Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bajet 2023 mesra pemilik rumah, akan meransang pasaran hartanah Malaysia

test
kelebihan-kekurangan-rumah-lot-sudut
© nizamkem | 123rf

KUALA LUMPUR, 7 Oktober — Langkah-langkah yang diperkenalkan dalam Bajet 2023 untuk terus meringankan beban pembeli rumah kali pertama akan menyokong pengecualian duti setem 100 peratus yang diumumkan sebelum ini (semasa Bajet 2022) bagi memorandum pemindahan membabitkan kediaman berharga RM500,000 dan ke bawah sehingga akhir 2025. 

 Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz hari ini memberitahu Parlimen bahawa pengecualian duti setem akan dinaikkan kepada 75% daripada 50 peratus untuk hartanah kediaman berharga melebihi RM500,000 hingga RM1 juta, hanya akan berakhir menjelang 31 Dis 2023. 

“Kemurahan hati kerajaan untuk mengenakan duti setem RM10 bagi pindahan yang dibuat melalui transaksi antara ahli keluarga juga dijangka memberi impak positif kepada sektor perumahan,” kata Presiden Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda), Datuk N.K Tong dalam satu kenyataan susulan pengumuman Belanjawan 2023 hari ini. 

Ketika ini, hanya pertukaran antara suami dan isteri diberi pengecualian 100 peratus, manakala pertukaran antara ibu bapa dan anak diberi pengecualian 50 peratus. 

Bakal pemilik rumah meraih manfaat 

Sementara itu, bakal pembeli rumah juga akan mendapat manfaat daripada peruntukan RM3 bilion kepada Syarikat Jaminan Kredit Perumahan Bhd (SJKP) untuk 12,000 peminjam, yang pastinya akan memberi sedikit kelegaan kepada mereka yang tidak mempunyai pendapatan tetap seperti pekerja ekonomi gig. 

BACA: Cara memohon Skim Jaminan Kredit Perumahan dan syarat kelayakan

Selain itu, komitmen baharu kerajaan untuk golongan berpendapatan rendah dengan peruntukan RM367 juta bagi projek baharu Program Perumahan Rakyat (PPR) di Terengganu dan Perlis termasuk RM358 juta untuk Program Rumah Mesra Rakyat akan memberi menguntungkan lebih 16,000 isi rumah B40. 

“Langkah meningkatkan peruntukan untuk membina serta membaiki rumah di kawasan luar bandar daripada RM361 juta kepada RM460 juta, kenaikan kadar siling membabitkan pembinaan rumah baharu selain pembangunan 3,000 rumah baharu termasuk di Sabah dan Sarawak membuktikan kesungguhan kerajaan dalam menjamin kualiti kehidupan serta kediaman untuk semua rakyat Malaysia,” kata Tong. 

Lanjutan pengecualian duti setem kepada semua pembeli 

Bagaimanapun, Rehda merayu kerajaan agar mempertimbangkan untuk melanjutkan pengecualian duti setem sebanyak 75% kepada semua pembeli dan bukan hanya pembeli rumah kali pertama bagi memberi kebaikan kepada kumpulan pembeli yang lebih luas terutama yang mahu menaik taraf.

Persatuan itu juga menjangkakan pelaksanaan langkah yang lebih besar dalam mengurangkan beberapa kebimbangan pemaju seperti kenaikan harga bahan binaan dan isu kekurangan tenaga kerja. 

Pengurus Negara PropertyGuru Malaysia (propertyguru.com.my dan iProperty.com.my), Sheldon Fernandez berkata diskaun duti setem itu akan terus merangsang pasaran hartanah yang terjejas akibat kemerosotan sentimen sejak dua tahun lalu. 

Pasaran hartanah itu juga menyasarkan untuk bekerjasama rapat dengan pemaju hartanah bagi menyediakan kediaman yang boleh diakses untuk bakal pembeli rumah, sejajar dengan sasaran kerajaan yang mahu membangunkan 500,000 unit rumah mampu milik menjelang 2025. 

BACA: Beli rumah baru di Malaysia: Panduan 12 langkah

“Berkaitan dengan ini, dapatan kajian kami menunjukkan bahawa apabila memohon program perumahan mampu milik, tiga daripada lima bakal pembeli mendapati pilihan rumah tidak menarik, terutamanya di kalangan pemilik bukan hartanah, rakyat Malaysia yang lebih muda dan berpendapatan rendah. 

“Kami berharap kerajaan akan mengambil kira keperluan rakyat Malaysia untuk memastikan projek perumahan kos rendah yang sedang dibina tidak akan membazir dan seterusnya menyumbang kepada isu hartanah yang tidak terjual di negara ini,” kata Fernandez yang teruja untuk melihat unit rumah bernilai RM358 juta yang akan dibina di bawah program Rumah Mesra Rakyat. 

Selain itu, banyak lagi yang boleh dilakukan untuk menyokong pembangunan bandar hijau dan berdaya tahan. 

Sehubungan itu, ia menggesa kerajaan mempertimbangkan pemberian insentif kepada pemaju untuk mengguna pakai alat pensijilan hijau yang diiktiraf bagi menggalakkan pembangunan hijau dan terus mendorong industri-industri lain untuk memainkan peranan mereka menjadi lebih mesra alam.

— BERNAMA

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain