Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 hartanah di Pulau Pinang dengan ansuran RM2, 500 sebulan

test

Artikel ini diterjemah oleh Rudi Rajamani dari artikel asal 7 properties in Penang you can afford with RM 2, 500 per month

Jika anda ingin menetap di Pulau Pinang, berikut adalah 7 hartanah mampu milik dengan hanya RM2, 500 bayaran ansuran sebulan.

Fatt Tze Mansion, yang juga dikenali sebagai “The Blue Mansion”, adalah sebuah hotel dan bangunan bersejarah di Georgetown © Елена Ермакова/ 123RF

Sebelum ini, kami meneliti beberapa hartanah mampu milik dengan bayaran ansuran RM2,500 sebulan di Lembah Klang. Harga rumah di Malaysia sememangnya semakin mahal, terutama sekali di kawasan bandaraya utama seperti Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Johor Bahru dan Pulau Pinang. Keadaan seumpama ini menyukarkan para pembeli rumah.

Oleh yang demikian, kerajaan melancarkan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) untuk meringankan beban mereka. Pelbagai inisiatif HOC termasuk diskaun 10% daripada pemaju dan pengecualian duti setem untuk surat cara pembelian rumah dan surat cara perjanjian pinjaman bagi rumah berharga antara RM300,001 dan RM1 juta khas untuk pembeli kali pertama.

Jika anda mencari kediaman di Pulau Pinang, berikut adalah 7 hartanah mampu milik di pulau tersebut. Jom cari rumah!

NOTA: Pengiraan bayaran bulanan dibuat dengan kalkulator pinjaman rumah kami, menggunakan terma berikut: Pinjaman selama 35 tahun, faedah 4.7% dan bayaran pendahuluan 10%. Pendapatan isi rumah yang disyorkan mengikut beban kos perumahan (peraturan 30%), di mana jumlah minimum bersamaan 35% kiraan bayaran ansuran bulanan.

1. Vista Perdana Apartment – Taman Bagan Jermal, Butterworth

Masjid Terapung Butterworth. © Chan Richie/123RF

Vista Perdana Apartment adalah sebuah kediaman yang menghadap laut dan mempunyai pelbagai fasiliti seperti kafeteria, parkir berbumbung, gimnasium, trek joging, pasar mini, salun rambut dan pengawal keselamatan 24-jam. Setiap unit pangsapuri ini mempunyai 3 bilik dan 2 bilik mandi, sesuai untuk keluarga.

Harga: Dari RM220,000

Bayaran ansuran bulanan: RM962/bulan

Keluasan: 935 kps

Kemudahan: Terdapat beberapa sekolah di dalam lingkungan 2km daripada pangsapuri ini, seperti SMK Kampong Kastam, SK Bagan Jermal, SJK(C) Kwang Hwa dan SJK(T) Mak Mandin. Klinik kerajaan seperti Klinik Desa Bagan Dalam dan Klinik Kesihatan Butterworth dalam lingkungan 2km. Pelbagai bank dan restoran juga berhampiran. Untuk membeli barang keperluan harian, anda boleh pergi ke Econsave Hypermarket dan Sunway Carnival Seberang Jaya yang hanya mengambil masa 5-10 minit jika anda memandu daripada Vista Perdana.

Akses: Vista Perdana Apartment terletak di Jalan Kampung Gajah mempunyai akses laluan yang bersambung ke Lebuh Raya Lingkaran Luar Butterworth (BORR). Ia hanya 5km daripada Terminal Feri Sultan Abdul Halim dan pengangkutan awam juga mudah – terdapat bas Rapid Penang sepanjang Jalan Kampung Gajah.

Bas 601 Rapid Penang menyediakan perkhidmatan di antara:

1. Penang Sentral (Butterworth) – Terminal Bas Dato’ Kailan
2. Kompleks Dato’ Kailan – Penang Sentral (Butterworth)

Jika anda ingin ke Pulau Pinang, naiki bas Rapid Penang dari Penang Sentral dan tukar ke bas nombor 201 atau 502 bila anda sampai ke Jeti Penang.

2. Palma Laguna – Kampung Jawa, Perai

© Lee Chee Keong/ 123RF

Pangsapuri 38 tingkat ini mempunyai 350 unit kediaman dengan 3+1 bilik dan 2 bilik mandi. Terdapat pelbagai fasiliti hebat seperti jakuzi luar, gimnasium dengan pemandangan taman tema air, sauna, spa luar, taman atas bumbung dan tadika. Ia juga bersebelahan dengan Laguna Water Park yang sesuai untuk aktiviti sekeluarga.

Harga: Dari RM259,999

Bayaran ansuran bulanan: RM1,137/bulan

Keluasan lantai: 1,040 kps – 1,100 kps

Kemudahan: Pelbagai kemudahan di kawasan ini seperti bank, restoran, kafe, klinik yang hanya 5 minit jika memandu daripada Palma Laguna. Pasaraya besar seperti Giant, AEON dan Billion cuma 5km daripada pangsapuri ini. Terdapat juga tempat lain yang berdekatan seperti Auto City, Kawasan Perindustrian Prai, Chai Leng Park, Sunway Carnival Seberang Jaya dan Pacific Megamall. Sekolah berhampiran seperti sekolah Kebangsaan Pauh Jaya dan kampus UiTM Pulau Pinang yang hanya 3.6 km daripada Palma Laguna.

Akses: Palma Laguna terletak di salah satu kawasan yang utama dengan akses mudah ke Lebuhraya Utara-Selatan (NSE), Lebuhraya Lingkaran Luar Butterworth (BORR) dan Jambatan Pulau Pinang yang hanya 4km (5minit) sahaja. Walaupun trafik sesak di kawasan ini, terutama sekali di waktu puncak, Palma Laguna tetap menjadi pilihan ramai berdasarkan lokasi dan keberkaitan yang bagus.

3. Prominence – Bukit Tengah, Bukit Mertajam

Banggunan bercirikan kolonial di Georgetown. © Lenise Calleja/ 123RF

Prominence adalah kondominium gaya hidup moden dengan ciri-ciri dan fasiliti resort. Kondominium ini lain dari yang lain, dengan pantai buatan manusia, padang golf mini dan kawasan berumput untuk senaman berkumpulan. Penghuni di sini juga boleh menikmati pelbagai kemudahan yang bak tinggi di langit seperti laman membaca (sky reading patio), kawasan berehat (sky lounge), yoga (sky yoga deck), bersenam di gim luar dan dalam (indoor and outdoor sky gim) dan tempat makan (sky dining pad). Kondominium 28 tingkat ini mempunyai 412 unit dan mempunyai jejambat udara (sky bridge) 2 tingkat di aras 26 dan 27.

Harga: Dari RM390,000

Bayaran ansuran bulanan: RM1,705/bulan

Keluasan lantai: 1,162 kps – 1,508 kps

Kemudahan: Terdapat pelbagai kemudahan di kawasan ini seperti pusat hiburan, restoran, sekolah, bank dan tempat membeli-belah. Politeknik Permatang Perai hanya 3 km dan Kampus UiTM Pulau Pinang hanya 4 km (10 minit memandu) daripada pangsapuri Prominence. Hospital Pakar KPJ Pulau Pinang hanya 6 minit jika anda memandu dan Sunway Carnival Mall di dalam lingkungan 8 km.

Akses: Stesen KTM terdekat ialah KTM Bukit Tengah (1.6km daripada kondominium) dan KTM Bukit Mertajam (2.7km). Terdapat juga pelbagai pengangkutan awam seperti perkhidmatan bas Rapid Penang. Prominence adalah tempat yang mudah di akses, ia bersambung dengan pelbagai bahagian di Penang, seperti Georgetown. Ia hanya mengambil masa 15 minit untuk ke Jambatan Pulau Pinang daripada Prominence, dan juga mempunyai akses mudah ke Lebuhraya Utara-Selatan (NSE).

300x250_LoanCare_INCREASE_BM-1

4. Sunsuri Residences – Sungai AraBayan Lepas

© UBONWAN UTACHKUL/ 123RF

Sunsuri Residences ialah kediaman servis (serviced residence) yang terletak 2km daripada Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang. Ia mempunyai 770 unit di dua menara dan fasiliti termasuk kawasan BBQ, rumah kelab (clubhouse), gimnasium, jakuzi, sauna dan kolam cetek.

Harga: Dari RM327,888

Bayaran ansuran bulanan: RM1,433/bulan

Keluasan lantai: 500 kps – 800 kps

Kemudahan: Terdapat pelbagai sekolah di dalam lingkungan 3km daripada Sunsuri Residences. Beberapa klinik kerajaan juga berdekatan. Giant Hypermarket dan kedai serbaneka lebih kurang 3km daripada pangsapuri.

Akses: Selain daripada berdekatan dengan lapangan terbang, Sunsuri Residences juga hanya 20 minit ke Jambatan Pulau Pinang jika memandu. Penghuni pangsapuri ini juga juga boleh menaiki perkhidmatan bas Rapid Penang nombor 401E ke Jalan Sultan Azlan Shah yang melalui jeti, Komtar, Queensbay Mall, lapangan terbang dan beberapa lagi hentian.

5. Halaman Kenanga Apartment– Sungai Dua

Jambatan Kedua Pulau Pinang, juga dikenali sebagai Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah. © Lee Chee Keong/ 123RF

Halaman Kenanga Apartment mempunyai 714 unit kediaman yang terdiri daripada 200 unit kos rendah dan bakinya unit kos rendah-pertengahan. Setiap unit mempunyai 3 bilik dan 2 bilik mandi dan fasiliti asas seperti pasar mini, taman permainan dan trek joging.

Harga: Dari RM220, 000

Bayaran ansuran bulanan: RM962/bulan

Keluasan lantai: 680 kps – 700 kps

Kemudahan: Terdapat pelbagai kemudahan di kawasan Halaman Kenanga termasuk Queensbay Mall (3km daripada pangsapuri) dan Tesco Extra Sungai Dua hanya 2km daripada pangsapuri (7 minit jika memandu). SMJK (C) Phor Thay pun tidak jauh, hanya 650 meter daripada pangsapuri atau 8 minit jika anda berjalan kaki.

Akses: Halaman Kenanga hanya 5km daripada Jambatan Pulau Pinang dan Lebuhraya Tun Dr. Lim Chong Eu, manakala Jambatan Kedua Pulau Pinang lebih kurang 10km (15 minit jika memandu). Jika mahu ke Georgetown hanya mengambil masa 30 minit jika memandu melalui Lebuhraya Tun Dr. Lim Chong Eu, manakala ke lapangan terbang mengambil masa 15 minit jika memandu (9 km).

6. Tri Pinnacle – Tanjong Tokong

Pusat membeli-belah dan bangunan di Gurney Drive. © Artaporn Puthikampol/ gettyimages

Tri Pinnacle adalah kondominium yang diiktiraf di bawah skim rumah mampu milik oleh kerajaan Pulau Pinang. Ia terletak di salah satu kawasan utama dan kondominium ini mempunyai pelbagai fasiliti termasuk gimnasium, kolam renang, dek pemandangan, jalan refleksologi, surau, dewan serbaguna, gelanggang badminton, trek pendaki, halaman BBQ dan hutan simpanan sebagai laman anda.

Harga: Dari RM420, 000

Bayaran ansuran bulanan: RM1,836/bulan

Keluasan lantai: 650 kps – 800 kps

Kemudahan: Tri Pinnacle hanya 7 minit dari Tanjung Tokong jika anda memandu. Terdapat juga beberapa institusi pendidikan yang berdekatan seperti Penang Chinese Girls’ High School (3.7 km), Phor Thay Private High School (3.3 km) dan Kampus Pulau Pinang TAR UC (6 km). Selain daripada itu, Gurney Drive dan Pulau Tikus hanya 4 km berhampiran manakala Penang Adventist Hospital pula hanya mengambil masa 10 minit jika anda memandu dari Tri Pinnacle.

Akses: Kondominium ini boleh melalui Lebuhraya Halia dan bersambung dengan Jalan Mount Erskine dan Jalan Fettes, manakala Jambatan Pulau Pinang hanya 30 minit berhampiran jika anda memandu.

7. All Seasons Park – Thean Teik Highway, Ayer Itam

Bukit Bendera yang berada di kawasan pinggir Bandar Ayer Itam adalah stesen bukit kolonial yang tertua dan dibina oleh pihak British semasa zaman Malaya. © tang90246/ 123RF

All Seasons Park sebuah kondominium yang menyediakan gaya hidup moden dengan pelbagai fasiliti untuk seisi keluarga termasuk dek pemandangan, kolam renang, pavilion aktiviti kanak-kanak, taman permainan, bilik mainan, bilik sauna, halaman meditasi, taman rekreasi dan kawasan BBQ. All Seasons Park mempunyai 808 unit dengan 12 susunan ruang yang berbeza termasuk unit standard, duplex dan penthouse.

Harga: Dari RM455, 000

Bayaran ansuran bulanan: RM1,989/bulan

Keluasan lantai: 856 kps – 2,300 kps

Kemudahan: Kondominium ini berdekatan dengan pelbagai sekolah dan pusat pendidikan, termasuk SMK Air Itam (1km daripada kondo), SK Seri Indah (1.4 km) dan Forest Education Centre (1.5 km). Terdapat juga pusat membeli-belah, restoran dan kedai serbaneka di kawasan ini. Pasar Malam Farlim (1.6 km) atau 8 minit jika anda memandu dari All Seasons Park. Farlim Business Centre juga bersebelahan sahaja.

Akses: Lokasi All Seasons Park amat strategik di sepanjang Lebuhraya Thean Teik dan juga mempunyai akses ke pusat bandar melalui Jalan Air Itam dan Jalan Masjid Negeri. Menggunakan pengangkutan awam seperti Rapid Penang juga sangat mudah, contohnya Rapid Penang 201 (Pekan Air Itam melalui Farlim), 202 (Paya Terubong melalui Farlim) and 306 Bayan Lepas (306).

Pencarian rumah idaman anda tidak semestinya tamat di sini sahaja. Layari iProperty.com.my untuk melihat pelbagai rumah mampu milik di Pulau Pinang dan LoanCare untuk menilai kelayakan pinjaman perumahan dan meningkatkan peluang kelulusan pinjaman anda.

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain