Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

UEM Sunrise Memperoleh Tanah di Perth, Australia, Merancang Untuk Membangunkan Dua Pangsapuri Mercu Tanda

test
(Dari kiri ke kanan) Ketua Pegawai Eksekutif UEM Sunrise Sufian Abdullah and Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif DevelopmentWA Dean Mudford.

KUALA LUMPUR, 15 Ogos 2023 – UEM Sunrise Berhad (“UEM Sunrise” atau “Syarikat”), telah memperoleh tapak pembangunan kediaman pertamanya di Subiaco East di Perth, Australia Barat yang bernilai AUD$22.185 juta, dan akan membangunkan dua pangsapuri mercu tanda.

Syarikat telah membeli Lot 1 dan 2 presint The Oval di Subiaco East daripada DevelopmentWA, merupakan sebahagian daripada projek pembangunan semula yang dahulunya merupakan bandar ikonik Subiaco Oval. Subiaco terletak di pinggir bandar yang hijau terkenal dengan seni bina eklektik, menarik, jalan-jalan perumahan yang berdaun, tempat membeli-belah utama dan restoran pelbagai budaya.

Kediaman presint bercampur atau bersepadu yang akan datang ini terdiri daripada dua menara dengan kira-kira 430 pangsapuri merentasi Lot 1 dan Lot 2, tertakluk kepada kelulusan pembangunan dengan butiran lanjut yang akan diperkukuh. Projek ini juga merangkumi sehingga 12% rumah mampu milik. Pembinaan dijangka akan bermula pertengahan tahun 2026. Pembelian tanah di Perth ini juga menandakan salah satu usaha Syarikat untuk mengembangkan kedudukannya di Australia.

Ketua Pegawai Eksekutif UEM Sunrise Sufian Abdullah berkata: “Kami gembira dapat bekerjasama dengan DevelopmentWA dalam projek penting ini yang merupakan usaha pertama kami dalam pasaran kediaman Australia Barat.”

Tambah Sufian Abdullah lagi: “Berikutan kejayaan projek kami di Melbourne, kami amat berbesar hati untuk membawa kepakaran tempatan dan global kami untuk membangunkan presint kediaman berkualiti tinggi ini yang akan melengkapkan warisan dan landskap Subiaco Oval.”

Sufian turut mendedahkan: “Kami telah lama melihat pelaburan di Perth secara aktif – dengan asas kukuh yang menyokong ekonomi, titik masuk perumahan yang lebih rendah berbanding dengan ibu kota lain, dan beberapa prospek terbaik untuk keuntungan modal di Australia – perkembangan ini merupakan peluang hebat untuk menyampaikan bekalan perumahan baharu secara berskala dan menjana pelaburan yang lebih besar untuk bandar. Kami berharap dapat bekerjasama dengan DevelopmentWA, pihak berkepentingan tempatan dan komuniti dalam langkah seterusnya untuk projek menarik ini.”

Gambaran artis: The Oval View.

Tapak seluas 4,930 m2 tersebut terletak hanya 2km dari CBD Perth yang berkembang maju di Jalan Subiaco dan Haydn Bunton Drive. Dengan jarak perjalanan kaki yang dekat dari presint hiburan Subiaco dan kejiranan West Leederville, ia dikelilingi kira-kira tujuh hektar kawasan lapang awam. Stesen Kereta Api Subiaco dan Stesen Kereta Api West Leederville, yang hanya lapan minit berjalan, turut menawarkan sambungan mudah ke CBD, lapangan terbang dan pinggir bandar di sekitarnya.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif DevelopmentWA, Dean Mudford, berkata ini merupakan salah satu projek pembangunan semula WA yang paling penting, yang akan membantu memberikan perumahan baharu yang sangat diperlukan dan menyokong pemulihan pusat bandar Subiaco dan pusat aktiviti West Leederville.

“UEM Sunrise telah menunjukkan komitmennya untuk menyediakan kediaman yang pelbagai dan berkualiti di Australia dengan melengkapkan lebih 1,650 pangsapuri di Melbourne. Konsep reka bentuk yang dibentangkan untuk Lot 1 dan 2 di The Oval menggabungkan elemen yang meraikan kekayaan sejarah Subiaco dan akan melengkapkan kawasan sekitar Subiaco Oval yang ikonik.

“Kami berbesar hati kerana UEM Sunrise telah berjaya memperoleh peluang ini dan berharap dapat bekerjasama dengan mereka dalam menjayakan projek ini,” katanya.

(Dari kiri ke kanan) Pengarah Perniagaan Antarabangsa, UEM Sunrise Australia Ong Chee Wei; Ketua Pegawai Eksekutif UEM Sunrise Sufian Abdullah; Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif DevelopmentWA Dean Mudford; dan Timbalan Pengerusi DevelopmentWA Board Rebecca Field.

Cadangan pembangunan ini merupakan pencapaian keempat  UEM Sunrise dalam pasaran Australia selepas projek sebelum ini – Aurora Melbourne Central, menara tertinggi di daerah pusat perniagaan di bandar itu, menggabungkan pangsapuri kediaman yang menakjubkan dan kemudahan yang mewah dengan pangsapuri servis untuk kegunaan penduduk, suite pejabat strata dan tawaran runcit yang unik; dan Conservatory, pembangunan bercampur dengan kehidupan bandar yang menghijau, kedua-duanya terletak di Melbourne, Australia.

Pada bulan Jun 2023, Syarikat bekerjasama dengan Greystar Real Estate Partners untuk membangunkan projek “built-to-rent” (BTR) pertama di pinggir bandar Melbourne di Collingwood, oleh pemaju Malaysia di Australia. Nilai urus niaga adalah kira-kira AS$277.3 juta. Cadangan pembangunan itu akan merangkumi kira-kira 400-unit pangsapuri merentasi dua bangunan dan akan menampilkan kemudahan dan perkhidmatan yang luas untuk penduduk.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain