Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Harga rumah turun kerana COVID-19? Realiti atau spekulasi?

test

Andai kata benarlah harga rumah jatuh sekalipun, apakah puncanya? Berapakah jumlah penurunan harga tersebut?

George Town. © Angkorlight/ 123RF

Disember 2019 yang lalu, seluruh dunia kaget dengan penemuan wabak pandemik korona virus 2019 atau dikenali sebagai COVID-19 yang bermula di bandar Wuhan yang terletak di Hubei, China. Menjelang 11 Mac 2020, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) akhirnya mengisytiharkan bahawa COVID-19 sebagai pandemik. Akhirnya pada 17 Mac 2020, Malaysia telah mencatatkan kes kematian pertama daripada pandemik COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pun bermula.

Semenjak itu, COVID-19 telah menjadi satu mimpi ngeri kepada semua industri dan tidak terbatas kepada industri pelancongan dan perhotelan sahaja. Industri hartanah antara yang paling teruk terjejas selepas berusaha bangkit daripada kemelut hartanah yang melanda negara semenjak tahun 2015 lagi.

BACA: 8 impak makro COVID-19 dan cabaran baharu terhadap sektor hartanah negara

Ura-ura dari pakar hartanah yang tersebar luas di media sosial mahu pun di medium WhatsApp dan Telegram mengatakan harga rumah dijangka turun rentetan pandemik COVID-19 ini yang membunuh pertumbuhan ekonomi negara. Ramai menjangkakan sekiranya tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) terus dilanjutkan untuk beberapa bulan mendatang, harga rumah akan turun pada tahap maksimum.

Jangkaan dan ura – ura ini sungguhpun terbukti secara teorikal, tetapi belum mampu dibuktikan secara  data dan analisis.  Adakah terdapat impak negatif secara holistik dan kolektif sekiranya harga rumah turun?

Punca harga rumah boleh turun kerana COVID-19

© Alex Postovski/ 123RF

1. Spekulasi

Unjuran yang dikhabarkan ramai pakar hartanah yang harga rumah akan turun selepas tempoh moratorium berakhir September 2020 menyebabkan ramai pembeli menangguhkan hasrat untuk membeli rumah buat masa ini. Hal ini demikian kerana ramai pembeli menjangkakan peratus harga rumah akan turun lebih tinggi sehingga 20%-30% selepas September 2020 dan ada yang sanggup melepaskan booking 10% yang telah dibayar sebelum PKPD lagi. Oleh itu, untuk mendorong masyarakat membeli harta tanah dan meningkatkan pasaran harta tanah, kerajaan telah memperkenalkan Kempen Pemilikan Rumah HOC 2020-2021.

BACA: 5 perkara yang perlu anda tahu mengenai Kempen Pemilikan Rumah (HOC) 2019

2. Pekerjaan

Data yang dikeluarkan Jabatan Perangkaan Malaysia pada 09 April yang lalu mendedahkan bahawa 46.6% daripada 168,182 responden yang menyertai ‘Kajian Khas Kesan Coronavirus Terhadap Ekonomi & Individu’ telah kehilangan pekerjaan gara-gara COVID-19. Ekoran daripada kehilangan punca rezeki, ramai pemilik rumah dilihat terpaksa menjual rumah mereka pada harga 15%-20% lebih rendah berbanding nilai pasaran semasa.

3. Pemaju terdesak

Dalam situasi yang mencabar ini, ramai syarikat dan organisasi terdesak untuk menjual produk dan servis mereka. Memandangkan industri hartanah antara industri yang terjejas ekoran pandemik COVID-19, pemaju hartanah hartanah dilihat akan mengambil langkah kiri. Di sana dan di sini berlaku jualan murah secara besar-besaran dengan diskaun luar dari kebiasaan.

BACA: Apa berlaku jika penyewa rumah & perniagaan tidak dapat membayar sewa akibat COVID-19?

4. Wang tunai

Trend berbelanja di kalangan rakyat Malaysia telah mula berkurangan seawal Januari 2020 lagi. Dengan keadaan pandemik COVID-19 yang sedang menggila ini, rakyat Malaysia dilihat cenderung untuk menyimpan wang tunai dan kurang berbelanja. Kebanyakan rakyat Malaysia juga akan menangguhkan hasrat untuk beli rumah sehingga ekonomi benar – benar stabil sungguhpun ianya dijangka mengambil masa 12-18 bulan. Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengambil langkah prokatif dengan menurunkan kadar OPR pada akhir Januari yang lalu untuk menggalakkan aktiviti jual beli di kalangan rakyat Malaysia.

5. Tempoh moratorium berakhir

Selepas tempoh moratorium yang diperkenalkan BNM tamat pada September 2020 ini, pemilik hartanah akan mula membayar pinjaman pembiayaan hartanah seperti biasa. Untuk pemilik yang menghadapi masalah rumah kosong tanpa penyewa, hilang pekerjaan dan kurang tunai, mereka pasti akan mengambil langkah kurang popular dengan menjual mana-mana unit yang membebankan atau tidak mendatangkan keuntungan dalam pelaburan hartanah.

Kesan harga rumah turun kepada ekonomi negara

© Abdul Razak Latif/ gettyimages

Harga rumah jatuh seiring dengan kejatuhan unjuran ekonomi negara dan kekukuhan daya tahan institusi kewangan turut akan berdepan cabaran. Kesan terbesar dari penurunan harga rumah adalah pendapatan pemilik hartanah berkurang sekaligus menyebabkan wujud spekulasi negatif terhadap hartanah.

Besar kemungkinan pemilik rumah akan membuat pinjaman untuk bayaran balik pinjaman. Untuk pemilik rumah yang mempunyai deposit tunai di KWSP, mereka cenderung untuk menggunakan dana persaraan bagi menyelesaikan pinjaman pembiayaan hartanah.Andai kata harga rumah jatuh sehingga 50%, bank akan hilang dana modal hampir RM58 bilion sekaligus mewujudkan lambakan kes Non-Performing Loan dan hartanah lelong.

Sebagai penutup, dalam keadaan semasa ini hanya boleh dimenangi oleh mereka yang mempunyai tunai dan bijak dalam merancang kewangan mereka untuk berhadapan dengan hari-hari gelap seperti ini.

Dari satu sudut lain pula, ramai pemerhati hartanah melihat fenomena ini sebagai durian runtuh kerana peratus harga rumah turun seperti hari ini kali terakhir berlaku pada tahun 2009. Orang bijak akan mengambil peluang dari keadaan semasa ekonomi dan orang yang kurang bijak akan terus menyalahkan pasaran, kerajaan dan kluster kayangan.

BACA: Perkara asas yang anda perlu tahu tentang pembiayaan rumah patuh Syariah

Artikel asal ini diterbitkan dari Majalah Labur dan ditulis oleh Mehmed Aezhad

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain