Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

4 hartanah di Kepong berhampiran laluan MRT Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya (SSP)

test

Transit Aliran Deras atau MRT Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya (SSP) atau MRT 2 bakal menjadikan Kepong sebagai kawasan kejiranan yang menjadi tumpuan ramai. 

Desa ParkCity di Kepong dikelilingi rimbunan hijau. © Icchew/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 4 properties in Kepong near the MRT Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya (SSP) Line oleh Fuziah Hanim.

Kepong terletak di pinggir utara KL dan kira-kira 12 km dari pusat bandar. Walaupun ramai yang menganggap Kepong sebahagian Lembah Klang yang ketinggalan zaman, bandar ini adalah sebaliknya kerana ia bersempadan dengan kejiranan elit KL dan Selangor seperti Mont Kiara, Sierramas, Country Heights Damansara dan Sri Damansara.

Sebelum ini, Kepong hanya ada laluan KTM Komuter. Oleh kerana terkenal dengan kesesakan lalu lintas, laluan MRT SSP atau MRT 2 akan meningkatkan aliran lalu lintas dan memendekkan perjalanan dari Kepong ke kawasan-kawasan  lain di  Lembah Klang, terutamanya di waktu puncak. Laluan MRT SSP sepanjang 52.2 km ini merupakan laluan MRT kedua di negara ini, merentas Sungai Buloh ke Putrajaya melalui Pusat Bandar Kuala Lumpur.

MRT 2 memudahkan akses ke Kepong kerana terdapat empat stesen yang merentas kejiranan ini. Sebaik sahaja pembinaannya selesai, laluan MRT SSP dijangkakan dapat menampung 2 juta penumpang di KL Utara dan Putrajaya. Selain itu, ia juga akan menaingkatkan nilai hartanah di kawasan ini. Pertumbuhan modal akan meningkat akibat permintaan pembeli dan pelabur, kerana laluan baru MRT ini akan menambah nilai kebolehdiaman Kepong.

1. Stesen MRT Kepong Sentral

Kondominium Kepong Central, 1.2 km

Kondominium berkepadatan tinggi ini terdiri daripada 648 unit. Ia terletak berdekatan Lebuhraya Selayang-Kepong dan Stesen MRT Kepong Sentral. Ia merupakan stesen pertukaran MRT-KTM, dan dari sini anda boleh menaiki keretapi laju ETS ke Ipoh. Ia juga menawarkan fasiliti standard kepada penduduk seperti kolam renang, taman permainan, ruang barbeku, dan taman asuhan kanak-kanak.

Jenis hartanah: Kondominium

Median harga : RM 292,500

Median harga sekaki persegi: RM 306

Keluasan: 960 kaki persegi –1,050 kaki persegi

Tahun siap: 2007

Hartanah lain berdekatan Kondominium Kepong Central:

BACA: Apa yang menarik jika tinggal di Putrajaya

2. Stesen MRT Metro Prima 

Kondominium Casa Magna , 750m

Casa Magna terletak berdekatan dengan kawasan perniagaan Metro Prima. Residensi bertingkat dan berkepadatan tinggi ini menawarkan unit dilengkapi perabot dan separa lengkap, masing-masing dengan sebuah balkoni yang luas. Bilik airnya pula dilengkapi sistem pemanas air, tab mandi, dan pengering rambut manakala dapur pula dilengkapi set dapur masak, meja dan kabinet.

Selain itu terdapat juga kemudahan standard seperti ruang barbeku, kolam renang, dan taman permainan. Anda boleh dapati AEON Mall Metro Prima, AEON Big Kepong, bank, dan pelbagai kemudahan lagi berdekatan dengannya. Ia boleh diakses melalui Jalan Besar Kepong dan Lebuhraya Selayang-Kepong.

Jenis hartanah: Kondominium

Median harga : RM 377,500

Median harga sekaki persegi: RM 384

Keluasan: 945 kaki persegi –1,015 kaki persegi

Tahun siap: Tiada maklumat

Hartanah lain berdekatan Kondominium Casa Magna:

3. Stesen MRT Kepong Baru 

Pangsapuri Vista Mutiara , 800m

Vista Mutiara terdiri daripada 22 tingkat dengan 500 unit kediaman. Terdapat sebuah salun dan pusat perniagaan dalam kompleksnya, selain kemudahan standard seperti kolam renang, kolam randuk, ruang barbeku, kedai mudah beli, dan taman landskap. Bukan itu saja, pangsapuri ini dikelilingi pelbagai perkhidmatan seperti AEON Big Kepong, restoran, bank dan Kawasan Perindustrian Kepong.

Jenis hartanah: Kondominium

Median harga : RM 360,000

Median harga sekaki persegi: RM 355

Keluasan: 1,050 kaki persegi –1,350 kaki persegi

Tahun siap: 2008

Hartanah lain berdekatan Pangsapuri Vista Mutiara:

4. Stesen MRT Jinjang

Taman Fadason/ Fadason Park, 1.2 km

Fadason Park merupakan pembangunan campur yang terdiri daripada kedai-pejabat, rumah teres, dan kediaman servis. Kediaman servis ini menawarkan kemudahan standard seperti kolam renang, gimnasium, taman permainan, dan ruang barbeku.

Selain itu, terdapat juga beberapa kemudahan lain di sekitarnya. Tesco Express Jinjang berada dalam lingkungan 1 km, AEON Big Kepong dalam 2 km, sementara perkhidmatan lain boleh didapati dalam radius 1 km dari kediaman ini. Fadason Park boleh diakses melalui Jalan Besar Kepong dan dihubungkan terus dengan Lebuhraya Selayang-Kepong.

Jenis hartanah: Kediaman servis

Median harga : RM 310,000

Median harga sekaki persegi: RM 367

Keluasan: 845 sq ft –1,250 sq ft

Tahun siap: Tiada maklumat

Hartanah lain berdekatan Fadason Park:

Lihat hartanah berdekatan laluan LRT di sini

Nota: Analisa adalah berdasarkan data yang ada semasa tarikh penerbitan dan tertakluk pada pindaan jika dan apabila lebih data diperoleh.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain