Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 hartanah di Bukit Chagar yang berhampiran dengan projek RTS

test

Dengan terbinanya Sistem Transit Rapid (RTS), Bukit Chagar bakal menjadi kawasan tumpuan pemilik dan pelabur hartanah. Di sini kami senaraikan 6 hartanah untuk dijual di Bukit Chagar dalam lingkungan 3km dari laluan RTS.

6-properties-in-Bukit-Chagar-near-RTS-project.jpg
© tang90246 | 123rf

Artikel ini diterjemah dari 7 properties in Bukit Chagar near RTS project oleh Khairul Khalid.

Banyak projek pembangunan sedang berjalan di Johor, dari pembangunan Iskandar Malaysia hingga ke pengenalan Sistem Transit Aliran Automatik (ART) pertama di negara ini oleh Mobilus Sdn Bhd. Projek-projek ini bakal menjadikan Johor Bahru (JB) bandar raya paling pesat berkembang di Malaysia. Pengumuman mengenai penerusan pelaksanaan projek RTS Johor Bahru–Singapura telah menarik minat ramai pembeli dan pelabur hartanah.

Selepas setahun tertangguh, akhirnya projek rangkaian RTS diberi lampu hijau untuk disambung pembinaannya. Dirancang pada tahun 2010 dan diumumkan pada tahun 2011, laluan RTS adalah sistem transit aliran rentas sempadan sepanjang 4km yang menghubungkan JB ke Singapura dan dijadual siap menjelang 2026. Projek ini akan memberi satu lagi pilihan pengangkutan bagi pelawat ke Singapura selain daripada menaiki kapal terbang, memandu melalui tambak, menaiki bas dari Kuala Lumpur ke Singapura dan menaiki kereta api KTM dari JB ke Singapura.

Prasarana Malaysia dan Perbadanan SMRT Singapura telah dilantik sebagai pengendali projek RTS (lihat tender Prasarana di sini) sebagai sebuah Transit Aliran Ringan (LRT) kendiri.

Apabila siap kelak, laluan RTS akan membolehkan perjalanan selama kira-kira lima minit antara stesen RTS Bukit Chagar di JB dan Stesen Woodlands North di Singapura. Projek RTS Johor diharap dapat meringankan kesesakan lalu lintas di Tambak Johor–Singapura dan dianggarkan mampu membawa 10,000 penumpang setiap hari.

Projek RTS juga dijangka memesatkan pembangunan di JB, terutama sekali di Bukit Chagar. Kemudahan kereta api JB-Singapura dijangka mampu menarik lebih ramai pembeli dan pelabur tempatan dan antarabangsa untuk membeli hartanah di kawasan Bukit Chagar.

Berikut adalah beberapa buah hartanah untuk dijual di Bukit Chagar dalam lingkungan 3km dari stesen RTS Johor.

1. TriTower Residence – 250m

Kediaman servis mewah ini terdiri daripada dua menara kediaman dan Capri oleh Fraser Hotel Residences. Lokasinya yang berhampiran stesen RTS Bukit Chagar bermakna anda tidak perlu memandu di sini. Selain daripada kemudahan seperti kolam renang, gimnasium dan ruang rehat, TriTower Residence juga mempunyai sebuah jambatan langit yang menawarkan pemandangan indah 360 darjah bandar raya JB.

Jenis: Kediaman servis

Harga median: RM990,000

Harga median sekaki persegi (PSF): Tiada

Keluasan: 668 kaki persegi – 1,347 kaki persegi

Tahun siap: 2018

2. SKS Pavilion Residence – 1.7km

Tidak jauh dari rangkaian RTS ialah SKS Pavilion Residence. Kondominium pegangan bebas ini terletak di tengah-tengah wilayah Iskandar dan dikelilingi pelbagai pusat membeli-belah dan restoran. Ia terdiri daripada dua menara kediaman 40 tingkat dengan 598 unit dan sebuah hotel mewah di sebelahnya. Di segi kemudahan, kondominium ini menawarkan segala-galanya termasuk kolam renang, kawalan keselamatan 24 jam, lot kedai, trek joging, gimnasium, kawasan BBQ dan taman permainan.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM570,000

Harga median sekaki persegi (PSF): Tiada

Keluasan: 400 kaki persegi – 1,145 kaki persegi

Tahun siap: 2017

3. R&F Princess Cove – 2.1km

Terletak di lokasi strategik Tanjung Puteri,  R&F Princess Cove merupakan pemajuan pertama di Asia Tenggara yang merangkumi konsep HOPSCA (Hotel, Pejabat, Ruang Parkir, Pusat Beli-Belah, Pusat Konvensyen dan Apartment) Marina Living Concept. Pemajuan bercampur dan projek air perdana kini dalam Fasa 1, manakala Fasa 2 hingga 5 akan dimulakan tidak lama lagi. Fasa 1 merupakan kediaman servis pegangan bebas yang terdiri daripada 15 menara. Setiap menara mempunyai 35 tingkat dan 868 unit dengan pemandangan Selat Johor dan bandar raya JB. Anda boleh berjalan kaki dari R&F Princess Cove ke beberapa mercu tanda penting seperti Kompleks Kastam Imigresen dan Kuarantin (CIQ), Johor Bahru City Square, Terminal Bas Johor Bahru Sentral, Stesen KTM Johor Bahru dan RTS Johor yang bakal siap.

Jenis: Kediaman servis

Harga median: RM700,000

Harga median sekaki persegi (PSF): RM878

Keluasan: 468 kaki persegi – 1,471 kaki persegi

Tahun siap: Tiada

4. V@Summerplace – 2.3km

Apartmen servis bertingkat tinggi ini mempunyai sejumlah 260 unit dengan saiz kawasan terbina antara 642 kaki persegi hingga 1,375 kaki persegi. V@Summerplace mempunyai tiga tingkat khusus untuk pelbagai kemudahan termasuk trek joging, gimnasium langit, gelanggang tenis, kafe, jakuzi, taman langit dan simulator golf. Ia terletak di kawasan perdagangan JB dan penghuni boleh menikmati laluan terus ke bangunan CIQ, JB City Square dan laluan RTS.

Jenis: Kediaman servis

Harga median: RM388,068

Harga median sekaki persegi (PSF): RM611

Keluasan: 642 kaki persegi – 1,375 kaki persegi

Tahun siap: 2016

5. Skysuites @ Meldrum Hills – 2.4km

Terletak di Tanjung Puteri,  Skysuites @ Meldrum Hills mempunyai 31 tingkat dan 250 unit dengan pilihan tiga susun atur yang berbeza. Terdapat pelbagai kemudahan yang boleh dinikmati oleh penghuni termasuk kolam renang, kolam cetek, gimnasium, bilik permainan, bilik bacaan, dewan serba guna, kawasan rehat langit dan taman langit. Skysuites @ Meldrum Hills terletak berhampiran dengan pusat bandar JB. Hanya 5 minit memandu, anda akan sampai ke tempat-tempat seperti CIQ, stesen RTS, Johor Bahru City Square dan Komtar JBCC.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM550,000

Harga median sekaki persegi (PSF): RM639

Keluasan: 581 kaki persegi – 1,105 kaki persegi

Tahun siap: 2015

6. Suasana Iskandar – 2.5km

Kediaman servis 36 tingkat ini merupakan sebuah projek pemajuan bercampur oleh UMLAND yang menawarkan tiga jenis susun atur bersaiz antara 644 kaki persegi hingga 1,235 kaki persegi. Setiap unit Suasana Iskandar dilengkapi dengan alat hawa dingin dan pembeli boleh memilih antara unit berkelengkapan penuh atau separa berkelengkapan. Selain kolam renang dan gimnasium, penghuni boleh menggunakan kemudahan pelantar langit untuk menikmati panorama bandar raya. Suasana Iskandar juga terletak di kawasan dengan laluan yang mudah. Penghuni boleh berjalan kaki ke CIQ, Komtar JBCC dan Johor Bahru City Square, dan memandu 5 minit untuk ke kawasan projek RTS Johor.

Jenis: Kediaman servis

Harga median: Tiada

Harga median sekaki persegi (PSF): Tiada

Keluasan: 644 kaki persegi – 1,235 kaki persegi

Tahun siap: 2017

7. The Astaka @ 1 Bukit Senyum – 3.3km

Dianggap antara menara kediaman terunggul di Asia Tenggara, The Astaka @ 1 Bukit Senyum sememangnya berada di dalam kelas tersendiri. Pemajuan bercampur ini menawarkan 435 unit kediaman mewah dilengkapi dengan lif peribadi dan kawalan keselamatan 4 peringkat bermula dari rumah pengawal hingga ke pintu masuk utama. Kediaman pegangan bebas ini juga menawarkan sistem penguncian digital dan interkom video untuk setiap unit. Bangunan ini terletak 3 minit dari stesen RTS, 5 minit dari pusat membeli-belah berhampiran dan hanya 5 minit dari pusat pemeriksaan CIQ Johor Bahru.

Jenis: Kondominium

Harga median: RM2,049,900

Harga median sekaki persegi (PSF): RM827

Keluasan: 2,207 kaki persegi – 2,659 kaki persegi

Tahun siap: 2018

Nota: Analitik ini adalah berdasarkan data yang tersedia pada tarikh penerbitan dan tertakluk kepada pindaan apabila lebih banyak data diperolehi.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain