Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 tip pemeriksaan awal jika rumah bermasalah

test

Sebagai pembeli rumah, anda semestinya teruja ingin berpindah masuk, menghias rumah dan sebagainya.

©123rf

Sama ada anda berpindah ke rumah yang baru dibina ataupun rumah yang pernah diduduki oleh penghuni sebelumnya, pastikan perkara pertama yang perlu dibuat adalah periksa dahulu rumah tersebut. Jangan salah sangka, periksa rumah bermaksud periksa keadaan atau struktur rumah tersebut supaya anda tidak perlu mengeluarkan kos untuk membaikinya di kemudian hari. Untuk entri iProperty.com.my kali ini, kami ingin berkongsi 10 tips bagaimana untuk memeriksa dan mengenal pasti struktur rumah yang bermasalah.

Periksa setiap kepingan jubin

Setiap kepingan jubin? Biar betul? Ya, walaupun bunyinya macam agak melecehkan, tetapi percayalah, ini adalah perkara paling asas dalam memeriksa rumah anda. Mengapa ketuk jubin? Supaya anda dapat mengesan jubin mana yang tidak dipasang dengan elok serta dengan kuantiti simen yang sedikit. Jika anda mengesan bunyi yang agak pelik dan seolah-olah mempunyai ruang kosong disebaliknya, panggil semula kontraktor anda untuk membaikinya. Apa terjadi sekiranya dibiarkan?

Contoh jubin yang pecah dan rosak. ©Ariff Yusoff

Jubin mudah pecah jika berlaku sebarang proses menggerudi, mencacatkan pemandangan rumah anda dan pelbagai lagi. Tidak kira sama ada jubin di bilik mandi, dapur, kawasan letak kenderaan atau mana-mana sahaja lokasi, ingat, pastikan anda periksa setiap kepingan jubin rumah anda.

Cari tompok air di siling

Tidak kisahlah sama ada rumah anda baru siap dibina, atau anda membeli rumah sub sale, pastikan tiada kesan tompokan air terutamanya pada siling rumah. Jika terdapat tompokan air, ini bermakna ada sesuatu yang tidak kena dengan sistem perpaipan rumah anda.

©Ariff Yusoff

Jika rumah anda adalah jenis apartment, mungkin ia disebabkan oleh sistem paip jiran di atas rumah anda. Ini adalah sangat penting kerana jika dibiarkan, siling mudah rosak, air akan menitik dan anda akan mula melihat tompokan tersebut bertambah.

Periksa bahagian siling rumah

Jika boleh, naik dan periksa bahagian siling rumah anda. Untuk rumah yang baru dibina, periksa jika sistem sokongan untuk tangki simpanan air anda tidak bermasalah. Untuk rumah yang telah lama dibina, periksa jika terdapat haiwan-haiwan perosak dan berbisa yang mungkin sekali telah sekian lama bersarang di kawasan siling rumah. Jangan ambil mudah, kerana ada terdapat kes ular berbisa bertelur dan besarang di kawasan siling dan menjalar keluar mengikut lubang pendingin hawa. Periksa juga tangki air supaya tiada benda asing yang boleh mengakibatkan karat seperti paku, batu, pasir dan sebagainya.

Suis eletrik

©Ariff Yusoff

Ini juga merupakan perkara yang harus diberi perhatian. Sering kali terjadi selepas sistem pendawaian di dalam rumah siap, kontraktor hanya menampal plaster untuk menutup kesan tebukan di dinding terutamanya di sekitar suis eletrik. Ini akan menyebabkan kawasan di sekitar suis yang ditampal mudah pecah dan wayar terdedah serta berbahaya kepada anda.

Dinding berlubang dan retak

Jangan sangka rumah yang baru dibina tidak retak dan berlubang. Pastikan anda periksa setiap lubang dan kesan retakan walaupun ianya hanyalah retakan kecil. Periksa semula dengan pemaju dan minta ia dibaiki. Bayangkan anda telah menghabiskan wang ratusan ribu dan hasil rumah yang dimiliki seperti ini?

Tandas tersangkut..mungkin ini sebabnya..

Setelah rumah anda siap dibina oleh pemaju, jangan lupa pula periksa tandas. Eh mengapa pula nak periksa tandas? Maksud kami, periksa jika sistem perpaipan tidak mengalami sebarang masalah. Pastikan tiada lebihan simen yang dibuang di dalam saliran tandas dan tidak mengganggu saliran air.

Persiapan untuk memeriksa rumah

Pen marker dan masking tape

Sediakan masking tape dan pen marker supaya anda mudah menandakan kawasan yang mengalami masalah. Kemungkinan sekali anda akan temui pelbagai kerosakan dan anda juga pasti akan terlupa. Jadi, lekatkan masking tape kepada kawasan yang perlu dibaiki dan tulis jenis kerosakan, terutamanya kepada rumah yang baru siap dibina.

Bawa bersama test pen

Seumur hidup anda, mungkin test pen ini hanya digunakan ketika subjek kemahiran hidup di sekolah. Sekarang adalah masa untuk mempraktikkannya. Gunakan test pen untuk periksa setiap suis yang terdapat di rumah anda. Pastikan semua suis berfungsi dengan baik tanpa sebarang kerosakan. Terlupa cara menggunakan test pen, jika lampu di bahagian pemegang menyala, bermakna terdapat aliran eletrik. Pesanan kami, gunakan dengan berhati-hati setiap kali anda memeriksa suis.

Nota: Kebanyakan apartmen servis yang dibina di kawasan sekitar Kuala Lumpur selalunya menawarkan kusyen, rak, almari percuma sebagai tarikan kepada pembeli atau mungkin juga termasuk di dalam pakej yang diberikan oleh pemaju. Selalunya, kusyen-kusyen ini diletakkan di satu kawasan pengumpulan dan kebiasaanya hanya diberikan selepas penghuni mula memasuki rumah. Berdasarkan pengalaman penulis, periksa semula perabot-perabot ini kerana dalam keadaan yang disimpan di kawasan lembab, pepijat sangat mudah membiak. Penulis pernah mengalami situasi tersebut dan setelah diperiksa, pepijat tersebut rupanya datang daripada kusyen-kusyen percuma yang dikumpulkan di bahagian tempat letak kereta. Walaupun anda sekadar menyewa, pastikan juga anda periksa dahulu rumah tersebut terlebih dahulu.

Ooops, pepijat menyerang rumah anda? Ini antara tip-tip pembaca di Facebook iProperty.com.my untuk mengatasi masalah pepijat.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain