Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

KPKT Peruntuk RM20 juta Untuk Ipoh

test

IPOH, 1 Julai (Bernama) — Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) memperuntukkan lebih RM20 juta untuk kerja-kerja pembangunan dan naik taraf membabitkan beberapa lokasi di sekitar bandar raya Ipoh bermula tahun ini.

Menterinya Nga Kor Ming berkata antara peruntukan terbesar bagi kerja-kerja pembangunan itu ialah pembinaan kompleks parkir di Pekan Lama Ipoh yang terkenal sebagai antara lokasi pelancongan utama di bandar raya ini.

“Kompleks yang dibina akan berkonsepkan kolonial dan bakal menyediakan sekitar 376 unit tempat letak kereta bagi pengunjung sekali gus mengatasi masalah kekurangan parkir di kawasan tersebut.

“Kompleks itu juga akan dilengkapi dengan kemudahan seperti restoran serta deretan unit komersial yang secara tidak langsung akan menarik kedatangan pelancong dalam dan luar negara,” katanya pada sidang media selepas mengadakan sesi lawatan kerja sekitar kawasan Fair Park di sini hari ini.

BACA: 10 rumah mampu milik untuk B40 di Malaysia

Selain itu, katanya sebanyak RM6.25 juta diluluskan kepada Lembaga Perumahan dan Hartanah Perak (LPHP) serta Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) untuk kerja-kerja menaik taraf Rumah Pangsa Seri Kepayang dan Rumah Pangsa Bercham.

“Sejumlah RM4.25 juta kita berikan kepada LPHP bagi pemasangan lif baharu serta pembaikan bumbung di Flat Seri Kepayang, manakala baki RM2 juta lagi diperuntukkan kepada MBI untuk kerja-kerja penyelenggaran lif dan kemudahan lain yang dirasakan perlu,” katanya.

Nga yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kepayang berkata sebanyak RM1.5 juta turut diperuntukkan bagi kerja-kerja pembentungan di hadapan Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) dan Balai Polis Sungai Senam bagi mengatasi masalah banjir kilat.

Dalam perkembangan sama, katanya sebanyak RM930,000 telah diluluskan oleh pihak kementerian bagi pemasangan lif baharu di rumah pangsa tertinggi di Ipoh iaitu Kinta Heights.

Menurutnya kerja-kerja pemasangan lif baharu di flat berusia lebih 40 tahun itu akan dimulakan pada penghujung Ogos ini dan dijangka siap pada Disember bagi memberi suasana yang lebih kondusif kepada penduduk.

Beliau menegaskan semua peruntukan yang diluluskan menerusi Program Sentuhan Kasih KPKT itu, adalah bukti kerjasama erat antara kerajaan negeri dan Persekutuan bagi menyelesaikan isu rakyat dalam tempoh segera.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain