Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 hartanah di Puchong dalam jarak 1km dari LRT laluan Sri Petaling

test

Laluan Sistem Transit Aliran Ringan (LRT) Sri Petaling telah memperluaskan pilihan pengangkutan, laluan jalan dan mempertingkatkan kehidupan di Puchong agar sesuai didiami.

© simonlong/ GettyImages

Artikel ini diterjemah dari 5 properties in Puchong within 1km from the LRT Sri Petaling Line oleh Aina Hanis Abd Halim.

Laluan LRT Sri Petaling Line menjadikan Puchong mudah diakses dengan tujuh buah stesen di sekitar bandar tersebut. Gabungan rangkaian laluan Sri Petaling dan Ampang meliputi jarak 45.1 km dengan 36 stesen di pusat bandar Kuala Lumpur dan kawasan perindustrian seperti Chan Sow Lin dan Taman Perindustrian Puchong.

Sebagai sebahagian daripada Sistem Transit Bersepadu Lembah Klang, LRT Sri Petaling dan Ampang yang berhubung dengan laluan Kelana Jaya di mana pengguna boleh menukar komuter di platform laluan Kelana Jaya di mana pengguna boleh menukar komuter di platform Putra Heights atau stesen LRT  Masjid Jamek. Walaupun ramai yang menganggap agak sukar untuk ke Puchong kerana kesesakan lalu lintasnya namun sistem perhubungan yang semakin berkembang telah mempertingkatkan pertumbuhan modal hartanah disebabkan permintaan tinggi pembeli.

Bagaimana rasanya tinggal di Puchong? Ini panduan bagi yang berminat membeli rumah di sini. Kami telah menyenaraikan lima hartanah di Puchong yang jaraknya hanya 1km dari laluan LRT Sri Petaling untuk anda yang ingin tinggal berdekatan dengan stesen tren utama.

1. Stesen LRT Kinrara BK5 

8 KinraraBandar Kinrara, 300m

8 Kinrara merupakan sebahagian pembangunan bercampur yang terdiri daripada perniagaan runcit dan pejabat. Kediaman berkepadatan rendah, bertingkat tinggi ini menawarkan tiga susun atur untuk pembeli. Ia juga terletak di lokasi strategik berdekatan dengan pasar raya, sekolah antarabangsa, kedai makan serta bank. Penghuni boleh menikmati lokasi pusatnya kerana mempunyai perhubungan mudah ke Lebuhraya Bukit Jalil, LDP, MEX, dan KESAS. Terdapat juga ruang yoga, kolam renang dewasa dan kanak-kanak, gimnasium dan teres di aras bumbung untuk penghuni menikmati pemandangan.

Jenis: Apartmen servis

Harga median: RM 665,000

Harga median sekaki persegi: RM 648

Keluasan: 623 kaki persegi – 2,483 kaki persegi

Tahun siap: 2018

2. Stesen LRT IOI Puchong Jaya 

Skypod Residence – Bandar Puchong Jaya, 950m

Skypod Residence merupakan pembangunan bercampur yang meliputi unit kediaman dan kedai perniagaan. Kediaman ‘median rise’ ini mempunyai 640 unit dengan empat jenis susun atur. Penghuni juga boleh menikmati pelbagai kemudahan seperti jakuzi, ruang barbeku, tempat refleksologi, gimnasium yang lengkap dengan pelbagai peralatan serta kolam renang untuk dewasa dan kanak-kanak malah terdapat juga pusat dobi. Yang penting, Skypod Residence sangat mudah diakses melalui LDP dan KESAS malah LRT juga berdekatan. Perjalanan ke pusat bandar Kuala Lumpur dan kawasan Lembah Klang mudah dan  lancar.

Jenis: Apartmen servis

Harga median: RM 504,900

Harga median sekaki persegi: RM 606

Keluasan: 634 kaki persegi – 1, 248 kaki persegi

Tahun siap: 2015

BACA: 10 kawasan paling dicari pembeli rumah di Malaysia pada 2019

3. Stesen LRT Pusat Bandar Puchong 

Trigon Luxury Residences @ SetiaWalk  – Pusat Bandar Puchong, 1km

Trigon merupakan sebahagian daripada pembangunan bercampur komprehensif yang terdiri daripada SoHo, pusat perniagaan, hotel dan unit kediaman. Kondominium mewah jenis ‘low rise’ ini menjadikan persekitaran hidup selesa serta kontemporari dengan unit yang luas menghadap Puchong dan Hutan Simpan Ayer Hitam.

Menariknya, penghuni boleh menikmati pelbagai kemudahan yang mewah seperti party lounge, sky pavilions, ruang pemandangan, pusat kesihatan, taman lanskap, kolam renang infiniti dan banyak lagi. Ia juga mudah diakses melalui lebuh raya seperti LDP, KESAS, MEX dan ELITE. Kediaman ini juga berdekatan dengan pusat beli-belah IOI, Tesco Extra Puchong, restoran dan banyak lagi.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 680,000

Harga median sekaki persegi: NA

Keluasan: 968 kaki persegi – 1,776 kaki persegi

Tahun siap: NA

4. Stesen LRT Puchong Perdana 

Taman Puchong Indah –  Jalan Puchong Indah, 500m

Taman Puchong Indah merupakan rumah-rumah pegangan pajak. Kawasan perumahan ini terdiri daripada rumah setingkat dan dua tingkat selain Pangsapuri Seroja serta berdekatan dengan perumahan di Taman Dahlia, Taman Puchong Perdana, dan Taman Puchong Intan. Kawasan ini juga mempunyai akses secara langsung dengan LDP dan ELITE.

Jenis:

  • Rumah teres
  • Apartmen

Harga median (rumah teres): RM 400,00

Harga median sekaki persegi: RM 458

Keluasan: 829 kaki persegi – 1,400 kaki persegi

Tahun siap: NA

5. Stesen LRT, Puchong Prima 

Aurora Residence @ Lake Side City – Lake Side City, 800m

Aurora Residence terletak di bandar tepi tasik, Lake Side City. Kondominium mesra alam ini menawarkan kehidupan yang tenang kerana dikelilingi oleh kawasan hijau. Bukan itu sahaja, kediaman ini dibina untuk menjadi bangunan yang mampu mengurangkan penggunaan tenaga.

Malah, taman tasik itu sesuai untuk aktiviti beriadah, rekreasi selain boleh membawa haiwan peliharaan. Lengkap dengan pelbagai kemudahan yang berdekatan seperti LRT, sekolah, bank dan pasar raya. Penghuni juga dapat menikmati kemudahan eksklusif seperti taman tema air mini, ruang Tai Chi, kolam renang infiniti dan sebagainya.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM 510,000

Harga median sekaki persegi: RM 447

Keluasan: 1,141 kaki persegi – 1,238 kaki persegi

Tahun siap: 2017

BACA: 10 jualan rumah paling mahal di Malaysia bagi 2019

Nota: Analisis data adalah berdasarkan data yang diperolehi pada tarikh penerbitan dan mungkin terdapat perubahan jika dan apabila data yang lebih terkini diperolehi.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain