buku murah, tersusun indah dalam barisan yang kemas dan dibuka 24 jam. Jadi, tunggu apa lagi? © Adrian Yap

Tahukah anda ada sebuah syurga bagi pencinta buku yang dibuka 24 jam di Cyberjaya? Dengan keluasan 37,000 kaki persegi, BookXcess di Tamarind Square menawarkan 500,000 buah buku dan sebuah kafe.

Jadi jika anda terbangun di tengah malam dihantui rasa kesal kerana belum mendapatkan buku terbaru John Grisham, anda tak perlu lagi menunggu keesokan hari untuk mendapatkannya. BookXcess adalah penganjur jualan murah popular Big Bad Wolf, jadi buku-buku di sini tidak mahal. Kebanyakannya dijual pada harga antara 50%-80% lebih murah daripada biasa.

Fakta Menarik: Penduduk Cyberjaya kini boleh memuat turun aplikasi i-Sepang yang menawarkan berita terkini dan perkhidmatan majlis perbandaran seperti tempahan, semakan dan pembayaran tanpa perlu pergi ke kaunter.

5. Segala keperluan keluarga anda pasti dipenuhi

Siapa kata Cyberjaya bukan tempat kelas atasan juga? © Adrian Yap

Anda mungkin fikir semua nampak elok dan bagus sebab Cyberjaya dah ada banyak kemudahan, tetapi benarkah Cyberjaya sesuai untuk didiami? Jawapannya, amat sesuai. Terdapat dua rangkaian kedai runcit terbesar di sana iaitu Jaya Grocer dan Village Grocer. Jadi, keluaran segar dan import mudah didapati dan tempat parkir juga bukan masalah.

Pembangunan hipster moden seperti Tamarind Square dipenuhi pelbagai pilihan restoran dan dan kafe yang turut merangsang faktor Cyberjaya sesuai didiami.

Bagi sebuah kawasan yang dulunya digelar tanah tandus, Cyberjaya sebenarnya agak hijau. 48% daripada 7,000 ekar tanahnya diperuntukkan untuk kemudahan awam seperti taman dan tasik.

Taman Tasik Cyberjaya popular dalam kalangan penduduknya bagi tujuan aktiviti rekreasi termasuk joging, berbasikal dan memancing. © Mohd Fuad Salleh / EyeEm | Getty Images

Sejajar dengan inisiatif untuk menjadikan Cyberjaya bandar rendah karbon, kebanyakan jalannya disediakan laluan basikal dan menjadikannya sesuai untuk berbasikal. Selain itu, laluan pejalan kaki yang luas juga disediakan, membolehkan anda berjalan dari satu tempat ke tempat yang lain dengan selesa.

Cyberjaya juga merupakan hab pendidikan. Antara universiti yang terdapat di sana ialah Universiti Multimedia (MMU), Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing, Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya dan Universiti Metropolitan Asia serta beberapa buah sekolah kebangsaan dan sekolah antarabangsa.

Berapakah harga hartanah di Cyberjaya?

© Lina Moiseienko | 123rf

Nak tahu berapa kos untuk tinggal di sini? Cyberjaya menawarkan banyak pilihan hartanah sama ada kediaman bertingkat tinggi atau harta tanah untuk pembeli mahupun pelabur. Oleh kerana kejiranannya belum begitu lama dan masih terdapat kawasan yang sedang dibangunkan, banyak pilihan hartanah yang masih baru.

Dan oleh kerana ia sesuai untuk didiami sejak lebih kurang sedekad lalu, perbandaran ini sesuai untuk keluarga muda yang inginkan tempat yang tenang untuk membesarkan keluarga yang aktif tanpa hiruk-pikuk kehidupan bandar. Apa pun, pusat bandar KL boleh dikunjungi dengan mudah. Anda boleh ke KL Sentral dalam 40 minit melalui lebuhraya MEX manakala Subang hanya 30 minit melalui LDP.

Bagi yang mencari hartanah ekonomi, anda boleh mendapatkan kondominium 1,000+ kaki persegi pada harga bawah RM400,000. Bagi harta tanah, sebuah rumah berangkai dua tingkat boleh dimiliki pada harga bawah RM700,000.

Jika wang tidak menjadi masalah dan anda inginkan sesuatu yang lebih mewah, terdapat juga pilihan premium seperti rumah berkembar 5+2 bilik ini.

Jika anda datang bekerja di sini dan hanya ingin menyewa, sebuah kediaman servis untuk seorang boleh diperoleh dengan sewa bulanan bawah RM1,000. Penyewa yang inginkan sesuatu yang lebih besar untuk keluarga boleh menyewa rumah berangkai dua tingkat pada sewa serendah RM1,200.

Penghuni bandar yang masih tercari-cari tempat untuk tinggal atau melabur tidak sepatutnya menolak Cyberjaya dengan gaya hidupnya yang menarik masa kini.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain