Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

4 tips susun atur rumah daripada permainan The Sims

test

Memang menakjubkan apabila kita boleh belajar daripada permainan komputer!

sims, interior design
Jom main, err, kehidupan? Sumber: Skrin permainan diambil oleh Adrian Yap.

Artikel ini diterjemah dari 4 home designing tips we picked up from playing Sims oleh Ariff Yusoff.

Pernah dengar tentang permainan komputer The Sims? Kami pasti anda adalah salah seorang pemain permainan tersebut memandangkan ia dijual lebih 200 juta di seluruh dunia sejak mula masuk ke pasaran pada tahun 2000.

Dengan angka yang menakjubkan itu, ia lebih hebat apabila anda tidak perlu mengejar makhluk asing atau menjalankan sebarang misi. Tidak perlu.

Permainan ini berasaskan bagaimana anda menjalani hidup sebagai seorang manusia biasa, mengambil tanggungjawab sebagai seorang insan (dipanggil Sims). Secara mudahnya, ia adalah hidup anda di dalam dunia permainan The Sims dan bagaimana meneruskan hidup.

Adakah kerana kita tidak puas dengan hidup ini sehingga mencipta satu lagi kehidupan? Bukan begitu, walau bagaimanapun permainan ini nampaknya memberi manfaat kepada pemain di luar sana.

Apa yang menariknya dengan permainan ini sehingga ada yang obses dengannya? Mungkin sekali pada fasa membentuk kehidupan yang anda betul-betul mahukan dapat dilakukan dalam permainan ini.

Memandangkan pengeluar permainan ini, Origin.com memberikan The Sims yang terkini (The Sims 4) dengan percuma pada bulan lepas, ramai yang mengambil peluang ini untuk mula bermain Sims. Kami juga rasa ini adalah waktu terbaik untuk senaraikan tips hiasan dalaman yang boleh dipelajari daripada The Sims. Salah satu fungsi yang menarik dalam permainan ini adalah ia membenarkan anda untuk mereka sendiri rumah anda daripada tanah kosong sehinggalah perhiasan di dalam rumah. Ini adalah 4 tips yang kami akan kongsikan bersama anda.

1. Jangan penuhkan ruang kosong rumah anda hanya kerana anda ada ruang kosong.

sims, interior design
Sediakan ruang yang cukup untuk anda berjalan dari satu tempat ke tempat yang lain tanpa halangan. Skrin permainan diambil oleh Adrian Yap.

Ini adalah satu ilmu berguna yang kami pelajari dari permainan ini, ruang rumah anda juga perlukan bahagian yang selesa untuk bernafas. Jika letak terlalu banyak perhiasan, perabot dan sebagainya, Sims atau tetamu Sims yang datang untuk berparti mungkin akan terperangkap di rumah anda dan mungkin sekali mencipta ruang yang tidak praktikal untuk perjalanan ke dapur atau bilik air.

Ada juga kemungkinan untuk anda masukkan apa sahaja perabot ke ruangan yang kosong sehingga menyebabkan bilik tersebut nampak terlalu sempit. Kadang-kadang, cara terbaik untuk menguruskan ruang kosong di rumah anda adalah, dengan membiarkan ia kosong. Ingat, ruang untuk tetamu anda rasa selesa juga adalah sangat penting.

2. Konsisten dengan satu tema, dan bukan dengan warna yang berlainan

sims, interior design
Pilih perabot anda dengan bijak. Skrin permainan diambil oleh Adrian Yap.

Ianya adalah sangat penting untuk mempertimbangkan bagaimana perabot yang anda inginkan bersesuaian dengan tema rumah. Jangan kerana ianya cantik, ia sesuai untuk diletak di ruang tamu.

Permainan The Sims 4 ini juga memberikan anda ruang untuk memilih gaya yang pelbagai untuk perabot anda. Ia sama juga seperti memilih barangan dari katalog, tapi kali ini anda boleh mencubanya di rumah Sims anda dan lihat bagaimana ia kena dengan tema sebelum membelinya. Mungkin ini akan membantu anda dalam kehidupan sebenar, cantik tidak semestinya ia sesuai.

3. Lebih terbuka kepada tema dan rekaan yang diluar fikiran anda

sims, interior design
Be open to other themes for your space. Source: Game screen capture by Adrian Yap

The Sims 4 juga membenarkan pemain untuk memilih tema sedia ada yang sesuai untuk ruangan tertentu (seperti dapur), yang juga akan memberikan anda idea untuk tema buat ruangan yang lain juga. Ini mungkin agak sukar dilakukan dalam kehidupan yang sebenar kerana selalunya ruang rumah kita ditentukan setelah membeli perabot secara berasingan.

Bagaimana pun, dengan The Sims 4 ini, anda berpeluang untuk mengetahui pelbagai tema yang menarik yang belum pernah anda ketahui. Mungkin anda akan berminat setelah anda mencubanya, mana tahu ia juga boleh menjadi sumber inspirasi anda di kehidupan yang sebenar.

4. Gaya hidup selalunya membentuk reka bentuk dan susun atur perabot

Kadangkala otak kita berfikir bahawa idea untuk menghias ruang rumah dalam satu idea sahaja. Ada juga masa apabila kita ingin membeli perabot yang praktikal, tapi akhirnya akibatnya tersalah beli dan akibat mengikut nafsu. Contohnya, kita ingin membeli sofa dengan fungsi ruang tangan untuk membaca dan akhirnya menjadi sofa untuk kita tidur sahaja.

sims, interior design
Like reading on the dining table when there is a wing chair for reading? Source: Game screen capture by Adrian Yap

Di dalam The Sims 4, jika anda meletakkan rak buku berhampiran ruangan meja makan, Sims anda akan mengambil kerusi terdekat, iaitu kerusi meja makan anda dan membaca di situ, walaupun terdapat banyak lagi ruangan yang lebih selesa untuk membaca. Sudah semestinya dalam hidup yang sebenar, kita tidak akan melakukan perkara seumpama itu tetapi ini memberikan sedikit pengajaran yang berguna buat kita supaya membeli perabot bukan mengikut tabiat yang sedia ada, kerana ia sememangya tidak praktikal untuk kehidupan dan susun atur ruang rumah anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain