Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

4 trend dapur yang pasti viral 2019

test

Tahun baharu, mestilah dapur baharu. Ini berita baik buat mereka yang suka meluangkan masa di dapur.

Menjelang tahun 2019, anda pasti ada misi dan azam tahun baru yang ingin dicapai. Untuk entri kali ini, kami akan berkongsi beberapa trend dapur bukan sahaja dari seluruh dunia, malah ada yang diilhamkan daripada selebriti terkenal.

Koleksi tembaga ‘Steampunk’

Sebut sahaja nama Martha Stewart, pasti ramai yang kenal selebriti yang berasal dari Amerika Syarikat ini. Bukan sahaja terkenal dengan resipi-resipi yang dikongsinya, malah ilham dapur persendirian beliau juga turut menjadi ikutan ramai.

Ilham yang dihasilkan beliau adalah menggunakan perkakas dapur tembaga. Jika tema dapur anda berwarna putih, hitam atau warna-warna asas lain, ia sememangya mudah disesuaikan dengan warna tembaga yang menghasilkan ‘mood’ ala-ala klasik ‘steampunk’.

Padankan pula dengan perkakas meja makan seperti pinggan, set sudu dan garpu yang berwarna tembaga, pasti tetamu yang berkunjung ke rumah anda akan terus datang ke dapur sebelum ke ruang tamu.

Dapur ‘Kayu Klasik’

track-lighting-kitchen
Source: rf123

Jangan salah sangka dengan nama tema dapur ini. Ia bukanlah dapur dahulu kala yang menggunakan kayu untuk menghidupkan api. Maksud kami ialah perhiasan dan bahan asas dapur yang dibina menggunakan kayu. Bak kata orang muda, dapur kayu ala-ala vintaj yang semestinya menarik perhatian sesiapa sahaja.

Tak kira apa jenis kayu yang menjadi pilihan, dengan padanan warna yang betul, atau biarkan sahaja warna asalnya sudah cukup untuk menghidupkan semula gaya dapur vintaj ini. Jika dapur anda jenis dapur moden, gantikan pengalas ‘kitchen island’ anda dengan kayu vintaj dan padankan dengan pelapik kerusi yang menggunakan bahan sama.

Jika ada modal yang lebih, tukarkan lampu kalimantang dengan lampu mentol vintaj yang tergantung daripada siling anda. Barulah suasana makan malam bersama yang tersayang lebih romantik selepas ini.

Kabinet dapur dua tona

colourful-cabinet
Now is the time to go wild with colour in the kitchen. Picture: Getty

Jika anda baru berpindah ke rumah yang baru, ini masanya untuk menambah sedikit citarasa moden buat dapur baru anda. Sebelum mula menghias, pastikan anda mempunyai pelan. Antara trend yang bakal melonjak naik tahun 2019 adalah kabinet dapur dengan tema dua warna. Tidak kira apa pilihan warna anda, tema jenis ini akan memberikan gaya yang lebih sofistikated kepada dapur anda.

Pastikan warna yang cerah di bahagian atas. Contohnya jika kaki rak ‘kitchen island’ anda berwarna coklat, gunakan pelapik atau kaunter yang berwarna cerah seperti putih ataupun masukkan sedikit sentuhan warna marble putih. Barulah ada ‘mood’ nak memasak dan menjamu selera tetamu, keluarga dan rakan-rakan. Ingat, pastikan hanya dua warna sahaja. Nasihat kami, jangan pilih warna pelangi pula.

Warna gelap untuk lantai dapur

Kami cadangkan warna gelap untuk lantai dapur anda untuk mengelakkan sebarang kesan tumpahan dari masakan kelihatan begitu ketara nanti. Jangan risau, kami tidak menyuruh anda menukar lantai. Kini terdapat pelbagai pilihan kemasan yang boleh dilekat sahaja pada lantai anda, dengan kualiti yang sama seperti menukar material lantai.

Jika anda sukakan kemasan kayu, pelekat-pelekat ini mudah didapati dan juga mudah dipasang serta berkualiti. Memang seronok rasa hati melangkah ke dapur yang cantik, tetapi paling penting lebih seronok melangkah ke dapur yang selesa untuk sebarang kerja dapur.

Sekian saja untuk kali ini, jika para pembaca mempunyai idea yang lebih menarik untuk dapur 2019 anda, jom kongsikan di ruangan komen Facebook kami.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain