Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

KPKT: Urusan pindah dibenarkan dalam Fasa Satu Kawalan Pergerakan

test

©Shariff Che’Lah | 123rf

1 JULAI, PUTRAJAYA – Urusan perpindahan di hartanah strata dan bertanah adalah dibenarkan dalam tempoh Fasa Satu Kawalan Pergerakan dalam Pelan Pemulihan Negara berkuat kuasa serta-merta, menurut Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Dalam satu kenyataan hari ini, KPKT memaklumkan keputusan tersebut dicapai dalam Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, semalam.

Pemilik hartanah berkenaan perlu mendapatkan kebenaran polis bagi diri mereka dan pengendali perpindahan serta pemohon perlu memaklumkan tarikh dan masa perpindahan serta maklumat pengendali perpindahan kepada pihak pengurusan strata.

“Urusan pemasangan baharu perkhidmatan Internet dan komunikasi di bawah Sektor Penyenggaraan Bangunan dan Fasiliti serta Sektor Pengurusan Strata turut dibenarkan susulan pindaan kepada prosedur operasi standard (SOP) sedia ada,” menurut kenyataan itu.

Bagaimanapun, perpindahan dan pemasangan baharu perkhidmatan Internet dan komunikasi di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) adalah tidak dibenarkan.

SOP Pengurusan Strata yang telah dikemas kini boleh dimuat turun di laman web KPKT di www.kpkt.gov.my.

Sementara itu, kerja pemasangan keperluan asas seperti jeriji besi dan perkakasan elektrik bagi membolehkan sesuatu hartanah selamat didiami adalah dibenarkan dengan mematuhi SOP pembinaan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kerja Raya dan boleh diperoleh di www.cidb.gov.my.

Untuk sebarang pertanyaan lanjut, orang ramai boleh menghubungi Bahagian Perkhidmatan Perbandaran (Sektor Pengurusan Strata) KPKT di talian 03- 8891 4330/ 4347.

BACA: Pelan Pemulihan Negara (PPN): SOP dan aktiviti yang boleh dilakukan dan tidak dibenarkan

– BERNAMA

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain